torsdag 26 februari 2015

Gibraltar

Det här inlägget tänkte jag börja med "en gång var vi två gånger i Gibraltar". Och det är något som vi i vår lilla familj alltid tänker på när man pratar om Gibraltar, den brittiska staden och klippan vid sundet mellan Atlanten och Medelhavet.

Har lånat det vackra fotot från lillebror utan att be om lov. :)
Det var nämligen så här... För tre år sedan semestrade vi här på Solkusten. Så en dag bestämde vi oss för att åka till Gibraltar. Vi åkte sent på eftermiddagen någon gång, körde in i Gibraltar och parkerade strax innanför gränsen. Vi promenerade glatt in till staden och torget med alla serveringar, tog en kaffe och glass denna heta dag och fortsatte sedan Main Street fram medan vi tittade in butikerna. En efter en började de dock strax stänga. Jaha... Just ja, vi är ju i Storbritannien nu och då är det deras tider, inte de sena spanska tiderna som vi vant oss vid!

Men vi kom ju dit för att se klippan och åka linbanan så vi fortsatte framåt och kom fram lagom till att vi skulle hinna vara där uppe i endast några minuter för att hinna med sista turen ned. Sura gick vi hela vägen tillbaka och åkte hem i ogjort väder.

Några dagar senare var vi tillbaka. Vi hade då kollat upp tiderna så vi åkte på förmiddagen. Den här gången parkerade vi på spanska sidan och gick över flygplatsens landningsbana. Det var lite spännande men tyvärr kom det inget plan som skulle landa. Sonen åt sedan en korv på Main Street, korven levde upp till den engelska kokkonstens rykte - tvi! Men framåt marsch i hettan, linbanan upp och äntligen var vi där och skådade ut över vattnen. Vilken vy! Spännande att se de stora fartygen ligga där.

Det här med...
Men har ni sett något så sött!
Och aporna! Kul att se dem. Överallt satt det skyltar om att man inte ska mata dem, det är vilda djur, de snor allt de tror kan ätas. Vi såg en tjej bli av med ett örhänge och en man blöda efter att ha blivit biten av mamma-/pappaapan till örhängesavplockaren.

Trötta och nöjda åkte vi linbanan ned igen, trötta och varma satte vi oss och väntade på att ta bussen tillbaka. Efter 20 minuters väntande gav vi upp och mindre nöjda började vi traska tillbaka - och blir förbikörda av bussen. Klassiker...

I julas var vi där igen med min familj. Den här gången kom det ett flygplan och landade för att sedan flyga iväg igen och den här gången var maten god. Folk matade fortfarande aporna och vyn var fortfarande lika vacker. Nu känns det som att jag har sett det tillräckligt för flera år framöver...

Men hur som helst, visst är Gibraltar "ett måste" när man ändå är här i faggorna. Kolla gärna deras hemsida så det inte är någon helgdag eller liknande. Parkera gärna på spanska sidan där det finns mycket mer parkeringsplats än inne i Gibraltar, det kan även ta lång tid att sitta i bilkön ut igen, vi har läst att folk suttit där i timmar...

Det finns det som är billigare att köpa i Gibraltar men generellt sett så har vi inte upplevt det som billigt trots att det ska vara "tax free zone". Vid gränspassagen tillbaka till Spanien kollar de bilar och väskor noga så man inte har köpt för mycket utan att skatta för det.

Om det är varmt, glöm inte ta med vatten. Går ju så klart att köpa på plats vägen men uppe på klippan finns endast fiket och där är det flygplatspriser på allt. Bekväma skor gör att man förhoppningsvis orkar gå Main Street fram och tillbaka nere i staden samt kliva uppför alla trappor, gångar, klippblock, stigar uppe på klippan.

Det finns många "guidade turer", dvs taxibilar som kör en upp på klippan och jag antar att de berättar lite om vad man ser, det är ju även en plats med mycket historia. För en familj blir det nog lite billigare med denna tur men å andra sidan vill man kanske åka linbanan. Huruvida de är duktiga som guider vet jag inte, de är ofta väldigt påstridiga och då blir jag bara irriterad.

När/om man köper något går det oftast bra med kort men även EUR i kontanter går bra. Tänk dock på att man oftast får tillbaka i GBP, alltså valutan i Storbritannien.

Glöm inte ta med passen! Körkort eller nationellt ID-kort gäller inte.

Fler utflyktsmål i närheten finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar