söndag 22 februari 2015

Nya röror!

Lånat bild från herbalius.com
Nu har jag varit förkyld en vecka och nu får det banne mig vara nog! Tycker att jag varit mer eller mindre sjuk sedan skolavslutningen vid jul och jag tänkte att den här avklarade förkylningen nu får vara stoppsignalen.

Så efter att ha "latat mig" (inte mina ordval) en vecka har krafterna återkommit lite och med den kanske en viss rastlöshet. Idag har jag därför jobbat (bara lite, den där äckliga deklarationen i Sverige närmar sig), sopat två av de tre terrasserna, läst en stund i solen, gjort en superdupergod röra på linser och tre baguetter ligger på plåten och väntar på att ugnen ska bli varm.

Linser. Lentejas på spanska.


Varför har jag inte vågat mig på det förut? På något sätt har jag alltid förknippat det med "extrem veganmat", äckligt och hur trist som helst. Men här i Spanien använder man det mycket mer och på ett mer naturligt sätt, känns det som. Och det här med att prova nya saker i matväg, det var ju en av de saker som jag verkligen såg fram emot innan vi flyttade hit.

OK, vi skulle ju äta mer fisk och det har ju knappast hänt. Jag är ännu för rädd (i brist på bättre ord) för att närma mig fiskdisken. Har köpt lite frusna filéer med MYCKET varierat resultat: totalt oätbart till rena restaurangmaten! Fast om det beror på råvarorna eller min sk kokkonst - eller en kombination - vet jag inte.

Ikväll blir det i alla fall god mat! Men inte fisk...

(Edit 2015-02-24 enl kommentar. Tack för hjälpen, Annika!)

4 kommentarer:

 1. Ååå linser som är så gott! Jag älskar baljväxter - nyttiga å mumsiga! Åt en god linssoppa till lunch idag (potatis, gröna linser och grönkål), men jag fick behålla den för mig själv konstigt nog... haha!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du gillar linser, och lyckliga mig som har en familj som nu också gör det!
   Pilutta dig! :)
   Kram

   Radera
 2. Usch, nu känner jag mig som en besserwisser, men det är bäst att jag berättar ändå, för att undvika pinsamma missförstånd (som jag själv gjort!). Matlinser på spanska heter lentejas, och kontaktlinser för ögonen heter lentes. Jag har himla svårt för det där, har hundra och tusen gånger sagt lentejas åt ögonlinserna, vilket folk har haft väldigt roligt åt. Fattar inte varför det ska vara olika ord för det? Eller egentligen; varför vi i svenskan har samma ord för så skilda saker.
  Här får du receptet på klassisk spansk linsgryta. J har modifierat receptet lite, kör nu alla grönsaker samt chorizon (när de har kokat klart med linserna) i mixer innan de hälls tillbaka i grytan. Lätt att lyckas med och blir himla gott! Ätes med färskt vitt bröd, precis som allt annat.
  http://casaannika.blogspot.com.es/2012/03/lentejas.html

  Den här fiskrätten är enkel och väldigt god. Be i affären om att de gör i ordning fisken, preparar el pescado para hacer en el horno, det underlättar. Då behöver du bara skölja av den när du kommer hem och lägga den i formen.
  http://casaannika.blogspot.com.es/2012/01/favoritfisken.html

  Annat recept på exakt lika god fisk (även här bör den göras i ordning i fiskaffären, för ugnen):
  http://casaannika.blogspot.com.es/2014/01/ugnsbakad-fisk-med-vitlok.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna besserwissra! Särskilt som du kan det här långt bättre än mig. Tar tacksamt emot hjälpen.

   Och tack för alla trevliga recepttips om maten, ska försöka prova dem. När jag vågar mig fram i fiskdisken...

   Radera