tisdag 6 oktober 2015

En varm dusch

Här i huset som vi hyr har vi något så intressant som vatten som värms upp av butan. Eller, ja tanken är i alla fall att det ska värmas upp av butan. Men precis som tankar (och bloggar) har denna installationen lite svårt att hålla sig till ämnet och beslutar sig emellanåt för att göra något annat. Eller inget, egentligen...

Under sommaren har vi alltså inte gjort av med så mycket butan, det kom ju varmt vatten ändå ur kallvattenkranen. Men nu är det inte lika varmt längre (varken luft eller vatten) och något som vi emellanåt har funderat över under sommaren fastställdes till slut: installationen fungerar inte som den ska.

Vad är då problemet? Är det slut i butanbehållaren? Hur ska vi veta det då? Vi skakade lite på de tre som finns i huset och något skvalpade i två av dem, den tredje som står i garaget är definitivt tom.

För att utesluta möjliga problem s bytte vi till slut ut en "bomba" för ca 14€ på bensinstationen och installerade den (enkelt gjort) men resultatet var det samma: ibland hörde man att det klickade i anordningen på utsidan av huset och sedan tändes det med ett ljudligt FOFF! Oftast hände det dock inte ett dugg, nada! Och därmed nada varmvatten till disk eller dusch.

Att tvinga in sonen på morgonen att ta en kalldusch är inte så där väldigt underhållande för någon part, allra minst för sonen. Och jag är inte heller så våldsamt förtjust i kallduschar jag heller.

Alltså måste det fixas!

Roberto The Handy Man var så här för några veckor sedan med sin "fru" som hantlangare. Han tittade, pillrade och grejade och sa att inget var fel men att det vid regn fungerade dåligt, det gör dessa system. Jag stod som ett frågetecken och undrade hur de tänker då, det kan ju regna friskt under hela vinterhalvåret. Ska det verkligen vara så här, ska vi i stort sett bara ha kallvatten det närmaste halvåret?

Jag gnällde om detta med Mark The Pool Guy och han sa att det ska det inte, han har också butanuppvärmt vatten och det funkar klockrent.

Nej, det är INTE jag som försökt mig på att göra paella!
Jag har lånat bilden från www.eshumor.com.


Alltså blev det åter irriterade samtal till Naira och Miguel, de som vi hyr av. De tyckte ju dessutom att vi skulle betala för att Roberto hade kommit till oss och inte hittat något fel. Det tyckte inte vi.

Till slut gick de med på att skicka en riktig servicetekniker och han var här igår. Lääänge.

Dessa anläggningar bör lämpligen få service varje eller i alla fall vartannat år. Detta system har nog aldrig fått någon. Igenkalkat (därav det dåliga trycket och troligen därför det inte alltid tänds) och felriktad skorsten (regnet rinner in i systemet och gör att det tänds ännu mindre). Nu är det åtgärdat och i morse kunde vi alla avnjuta varsin dusch med varmvatten hela tiden!

Nu säger det klick-klick-klick-FOFF! varje gång man vrider vredet till den röda plutten! Ja, förutom i badkaret för där har de installerat varmvattnet på kallvattenkranen och vice versa...

Det här, det var den korta versionen av vatteneländet här på Casa Feliz! Men positivt tänkande: nu har vi lärt oss om detta också! Och så har vi fått praktisera en massa spanska! ¡Muy bien!

2 kommentarer:

  1. Sånt där gasuppvämt varmvatten hade jag när jag bodde i Norrköping i slutet på 70-talet. Var livrädd för gasen och i synnerhet den där manicken som sa FOFF när den satte igång när man vred på varmvattnet. Den satt ovanför skallen på en när man skulle diska. Hjärtslag flera gånger om dagen, typ... :-)

    SvaraRadera