tisdag 28 maj 2019

Nytt spanskt körkort del 1 - Steg för steg

Det var ju det där med nya körkort, våra går ut under detta året. Så vad är det som gäller, hur går det till? Jag har hört att det ska vara enkelt och snabbt avklarat så det låter ju lovande. Men jag vet var jag befinner mig och gillar att vara förberedd så jag satte mig vid datorn och hittade de officiella källorna (länkar nedan). Detta är vad jag kom fram till:

När?
Det finns mycket som är skrivet om när man måste byta ut sitt svenska körkort, diskussionerna har gått höga i vissa forum. Informationen är i vissa fall motstridig, tyckanden och tänkanden många, så jag kommer inte gå in djupare på den. Men några saker är för mig solklara:
 • Man får köra med sitt svenska körkort tills det förfaller.
 • Polisen kan dock tvinga ett byte till spanskt körkort om man bryter mot trafikreglerna grovt eller upprepade gånger.
 • När det svenska körkortet är på väg att gå ut ska det bytas ut till ett spanskt om man är resident i Spanien. Man ska göra en renovación del permiso de conducir, förnyelse av körkort (eller egentligen förnyelse av tillståndet att köra).
 • Ansökan om nytt körkort kan göras tidigast tre (3) månader innan det giltiga förfaller.
 • Har man varit resident i mer än två år kan man frivilligt byta ut sitt svenska (eller utfärdat av annat land inom EU) körkort till ett spanskt innan det håller på att gå ut. Då pratar man om canje de pemiso de conducción, utbyte av körkort.
 • Har man körkort som saknar giltighetstid måste man byta ut det till spanskt senast två år från det man blir resident.

Vilket kontor är vad?
 • DGT, Dirección General de Tráfico - Spaniens Transportstyrelsen
  Det är det organ som har hand om trafiken på samma sätt som Transportstyrelsen och Trafikverket i Sverige.
 • Jefatura Provincial de Tráfico - trafikhuvudkontor
  Det finns normalt ett i varje provins. I Málaga-provinsen ligger det så klart inne i Málaga.
 • Oficina local de trafico - lokalt trafikkontor
  Vanligen har varje kommun ett mindre trafikkontor där man kan hämta blanketter, ställa frågor, gnälla om dåliga vägar eller skyltar och liknande. I vår kommun ligger det uppe i Benalmádena Pueblo, mitt emot kommunhuset.


Blankett Modelo 3

Vad behövs för att förnya sitt körkort?
 • ID-handling
  Man ska kunna uppvisa en giltig ID-handling, dvs nationellt ID-kort eller pass.
 • Bevis på boende i Spanien
  Det gröna residencia-kortet, giltigt och i original, ska kunna uppvisas för att bekräfta att man bor i Spanien.
 • Det svenska körkortet
  I original samt kopia på det.
 • Foto
  Ett nytaget i färg, 32 x 26 mm, ansiktet rakt framifrån och ljus bakgrund. Sjal är OK så länge hela ansiktet syns, från hårfäste till hakspets. Inte glasögon. Bakgrunden bör vara vit.
 • Blankett Modelo 3, Trámites de conductores
  Blanketten kan man ladda ned, fylla i, skriva ut och signera. Blanketten finns även att hämta på trafikkontoren.
 • Läkarintyg Informe de Aptitud Psico-física
  Läkarintyget görs av vissa ackrediterade läkare, en PDF på 345 sidor finns tillgänglig med dem som är godkända av El Gobierno, regeringen. Tre stycken halvdana adresser och telefonnummer finns med för vår kommun, står inget namn eller så. Läkarundersökningen ska vara enkel: syn, hörsel, rörlighet, om man har några andra fysiska eller psykiska sjukdomar eller tillstånd som kan försvåra framförandet av bil eller riskerar skada någon. Vid läkarundersökningen avgörs också hur länge körkortet ska gälla, mellan ett och 10 år. Läkarintyget är giltigt i tre månader.
 • Talón-foto
  En blankett där man skriver sitt namn i rutan. Denna finns på trafikhuvudkontoren samt de lokala trafikkontoren. (Man behöver inte skaffa det i förväg utan man får det när man lämnar in alla dokument för ansökan).
 • Betalning
  Betala bör man göra efter läkarundersökningen eftersom vissa sjukdomar och situationer kan göra att man behöver förnya körkortet oftare. Det finns tre sätt att betala på:
  1. Kan göras på trafikhuvudkontoret eller på det lokala trafikkontoret med betalkort. Väljer man att betala på trafikhuvudkontoret kan man göra det samtidigt som man lämnar in papper och ansöker om det spanska körkortet.
  2. Vill man betala på en bank gör man det med hjälp av blankett modelo 791. Det är nr 4.3 man ska klicka i för förnyelse av körkort i fem år. Man kan då välja om man vill pagar en efectivo (det vill säga betala kontant), med betalkort eller om det ska dras från bankkontot. Tre papper skrivs ut av blanketten, alla ska tas med till banken. De behåller ett och sedan behåller trafikhuvudkontoret ett, det sista behåller man själv.
  3. Man kan även betala via internet med betalkort eller internetbank men då behöver man e-legitimation eller spanskt bank-ID. Och det ligger på att göra-listan.
Jag bör påpeka att det kan vara lite olika underlag som behövs, det är de olika trafikhuvudkontoren som bestämmer vad de vill ha så därför bör man kontrollera med dem även om informationen här är hämtad från DGT:s hemsida.


Hur gör man och i vilken ordning?
 1. Förboka tid, cita previa, på trafikhuvudkontoret: ring 060 (i Spanien) eller via internet på DGT, spanska Transportstyrelsen. När man bokar via internet lämnar man alla uppgifter om det svenska körkortet så att det nya spanska körkortet kan förberedas. Antar att samma information lämnar man om man ringer. Observera att det kan bli dyrt att ringa 060-numret, det brukar inte ingå i de normala telefonkostnaderna.
  Behöver man ändra eller avboka tiden kan man ringa eller göra det via Internet.
  För allmänna frågor kan man även chatta med dem.
 2. Läkarundersökning.
 3. Samla ihop alla dokument och foto.
 4. Betala avgiften i förväg om man inte planerar betala den med bankkort på trafikhuvudkontoret.
 5. Åk till den förbokade tiden. Hit ska vi: Malagas trafikhuvudkontor, Jefatura Provincial de Tráfico de Málaga.
 6. Få kortet. Eller med största sannolikhet så får man ett papper att bära med sig och efter några veckor kommer körkortet hem i brevlådan.

Något mer man borde veta?
 • Behöver du åka till trafikhuvudkontoret flera gånger, se till att du alltid har NIE, körkort och ID-handling i original med dig!
 • Det spanska körkortet för vanlig personbil (klass B) och för en person gäller i 10 år fram till man är 65 år. Därefter gäller det i 5 år. För körkort i klass C till E gäller 5 resp 3 år. Detta gäller under förutsättning att det vid den medicinska undersökningen inte är några hinder.
 • Behöver man ansöka om nytt körkort oftare så är priset lägre per tillfälle.
 • Lite olika länkar:
  DGT, alla deras blanketter att skriva ut.
  DGT, om körkortsförnyelse om man redan har spanskt körkort
  DGT, om körkortsförnyelse för EU-medborgare
  DGT, sammanfattad information på spanska
  DGT, sammanfattad information på engelska
  Europa.eu, med samlad information om att byta ut körkorten inom EU och Spanien.
 • Har man inget körkort alls måste man först skaffa körkortstillstånd, obtener permiso de conducir. Men det är en helt annan historia så det berör jag inte nu. (Men om drygt 18 månader får sonen börja övningsköra så kanske det kommer ett i framtiden. Hua!)

Jag påbörjade detta inlägget för ganska länge sedan. Helt plötsligt så stod vi ju där i april och då var det bra att ta fram inlägget och ta tag i detta! Som ni förstår så kommer det en fortsättning. Det som står ovan är ju teorin, trots allt!
🚗🚗🚗

Vill du läsa de andra delarna så har jag nu samlat dem på denna sidan om Nytt spanskt körkort.

18 kommentarer:

 1. Jag är nog glad att jag bor i Sverige. Byråkratin är inte lika extrem- Kan man inte som resident i Spanien förnya körkortet i Sverige i god tid innan det går ut. Känns betydligt enklare. Ni är ju ändå svenska medborgare. Men annars är det ju bara att bita i det jättesura äpplet. Avundas dig inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev nyfiken och kollade hur det går till omvänt och jo, nog är det lite byråkrati där med. Men det hör väl till.

   Eftersom vi är skrivna här så får vi inte förlänga det svenska utan måste ändra till spanska.

   Radera
  2. I Sverige tycker jag det gått väldigt smidigt att förnya körkortet. Har gjort det några gånger. Aha, då förstår jag. Trodde det fungerade att ordna det i Sverige eftersom ni har svenska körkort. Men alltså icke.

   Radera
 2. OMG! Måste säga att jag är otroligt glad att jag bor i Sverige i det här fallet. Tur att du som vanligt hade framförhållning och kollade upp alla turer. Nu ser jag bara framemot del 2 och 3 (minst) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju skillnad på att förnya ett svenskt till ett svenskt eller spanskt till ett spanskt. Vad vi gör är ju att förnya ett svenskt till ett spanskt och det är det som gör det hela lite mer mastigt, om man säger så.

   Jag ligger ju efter i skrivandet men det blir nog en både nr 4 och 5 ... Allt för bloggen, antar jag.

   Radera
 3. Ja, vad jag förstår så är både jag och min man tvugna att skaffa ett spanskt körkort. Vad det beträffar allt byråkrati i Spanien så förstår jag att skaffa körkort inte är lättare. Innan vi åkte till Grekland insåg vi att inbetalningslappen av fastighetsskatten inte hade kommit så vi fick ta oss till Ayuntamiento och ansöka om en automatisk dragning från kontot. Vi trodde som allt annat att det skulle vara krångligt. Det gick som tåget och inga problem alls. Nu har vi även förnyat våra pass men vi fick tyvärr ingen tid i Madrid så vi fick förnya dem på Ambassaden i Aten🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så bra, då kom mitt inlägg bra i tiden för dig med. Casa Annika bad mig ju skriva om det för hon måste också ta tag i det.

   Vi fick i går att bilskatten ska betalas och varje gång säger jag att vi måste fixa så den dras automatiskt men det blir aldrig av. Den här gången ska det fixas! Man får ju lite rabatt också då.

   Radera
 4. Ja jösses... Sååå många steg! Det var därför vi anlitade en gestoría:

  https://amacasa.wordpress.com/2013/01/16/manana-land/

  :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det lätt om man prickar av steg för steg, det är bara det att de krånglar till det. Som du kommer märka av kommande delar. Så klart.

   Lite intressant där med länken till ditt inlägg. Ska nog be att få återkomma till det, annars sabbar jag ju för mig själv. ;)

   Radera
 5. Mycket pyssel blir det ... du kan koppla av en stund med SvenIngvars, la just upp Anita för bl a din skull! :-D SÅ BRA!

  SvaraRadera
 6. Åh, gudars... Eftersom jag, som du vet, måste fixa detta jag också, är det fantastiskt att du går före och informerar dig, banar väg... Men det är så mastigt att jag inte orkar ta till mig det! Ska läsa igenom allt ordentligt igen. Vid en annan tidpunkt. Är tacksam över informationen. Det som oroar mig är extra krångel iom diabetesintyg och särskilt synintyg, som var besvärligt bara i Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen behöver du ju bara ta till dig vad det är du ska ta med dig och i vilken ordning. Det andra vet du ju. Det är klart att det blir mastigt, vill ju få det så komplett som möjligt även om jag vet att det inte går. Men som sagt, ta en punkt i taget.

   Om läkarbesöket kommer det så klart ett inlägg men tror du att du behöver oroa dig? Mannen min fick extrahögt blodtryck innan men det var helt i onödan, läkarbesöket var lite av en spansk axelryckning.

   Radera
 7. Oj, vilket meck. Hoppas det kommer att fungera.
  Såg nedan att du kommit in i en virkperiod, roligt. Som du sett hos mig är jag alltid inne i en virkperiod!
  Lycka till med allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, meck är verkligen ett bra och passande ord i sammanhanget!

   Just nu hänger virknål och garn med mig nästan var jag än befinner mig. Har tyvärr inte kommit på hur man kan virka och köra bil samtidigt. Hade varit bra! :D

   Radera
 8. All information stämmer 100%... Det verkade vara jätte krångligt, men med denna information gick det "ganska snabbt och enkelt" (iaf för mig).

  Tack så mycket!

  Här är en användbarlänk (från juni 2023):
  https://sede.dgt.gob.es/es/permisos-de-conducir/canje-permisos/canje-permisos-extranjeros/canjes-inscripcion-renovacion-sustitucion-permisos/canje-permisos-union-europea/index.shtml

  SvaraRadera