onsdag 4 februari 2015

IVTM - Fordonsskatten i Spanien

Det känns som att jag ofta börjar inlägg med "Precis som i Sverige..." och det ska jag göra nu med här nedan. Men orsaken är väl att trots olikheterna är länderna väldigt lika!

Precis som i Sverige har man i Spanien fordonsskatt, Impuesto Sobre Vehículos de Tracción Mecánica (förkortas IVTM), och den är obligatorisk för alla spanskregistrerade motorfordon (mopeder, motorcyklar, bilar, husbilar osv) och ska betalas av den som äger eller ägde fordonet den 1 januari varje år.

Kommunen
I Sverige är fordonsskatten statlig medan den i Spanien är kommunal. Man betalar alltså till den kommun där bilen är registrerad (inte där man själv är registrerad) och det är ägaren av fordonet som måste informera det lokala trafikkontoret, Jefatura Provincial de Trafico, för att ändra kommun, lämpligen till samma som man själv är registrerad i.

Jag tror att det även är lämpligt att kontakta trafikkontoret om man säljer, skrotar eller för ut bilen ur landet så man kontrollerar att den inte längre är skriven på en själv så att man åker på att betala skatt för en bil man inte har.

Betalningsperioden
Skatten betalar man årsvis och den ska normalt betalas in under två månader på våren, vilka månader det är beror på var i landet man bor.
Vissa kommuner annonserar i tidningarna medan andra skickar ut information direkt till ägaren. Man kan även kontakta kommunhuset, Ayuntamiento, för att få informationen.
Man ska dock inte sitta och vänta på att det kommer en faktura, det är upp till ägaren av bilen att se till när det ska betalas.

Betalningssätt
Man betalar alltså till den kommun där bilen är registrerad och det är ägaren av fordonet som måste informera trafikkontoret, Jefatura Provincial de Trafico, om man ändrar adress.
Kommunerna har olika sätt och man får kontrollera med kommunen vilka alternativ man har.
Här är några exempel på betalningssätt:
- Man går själv till kommunhuset för att betala*
- Man går själv till skattehuset för att betala*
- Man skaffar autogiro så att det dras automatiskt varje år
- Man betalar in via kommunens hemsida
- Man får ett konto att betala in till

*) Kontrollera vilken typ av dokumentation man behöver visa upp. T ex behöver  man säkert ta med sig ID-handling, NIE samt papperen från bilbesiktningen (Permiso de Circulacion och Certificado de Características Técnicas).

I vår kommun, Benalmádena, ska man gå till kommunhusets skatteavdelning och där får man ett "kvitto" (kvinnan jag pratade med kallade det för receipt på engelska) på hur mycket man ska betala. Betalningen görs sedan på banken.
Vi ska väl försöka ta oss till vårt kommunhus i nästa vecka för att få kvittot (Carta de pago y liquidación provisional) så att vi kan betala in det. Så det blir säkert en uppföljning på detta inlägget...

Hur mycket ska man då betala?
Det beror på vilken bil man kör, hur många hästkrafter den har, drivmedel och årsmodell. Ju högre hästkrafter desto högre skatt, miljövänligare bilar betalar mindre. Det är varje kommun som bestämmer hur hög skatten ska vara men enligt lag finns en botten och ett tak.

Vid en försenad betalning får man betala 5% extra för första månaden, därefter får man betala 20% extra per månad.

Kvitto på betalning
Ett kvitto på att betalning är gjord ska man alltid ha med sig i bilen då detta kan vara något som polisen efterfrågar om de stoppar en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar