fredag 17 maj 2019

Mina bokmärken - nr 2: Sov du lilla videung

Boklysten skriver så här på sin blogg:
"Vad har du mellan sidorna den här veckan? Är det senaste kvittot från ICA, ett gem från jobbet eller kanske du också alltid använder ett bokmärke? Är det inte dags att visa upp vad du använder just nu? Eller kanske du är som jag, samlar på bokmärken? Oavsett vad du använder, visa upp det!"

Marcapáginas número 2


Jag undrar vem som någon gång givit mig detta, det här bokmärket passar mig så bra: Elsa Beskows tavla som symboliserar februari, den månad jag är född i. Det söta lilla sälgknytet som sover så sött, det är ju fortfarande så kallt!

Sof, du lilla vide ung;
Än så är det vinter.
Än så sofva björk och ljung,
Ros och hyacinther.
Än så är det långt till vår,
Innan rönn i blomma står,
Sof, du lilla videung,
Än så är det vinter.

Visste du att denna söta dikt är skriven av Zacharias Topelius redan 1869? Det är exakt 100 år innan jag föddes! 1895 tonsatte sedan Alice Tegnér dikten, den som vi väl alla känner igen och har sjungit otaliga gånger. Det vackra motivet är sedan målat av Elsa Beskow i  början av 1900-talet.

I mitt flickrum hade jag den lilla tavlan med hela motivet. Illustrationen finns även på helt underbara temuggar (vill ha!), lakan, notisblock ... Jag förstår att den lilla videungen har använts på detta sättet, kan det bli mer näpet?


📙

Vill du se vad andra har mellan sina boksidor så besök gärna Boklysten, BP, Gerd Hanneles bokparadis, Klimakteriehäxan och Mösstanten.

19 kommentarer:

 1. Den är helt underbar den där tavlan! Kommer verkligen ihåg den från när jag var liten, men det var länge sen jag såg det där motivet. Tack för nostalgitrippen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är tavlan söt. Elsa Beskow hon kunde hon!

   Radera
 2. Tavlan hade jag också, så fin. Och döttrarna turades om när de var små att ha den varannan månad på sina rum.
  bokmärket är också jättefint och givetvis ett kärt minne.
  Jodå, att Zacharias Topelius skrivit versen visste jag och likaså att Alice Tegnér skrivit musiken. Men idag är det nog inte lika vanligt att man vet det. Förr ingick det liksom i det man lärde sig i småskolan om inte tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag visste ju också vilka men inte att den var så gammal! 150 år i år! Och sjungs fortfarande om än i något ändrat skick.

   Radera
 3. Bokmärket gillar jag skarpt, och det är ju såklart extra betydelsefullt för dig med alla minnen och födelsedagen.
  Elsa Beskow vet jag såklart vem det är, men Zacharias Topelius har jag aldrig hört talas om - ooooops, min allmänbildning du vet;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen vad bra, då fick du lära dig något nytt!

   Radera
 4. Vilket vackert bokmärke.
  Jag är så slarvig med mina, tappar alltid bort dem. Ibland får ett kvitto funka men det är så mycket trevligare att öppna boken och mötas av ett fint bokmärke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så fint! Sitter och funderar på om jag inte köpte det på Nationalmuseet när jag praoade där i 9:an. Mycket möjligt.

   Om kvitton och liknande, ibland får man nöja sig med att ta det man har till hands, helt enkelt!

   Radera
 5. Jättefint bokmärke! Jag har torkade sälgkvistar som har flera år på nacken, de kommer fram på vårkanten och plockas bort när världen börjar grönska ... "Videkissarna" håller i evighet, verkar det som!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återbruk, det är bra! Det är som fönsterlaven i adventsljusstaken. Det är bara att blöta upp den igen så blir den lika fin som innan.

   Radera
 6. Jättefin! Som eget månadsmärke, fint, mitt massproduktion: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/05/perfekta-bokmarken.html

  SvaraRadera
 7. Älslar Elsa Besnows motiv och denna tavla är så himla gullig. Så kul att få ta del Emma vad du har för så personligt bokmärke. Jag brukar ha ett kvityo till bokmärke men nu har jag äntligen köpt ett Bokmärke från Cordoba och det ska jag använda framöver. Så skönt att jag nu kan länka mig lätt till dig med ett tryck från mina kommentarer. Innan har jag fått gå in via andras bloggar till dig. Ha det bäst🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta alla stavfel. Jag har så bråttom så jag hinner att sända innan jag läser igenom kommentaren. Ha överseende 🤗

   Radera
  2. Jamen vad bra att du också har ett minnesbokmärke nu!

   Via Blogg.se, kan du inte samla på bloggar du följer och få en notifiering när det kommer nya inlägg? Det kan man in Blogger.

   Jag är också hopplös på att läsa igenom kommentarer jag skriver innan jag skickar iväg dem!

   Radera
 8. Du vet vilken dag det är idag va? ;-)

  SvaraRadera