söndag 8 februari 2015

Ett torn i förfall

Igår skulle vi åka till Coín med Fru Torreblanca och hennes familj. Nu visade det sig tyvärr att den utvalda restaurangen var stängd så då åkte vi till Istán för att besöka en mycket omtalad restaurang som också visade sig vara stängd. Vad är nu detta...? En lördagkväll? Vinterstängt? Eller var vi helt enkelt för tidiga?
Till slut blev vi dock mätta och nöjda i Marbella.

Men det var inte det jag skulle berätta om...

Jag vill istället berätta om en liten avstickare vi gjorde på vägen mellan Fuengirola och Coín (väg A-7053).

Strax innan man kommer fram till själva orten Alhaurín el Grande ligger det nämligen en ruin som verkligen är något speciellt att se. Det är inget gammalt slott eller borg även om det är uppfört som ett, det verkar i stället relativt nytt men ändå har det helt förfallit.

Vardagsrummet
Vi gick in och uppför alla trappor, tittade i skrymslen och vrår, aktade oss noga för var vi satte fötterna då trappor och golv var helt beströdda med krossat tegel. Det djupa schaktet som gick från byggnadens högsta punkt och rakt ned i källaren undvek vi alla att gå nära.

Köket
Vi drömde och fantiserade om hur man skulle kunna renovera byggnaden och göra om det till ett hem: här skulle köket vara med vitvarorna där och utsikten så, vi tar upp i taket där, här är toaletten, vardagsrum... Var ska poolen vara? Där! Och där är ju grunden redan lagd för tjänstebostaden, perfekt. I källaren verkar det dessutom redan vara förberett för vatten för där finns tjocka rör rakt ned i marken. Mysko...

Ett vackert valv
Vilken byggnad! Vilken potential! Ja, om man har tid, ork och pengar i alla fall.

Medan vi gick runt kunde man inte låta bli att undra vad som hänt här. Tog pengarna slut för någons livsdröm, var det någon som dog och ingen tog vid, någon släktfejd?

Som man kan se av bilderna har tornet ändå använts av ungdomar genom årens lopp. Tyvärr, för de har tagit sprayburkar med sig.

Fönster mot trädgården
När det blir varmare skulle det vara jättemysigt att ta med sig en filt, några ljus, lite småplock och en flaska vin. Sedan kan man sitta där och se solen gå ned över det otroligt vackra landskapet med bergen åt alla håll utom ett, det är där man ser ända ned till Medelhavet.
Trapp med krossat tegel

Idag har jag försökt att hitta mer information om detta torn. För ett torn är precis vad det är, ett vattentorn. Det djupa schaktet fick plötsligt sin förklaring. Vattentornet uppfördes (vet ej när) då man trodde att det skulle byggas hus runtom, en urbanización. Nu har detta inte skett så därför har det tillåtits förfalla.

Trist.

Depósito de agua en Alhaurín el Grande
Fler utflyktsmål i närheten finns här.

2 kommentarer:

 1. Men ååååå vilket ställe. Där skulle jag också drömma mig bort, planera och spekulera! Jätteläckra bilder :-)
  Åå vad skoj om du kommer till Sverige i sommar. Om du inte har fullspäckat schema hoppas jag på en träff. Och så drömmer jag om att åka och hälsa på. Tänk om...
  Snöiga kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jisses! Och bilderna gör det ju inte ens rättvisa. Vi var helt bergtagna!

   Det vore jätteskoj om vi kunde få till något. Inget är ju ännu planerat när-var-hur...

   Det är lite kalla kramar härifrån just nu. Knappt 10 och det är så ruggigt!

   Radera