fredag 10 maj 2019

Mina bokmärken - nr 1: Bokmärken

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Jag som nästan bara läser på min e-boksläsare har ju inte några större behov av bokmärken. Döm om min förvåning när jag hittade ett helt gäng bland det jag tagit med mig vid vår flytt! Av allt man kan fylla en bil med, varför har de fått hänga med till Spanien till förmån för annat? Har ingen aning. Tror de hamnade i en påse jag öste ned smått i och stoppade i en sidficka på en väska. Men eftersom jag har dem så kan jag lika gärna visa upp dem även om det kanske inte helt platsar i bloggen. Nåväl, min blogg ...

Boklysten visar upp sina på lördagar men då bjuder jag ju på Lördagsgodis så därför kommer jag presentera fynden under några kommande fredagar i stället. (Inläggen skrev jag för lääänge sedan så bara att publicera.)

Marcapáginas número 1

Någonstans ska man ju börja och varför inte börja från början? Med riktiga bokmärken, såklart!


Arket med de fina gamla änglarna! Det har legat i en plastficka i en av mina pärmar med bokmärken som jag samlade. Vad jag har gjort med de två pärmarna minns jag inte (magasinerat, kastat eller givit bort?) men detta sparade jag. Av någon outgrundlig anledning hängde de som sagt med till Spanien.


När jag var liten tyckte jag att de med glitter och klarar färger slog dessa bleka skönheter. Men man förändras ju livet igenom och smaken speglar väl dessa förändringar. I dag skulle valet vara lätt.


Internet är fantastiskt. Jag har hittat att detta är tillverkat av Eric F. Olsson & Co, numret är 4704. Någonstans mellan 1945 och 1971 ska detta ark vara tillverkat och konstnären är Maj Lindman. Jag undrar om motivet inte är från 1947, läste något om att det är därför som nummerserien började med 47.


Min mamma sa till mig att jag skulle vara rädd om dem, om de gamla änglarna! Och så klart jag var det. Bäst att notera det. Den där hiskeliga bilden är ett foto på den rosa (!) plastficka som de legat i alltsedan mamma gav mig änglaarket någon gång i slutet av 70-talet. Så dessa bokmärken kan nog räknas som "mint condition". Värda något? Ingen aning om de är värda något för andra, kanske en hundralapp eller så. För mig är de inte till salu.

Det här är kanske inte riktigt det som man tänker på när man i dag säger bokmärke, något som man lägger mellan sidorna för att markera hur långt man har läst. Men detta måste väl ha varit den ursprungliga tanken med alla dessa änglar man samlade på som liten?

Och visst är de vackra!


📙

Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan och Mösstanten.

15 kommentarer:

 1. Jättekul att du har bestämt dig för att bidra med alla bokmärken som du har tagit med dig till Spanien och troligen aldrig använt som just bokmärken;-)
  Vet inte riktigt vad jag ska säga här, för jag har då aldrig gillat änglar i någon form, så de är inte i min smak alls. Sorry, jag brukar vara ärlig som du vet. Men för dig är dom ju nostalgiska minnen, och sådana ska man vara rädd om:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sparade du inte på bokmärken när du var liten? Bytte med kompisar? Det var ju jätteroligt att göra.

   Du behöver inte gilla mina bokmärken. Bered dig på många du inte kommer gilla men som på olika sätt betyder mycket för mig. 😉

   Radera
 2. Så roligt att du har kvar dina fina bokmärken. För egen del har jag inte kvar några av mina gamla och vackra bokmärken.Minns inte var de försvunnit men jag har nog aldrig saknat dem. Roligt att du fick med dem till Spanien och nu hittat dem.
  Minns mina bokmärken som jag hade i fina gamla chokladaskar och att vi bytte bokmärken i skolan. Jodå, änglar hade jag också, med glitter på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle vara glitter på änglarna, de stod högst i kurs!

   Radera
 3. Åh! Jag minns bokmärken man samlade på. Finast var dom med glitter på också, det tyckte jag i alla fall :-) Mina är borta sen länge, dom "försvann" nog redan i flytten från Skellefteå till Sollentuna 1981.

  Känner igen det där med att allt som fick följa med till Spanien måste vägas på guldvåg. En bil - ett flyttlass. Många saker var det som inte platsade i kategorin "värda att få följa med".

  Ha en fin lördag med många godisbitar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk va! Alla tjejer verkar gå igenom den perioden ett tag, tror fortfarande att det finns men nu kanske det är mer klistermärken. Glittriga så klart!

   Ja, det var supersvårt att veta vad man skulle ta med. Vissa saker undrar jag fortfarande varför de kom med och andra varför de inte gjorde det.

   Lördagsgodiset kommer lite senare, måste plocka ur godisbitarna först!

   Radera
 4. Kul att du hänger på! Med klassisk modell! Änglar var inte mina mest älskade, men nog hade jag såna också. Och Haga-prinsessorna, avbildade i väldigt unga år ... och blommor ... och så minns jag en getabock som hade glitter på hornen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blommor så klart! Och så var det brudpar, tomtar, alla möjliga saker faktiskt! Med och utan glitter!

   De "riktiga" bokmärkena blir det bara detta inlägget om, det är de enda jag har. De kommande är det som vi normalt numer lägger mellan boksidorna.

   Radera
 5. Roligt att du är med! Vilken skatt du har! Inte nog med att de är gamla men du har ju minnen sammankopplade med dem. Sådant ska man ha kvar! Jag hade nog några men var aldrig speciellt intresserad av såna tjejgrejer, jag var mer lagd åt att leka med killarna och de tyckte ju bokmärken var urlarviga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att jag har mycket tankar runt alla mina bokmärken, det kommer du nog att få se. Det är nog därför jag har så svårt för att slänga saker också.

   Vet du, i vår klass sparade killarna också på bokmärken ett tag. Kanske var det för att komma närmare tjejerna ... :D

   Radera
 6. bokmärke som bokmärke :)
  jag har en praktisk:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/05/sa-liten-sa-stark.html

  SvaraRadera
 7. Väldigt fina änglar. Visst var de bokmärkena med glitter på som var finast när man var liten. Roligt att du har riktiga bokmärken. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tänk hur man ändrar sig! Nu tycker man de ser rätt billiga ut.

   Radera
 8. Härligt! Jag samlade massvis med bokmärken som barn, så och mina egna barn samlade. Men väck är de, förutom ett par tre.
  Jovisst var änglar åtråvärda!
  Jag hängde med här idag i temat och visar andra bokmärken från mina föräldrars tid.

  SvaraRadera