lördag 4 maj 2019

Lördagsgodis 2019 vecka 18

Innan jag drar igång grillen för fläskfilén och chorizo-korvarna så måste jag ju bjuda er på lite annat gott från veckan!


Godisbit nr 1
Böcker! Jag är lite av en periodare och just nu är jag inne i en bokslukarperiod. Jag har väl egentligen alltid en bok på gång men tidvis så prioriterar jag läsandet framför disk och städ (svårt val), nästan på bekostnad av familjetillvaro och arbete. Där är jag nu.

På ganska kort tid har jag läst Suddenly in the Depths of the Forest av Amos Oz, Emma Donoghues The Wonder, Fredrik Backmans Björnstad och Carin Gerhardsens Det som göms i snö samt klassikern The 39 Steps av John Buchan.

Kan det bli mer olika genrer? Tänkvärd fantasi, skrämmande historia, klarsint nutid, underhållande thriller respektive klassiskt mysterium fyllt med engelska klychor. Tipsen på några av böckerna har jag fått av andra medbloggare och utan dem hade jag nog aldrig läst dessa alster. Så tack till er som skrivit om böckerna ovan!

Godisbit nr 2
Haha-upplevelser i språket! Jag tycker jag har ganska bra grepp om engelskan även om jag inte är välutbildad. Men ibland får man sig en funderare ... Jag satt med vår webbutik och skulle lägga upp fraktkostnader. Heter det mail eller post om man ska skicka ett kuvert? Kollade runt lite och hittade denna helt underbara mening på Wikipedia:
"... in the UK the Royal Mail delivers the post, while in the U.S. the U.S. Postal Service delivers the mail."


Godisbit nr 3
En mycket nöjd son! Han hade matteprov i förra veckan och till mannen mins förskräckelse (det är han som har "hand om" matten) så märkte han att sonen inte alls greppade det som skulle komma på provet. Så de kavlade upp ärmarna och satt här, böjda över matbordet.
- Gissa vad jag fick på provet! var det första sonen sa när jag hämtade honom efter skolan i tisdags.
- 5, sa jag eftersom jag hoppades att han skulle klara provet i alla fall och eftersom det innan gått lite halvdant.
- Högre!
- 7?
- Ännu högre!
- 9?
- Lite högre! Jag fick 9,5 på provet!!!

Sonen sken som en sol, munnen bredde ut sig från öra till öra.
- Jag tycker jag är värd en extra kula med glass i dag!

Jag kan ju bara hålla med! Hade han sedan på glassbaren bett om det hade han fått det men han var så mätt efter "doble rollo" kebaben att han var jättenöjd med de vanliga två kulorna.

16 kommentarer:

 1. 1. Att sluka böcker vet jag precis som det känns. Balkonghäng (i mitt fall) under våren sommaren med en bok är det bästa jag vet. Har läst Björnstad och Det som göms i snö. Gillade dom skarpt!

  2. Mail och post - hahaha:-) Det är inte lätt för oss "utlänningar";-)

  3. Fantastiskt jobbat av sonen! Ni kan vara riktigt stolt över honom tycker jag.

  Såg att du kommenterade hos Klimakteriehäxan och berättade att du har massvis av bokmärken. Tycker absolut att du kan lägga upp dom i samband med ditt lördagsgodis. Det passar ju utmärkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björnstad var riktigt bra, det var några partier som var så där så jag skulle vilja rama in det! Så klarsynt och oerhört bra formulerat.

   Och självklart är vi stolta över sonen!

   Ska fundera lite på bokmärkena, är inne på att publicera dem på fredagen i stället. Inläggen skulle bli för långa annars.

   Radera
 2. Fina godisbitar!
  Att läsa är härligt. Känner igen mig. Har alltid ett par böcker på G. En jag lyssnar på och en med fysisk. Har läst "Björnstad", "Det som göms i snö" av de du har med.
  Läser också en del engelska böcker och har nu också börjat med lite tyska och franska för att hålla språken i gång. Men de tar längre tid.
  Skrattade också åt mail och post. Man får lära sig efter landet där man är-
  Jätteroligt att sonen lyckades så bra. Delad glädje är verkligen dubbel glädje. Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser mycket på engelska, vägrar läsa på svenska om det är på engelska i grunden. Har läst alltför många böcker där jag förstått att översättaren varit allt annat än duglig. Men är det på hebreiska så blir engelska eller svenska, det jag enklast kommer över. :D

   Radera
 3. Jag är också periodare när det kommer till att läsa böcker. Just nu är jag i en off-period och har så varit väldigt länge. Ovanligt länge, faktiskt.

  Haha! Underbar mening där :-) Det där med vad det heter på olika språk kan vara väldigt förvirrande. Jag pratade en gång med en samarbetspartner i Schweiz (svårstavat land det där) och vi kommunicerade på en knackig engelska från båda håll. Jag kunde för mitt liv inte komma på vad "printer" hette på engelska (!), så jag fick ur mig "There's something wrong with my writer". Haha! Vid ett senare tillfälle pratade jag med en annan kille på samma företag. Kände att jag var tvungen att berömma honom för att han pratade en väldigt bra engelska, varvid han svarade "I'm from England..." :-D (Ooops! Spårade visst ut lite här, sorry. Nostalgin slog till ;-) ).

  Vad duktigt han är, sonen! Och ni med som hjälper till så mycket med både peppning och läxläsning (och kanske lite "piska" också ;-) ).

  Ha en härlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart där med printern! Mannen min undrade vad jag skrattade åt när jag läste det. Du får så gärna spåra ur, det brukar vara väldigt trevligt!

   Radera
 4. nr. 1 Så bir jag ånyo påmind om hur länge det är sedan jag senast läste en bok.
  nr. 2. Det var visst lättare att förstå förr. Det var i a f en träffande beskrivning du hittat. Skulle kunna lägga till följande; In Sweden we hope that Postnord delivers.
  nr. 3. Starkt jobbat av sonen. Han får väl ha tredje glasskulan innestående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om att leverera, jag sitter just och ska skicka varor med TNT och är lite frågande. När jag ska välja leveranssätt så står det 24 h leverans, tittar jag på detaljerna står det 1-5 dagar och när jag tittar på trackinginformationen efter att jag har bokat så står det 10 dagar. Den är väl bra, va!

   Radera
 5. Engelska och engelska är inte alltid lätt ... ;) Vi skriver en del engelska på jobbet och det svåra är att vara konsekvent. Om ett ord är på brittisk engelska bör ju nästa helst också vara det ... Kul exempel! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte lätt alla gånger att veta vad det är man säger eller skriver.

   Radera
 6. Vad roligt att det gick så bra efter att ha jobbat med matten. Det är så himla viktigt och när man väl fattat riktigt roligt. Duktig kille (och pappa).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där plinket när polletten trillar ned!

   Radera
 7. 1. Så många bra boktips. De läggs på listan till min nästa bokperiod.
  2. Ha, ha!
  3. Så fantastiskt! Ja verkligen värd den extra kul glass. Den kanske kan bli innestående till senare då han inte är så mätt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En till periodare, alltså. Alltid bra med tips så man inte bara står där när attacken kommer!

   Radera
 8. Jag måste alltid har en bok på gång, ibland t o m flera.
  Jag hämtar mina svenska böcker på Svenska kyrkan i Fuengirola, gratis. Läser dem och tar dem tillbaka dit igen, samt ger en liten donation som tack, perfekt.
  Engelskan är inte alltid lätt med sina nyanser. Jag som använder språket dagligen frågar ofta min man vad som är rätt eller fel. Igår sa han att vi skulle köpa earth, då jag definitivt skulle sagt soil. Han kom fram till att han i det fallet kunnat använda vilket som.
  Sonen är värd en hel strut med glass!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att de har böcker där på kyrkan. Svenska skolan har också ganska mycket böcker man fritt kan låna men nu är de ju inte tillgängliga för oss längre.

   Vet du, just det där pratade jag med Mark the Poolguy om! Vad är det för skillnad på earth, soil, dirt och mud? Nu minns jag inte vad han sa men har kollat upp det igen. Som jag fattar det så i trädgårdsbutiken köper du garden soil.

   Ha det bra du med!

   Radera