måndag 13 april 2015

Rent!

Nej, det handlar inte om att hyra ut utan det här med att städa. Jag avskyr att städa och har alltid gjort det (fråga mamma och pappa), därför blir jag alltid så glad när någon annan gör det. Nu händer ju inte det i det här hushållet utan jag tänker egentligen mest på offentliga ställen så som på gator och i parker.

Ursäkta den dåliga bilden,
vindrutan är lite skitig.
Bilen är nämligen inte städad på ett tag...
Det är nämligen väldigt ofta jag på mornarna efter att ha dumpat av sonen vid skolan får sitta bakom vägrengöringsbilen där den puttrar på i ca 10 km/h. Det är bara att gilla läget... finns ingenstans att köra om. Och så blir det ju fint där efter bilen när pappersbitar, hundbajs, löv och burkar sopas upp och vägen spolas av.

För att slippa Bajsgången brukar jag ofta promenera genom Parque del Rosario och där är det nästan alltid samme gubbe som drar på en städvagn med soptunna och borstar, iförd de där självlysande gulgröna kläderna som visar att det är en kommunalanställd. Han går där varje morgon och sopar och plockar, det blir så fint och jag blir då så nöjd. Jag gillar ju när det är städat och rent - bara jag slipper göra det själv!

Jag har funderat på en sak dock. Det är verkligen rätt skräpigt på många ställen här i Spanien och det är det verkligen i Sverige med, ska jag snabbt tillägga. Skillnaden är dock att i Sverige ser man sällan någon som städar medan det i Spanien städas och tvättas hela tiden.
Nu kommer då hönan och ägget: skräpar folk ned mer i Spanien för att man vet att det ändå städas mer eller behöver man städa mer för att folk skräpar ned mer?

En annan skillnad är också att ser man någon i Sverige som städar på offentlig plats så ser den nästan alltid ut att skämmas för vad den gör medan de i Spanien verkar sätta mer ära i att hålla rent och snyggt. Jag som avskyr att städa förstår varför de i Sverige inte tycker det är roligt att städa men jag tycker inte om att de ser ut att skämmas för vad de arbetar med. Vad har de i våra ögon att skämmas över? Sträck på er så som de gör här!

Tänk vad man hinner sitta och fundera på medan man sitter där bakom vägrengöringsbilen...

EDIT 2015-04-14: Lagt till ett foto på den kommunalanställde

5 kommentarer:

 1. En teori till det sista du skriver tror jag är att i Spanien är ett kommunalt städjobb något att vara stolt över! Eller nöjd. Precis som alla kommunala jobb tävlar man om tjänsten genom omfattande skriftliga prov (opociciones), ett fruktansvärt system. Den som får högst poäng vinner tjänsten, och kommunala tjänster är åtråvärda med högre lön och bättre arbetsvillkor än på många andra arbetsplatser. Men det har sina nackdelar också. Rätt många. Läs ett exempel på det här: http://www.carinosvaldsson.se/2015/04/bara-en-vanlig-medelklassfamilj-i-spanien-2015/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad de hittar på...
   Jag har en teori om det också: ett gäng gubbar runt ett bord och en flaska med något starkt i (beror på vilket land det handlar om) och så sitter de där och gnuggar avsaknaden av geniknölar.

   Radera
 2. Jag tror faktiskt spanjorerna skräpar ner mera, så det behövs mer folk för att hålla rent efter dem. I Norden får man lära sig sedan barnsben att naturen är viktig etc etc. inte lika mycket sånt här. Fast de har börjat med diverse kampanjer och reklamer för återvinning. Och ja, folk är mycket nöjdare med ett kommunalt städjobb än med ett butiks-eller servitörjobb, det är arbetsvillkoren som räknas.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är för mig ett konstigt beteende, att bara veva ned rutan och kasta ut... Men det förekommer ju tyvärr även i Sverige.

   Radera