söndag 19 april 2015

Det här med disktrasor

Vad gör du med disktrasan när den inte används? Låter den ligga där den hamnar i en knöglig hög på disk- eller arbetsbänken? Hänger den på kranen efter användning? På upphöjningen mellan diskhoarna? Eller på en sådan där liten tjusig hållare i diskhon?

Nä, nä, nä, nä...

Inte hos mig, inte! Där torkar de ju aldrig, varje gång kranen sätts på så blir trasan blöt igen och sedan är det ett faktum: alla de små söta bakterierna stormtrivs i den fuktiga och lite varma miljön - disktrasan surnar. Och här i den spanska värmen så blir det om möjligt ännu värre, de surnar ju ännu fortare. Det är genomvidrigt med sura disktrasor, lukten sätter sig överallt man torkat av och händerna stinker.

YICK!
En sådan här vill jag nog ha!
Lånat bild från www.bedbathandbeyond.com

Jag har ännu inte kommit på den ultimata lösningen för att de ska torka så fort som möjligt, just nu har jag två sugkoppar med krokar på väggen som jag hänger trasan över, funkar sådär. I huset där vi bodde förut hade jag en liten handduksstång som trasan fick torka över, den satt uppe på kakelväggen. Det funkade riktigt bra. Har även sett någon typ av ställning som jag går och suktar på...

Men det är inte alltid torkstället som är problemet, det är själva trasan som sådan som också ställer till det. Jag håller fortfarande på att testa allt jag kommer över, de flesta varianter har sina fördelar men såklart även nackdelar.

Wettex och liknande produkter (längst till vänster på fotot nedan)
Har en otroligt bra uppsugningsförmåga! Lätt att hålla rent med och torkar verkligen upp vätskor. Men däri ligger även problemet, den suger gärna upp men avdunstar mindre gärna det uppsugna. Det gör att den torkar för sakta och börjar fort surna.
I Spanien finns det i stora ark så där kan man klippa till önskad storlek. Egentligen marknadsförs den här som underlag på de hårda stenbänkarna vid diskning, inte som disktrasa.
En fördel är att den kan tvättas och användas flera gånger. Och så är den perfekt när man ska göra självbevattningsanordningar till krukväxter.

Shiffonet och liknande produkter (ej med på fotot nedan)
Fördelen är att den torkar ju fort! Men å andra sidan är uppsugningen inte lika bra. Går inte särskilt bra att slänga i diskmaskin och dessutom är den riktigt dyr här i Spanien.

Allduk (längst till höger på fotot nedan)
Vem sjutton använder den? Till vad? Vidrig! Suger dåligt, går inte att använda vid städning för den torkar banne mig inte rent. Blir knottrig på en gång, obehaglig att ta i. Fattar inte varför jag själv har köpt den några gånger. Borde ha lärt mig efter första gången men antagligen var den väl billig...
Det enda vettiga jag har kommit på att använda allduken till är att lägga emellan mina nya fina teflonstekpannor så inte teflonen skadas.

Mikrotrasa (nere till vänster på fotot)
Den gillar jag faktiskt riktigt bra både som disktrasa och städtrasa (inte samma till disk och toalett, dock)! Går att slänga in i diskmaskin hur många gånger som helst, torkar bra och torkar rätt fort. Ofta kan man även hitta dem billigt så då kan man slösa med dem. AKÍ har ett fem-pack till bra pris och i Sverige köpte jag storpack på Rusta. Dessutom är de perfekta att sätta på flatmoppen och damma/sopa/tvätta golven med.

Terry cloth (den randiga på fotot)
Var inne i en engelsk butik och hittade då dessa vävda bomullstrasor till bra pris. Dessa håller jag på att utvärdera just nu. De har dålig uppsugningsförmåga men är bra att diska med i stället för disksvamp eller -borste. Går jättebra att tvätta och använda igen.
Egentligen tror jag de är lite felnamnade, som jag förstår det är terry cloth frotté och detta är bara löst vävd bomull. IKEA har ju tvättlappar i bomullsfrotté, undrar hur de är som disktrasa?

Linneduk
Har aldrig använt men de som gör det säger att det blir bara bättre och bättre ju mer de används och tvättas. Det kan jag tänka mig.

Undrar om det finns några andra varianter i det spanska sortimentet? Hittade en, det är den blå-vit-mönstrade trasan högst upp på fotot men den är bara konstig... Den är lite som en blandning mellan allduken och Wettex-trasan.

Vet att det finns de som kastar den använda disktrasan i soporna på kvällen och tar en ny varje morgon men någon måtta får det vara...Det känns inte försvarbart varken ekonomiskt eller för miljön.

Jakten på den ultimata disktrasan får fortgå. Hittills leder nog faktiskt mikrotrasan!

Till sist ett litet...

Tips!
Skölj den smutsiga disktrasan och lägg den i ett djupt fat/skål med lite vatten samt en skvätt diskmedel. Ställ in i mikrovågsugnen, full effekt i två minuter. Akta dig när du sedan tar ut skålen, kokhett! Skölj den heta trasan i kallt vatten så snart som möjligt (medan den fortfarande är riktigt varm), vrid ur och häng upp att torka. Ren och fin igen, bakterieantalet minimerat och utan några starka kemikalier!

2 kommentarer:

  1. Häll kokande vatten över trasan eller koka den lite då och då mellan tvättarna. Skölj alltid i kallt vatten efter användning! Aldrig varmt, för då hinner bakterierna växa. Detta lärde jag mig under de somrar jag jobbade som städerska, och är ett av mina allra bästa tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis. Det är därför jag slänger in dem i mikron ibland, då kokas de renare. Och att man ska skölja ur i kallt vatten. Ja, så kallt man nu kan få ur kranarna här... :)

      Radera