tisdag 24 februari 2015

El Stupa de la Illuminación en Benalmádena

När vi första gången åkte förbi Benalmádena såg jag en udda byggnad, den gick liksom inte att missa även om det var jag som körde och skulle hålla fokus på A7. Solen sken starkt och bländande redan som det var men när strålarna träffade den gyllene spiran och de snövita väggarna var man nästan tvungen att hålla handen för.

Vad är det? En moské? Minnesmärke?

Lånat bild av marbenjo.com
Jag åkte förbi denna byggnad flera gånger innan jag fick veta vad det var och det tog ytterligare en tid innan jag besökte den tillsammans med mina föräldrar under julhelgen. Och nu ännu lite längre tid innan jag skriver om det korta besöket.

Det är ett buddistiskt tempel och heter El Stupa de la Illuminación en Benalmádena. Det är västvärldens största stupa, ett monument för fred, hamoni och välmående. Den byggdes färdigt 2003 enligt de fastställda mått en stupa ska ha. Detta är en Upplysningsstupa vilket är en av de åtta typer av stupor som finns, varje ska beskriva en viktig del Buddah Shakyamunis liv.

Normalt brukar man inte kunna gå in i stupor, de brukar byggas som stängda stoder fyllda med religiösa föremål och rikedomar. I denna stupan går det dock att komma in och det är en liten upplevelse. Invändigt är det ett enda stort rum med ett ... altare? Är det rätt ord, tro? Rummet är till för meditation. Det är högt i tak och väggarna är av nepalesiska konstnärer målade med scener ur Buddahs liv.

En trappa ned finns det även en utställning men dit gick vi inte. Det får vi ta en annan gång.

Stupan ligger sagolikt vackert med blicken vänd mot Medelhavet. Att stå där på den stenbelagda platån är hänförande. Om man utövar yoga eller tai chi så borde detta vara ett perfekt ställe. Eller varför inte ta med sig en kudde att sitta på och läsa en bok! Det här måste dessutom vara ett perfekt utflyktsmål för en skolklass när de läser om buddism, hoppas att lärarna vid Svenska Skolan i Fuengirola har med det i planeringen.

Om du ändå ska till Benalmádena Pueblo, sväng förbi här, tar bara en minut extra! Är det inte öppet att gå in (öppet tis-sön 10-14, 15:30-18:30, sön till 19, mån stängt), njut av den vackra byggnaden, lugnet och utsikten!

Fler utflyktsmål i närheten finns här.

2 kommentarer:

 1. Spännande!!!

  Och bra idé om att skolklasser kan åka på besök när de läser om buddhismen.
  Svenska skolklasser i alla fall. Spanska skolbarn studerar inte olika religioner. Religion på deras schema betyder katolicism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tar ju bara några minuter att åka från Svenska Skolan.
   Ska faktiskt kolla med fröken om det.

   Radera