söndag 10 januari 2016

En runda till Ronda

Ända sedan vi kom hit till Spanien har vi hört talas om detta ställe med den mäktiga bron över ravinen: staden Ronda. Men vi har liksom inte kommit iväg...

Mina bröder med familjer var där förra julen och visst var de hänförda men vad jag minns mest av deras kommentarer var att "f-n va kallt det var där!" och därför har vi inte skyndat oss dit, vi flyttade ju till värmen.

Men nu när mina föräldrar är här har vi varit där!

Vi valde att köra vägen via Málaga och A-357/A-367, det skulle vara ca 11 mil och ta knappa 1,5 h att köra. Och vilken väg! Vilket landskap! Alla dessa rundade gamla berg med odlingar av olika slag! Just nu är det dessutom mycket orange citrus i träden och en ljusgul blomma (vet inte vad den heter men har den i gräsmattan också) står i full blom i sluttningarna.

När vi väl kom fram till vårt mål kom vi på att vi inte hade en aning om vart vi skulle, dvs var låg egentligen ravinen? Vi följde till slut skyltningen efter turistbyrån, de om några borde ju veta. Nu var turistbyrån visserligen stängd när vi kom fram men å andra sidan så låg den ungefär dit vi även skulle...

Vi passerade en vacker kyrka och gick genom en liten park, Alameda del Tajo, som var mycket fin och antagligen magnifik när det blommar och träden bär löv. På andra sidan parken började sedan det storslagna!
 
Vi stod högt upp. Väääldigt högt upp! Solen sken, vinden blåste, örnar cirkulerade ovanför oss medan vi gapande tog in och fotade den oerhört vackra utsikten. Lååångt där nere fanns det fina små hus kring det slingrande vattnet, lååångt där borta låg ännu fler vackra berg. Varför tog vi inte med den riktiga kameran? Hur bra mobilens än är så är den inte alltid tillräcklig.

Sedan tog vi oss till huvudattraktionen, bron med den 120 m djupa ravinen El Tajo, gropen. Det är fascinerande med de två stadsdelarna som skiljs åt så mycket. Och vilket byggnadsverk bron är! På kvällarna är det säkert vackert upplyst för där fanns gigantiska strålkastare runtom ravinens kanter.

När vi fotat färdigt från ena sidan gick vi över för att fota från den andra. Vi passerade bron med en stor grupp japaner, har aldrig sett många selfiesticks samtidigt.

När vi var på väg att gå tillbaka tvärnitade en stor svart bil framför oss. Det var familjen Torreblanca, de var också här! Vilket sammanträffande! De hade precis ätit och vi skulle äta så vi sa "hej, men är ni också här, vad lustigt, vi ses om några dagar, hejdå".

Vi åt sedan tapas i restaurangen Don Miguel precis vid bron. Gott och inte så dyrt, oslagbar utsikt.

Frusna, nöjda och genomblåsta av vinden beslutade vi oss för att ta vägen A-397 via Marbella hem, några minuter längre än den väg som tog oss dit men ombyte ska ju förnöja.

Dagens tips! Se till att ha en GPS med uppdaterade kartor. Det hade inte vi.

Till slut kom vi i alla fall in på rätt väg och slingrade oss nedåt, nedåt, nedåt... Jisses vad vi slingrade oss nedåt! Ronda ligger ju trots allt på en höjd av ca 740 m över havet. Och så klart var det en magnifik utsikt hela tiden och ett stort plus för alla de fint anordnade utsiktsplatserna - även om vi inte stannade på någon av dem.

Fin stad men även en fin resa i bilen! Tror nog att vägen över Málaga var snäppet bättre, den var lite mer ombytlig, mer att se utmed vägen.

Kylan då? Var det kallt? Ja, det var det! Bytte som tur var om innan vi lämnade bilen vid parkeringen, drog på mig min fleecejacka. Önskade jag hade haft handskar också... Vi såg att temperaturen sjönk ju mer vi närmade oss Ronda, tror det var 9 grader svalare där i jämförelse med Benalmádena.

Men ändå, vi hade en sagolik tur med vädret!

Fler utflyktsmål i närheten finns här.

13 kommentarer:

 1. Jag har varit i Ronda 2 ggr. Det som grep mig mest var den fantastiskt vackra naturen./Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, naturen är verkligen sagolik! Och nog det som slår an hos mig mest också. Men arkitektur är också kulsoch intressant, framför allt när det är så här!

   Radera
 2. Vilken vacker utflykt! Ska gömma tipset till någon gång vi är till Spanien i framtiden. Det kanske är mindre kallt i maj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde det vara. Och som alltid så är det egentligen en fråga om rätt kläder.

   Så här års är det lager på lager som gäller. Så man är beredd på strålande solsken i lä men också starka kalla vindar utan en mista solgnutta, t o m en regnskur.

   Radera
 3. Äntligen en tur till mitt kära Ronda, där jag började Spanienvistelsen!
  Nästa gång ni åker; besök gärna grottan Cueva de la Pileta, och den pyttelilla byn, proppfull med konstverk, i slutet av en bergsväg. Vad den nu heter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag försöka komma ihåg! Såg att det även fanns Cueva de Gato, el om det var i plural, och det lät ju intressant för en kattälskare!

   Radera
  2. Stämmer! Det finns en evighetslång trappa ner till den (beroende på var man vill ta sig in), Jesús och ett par kompisar gick ner där, jag stannade efter halva vägen och det var en nära dödenupplevelse att ta sig tillbaka till bilen. J och kompisarna, som kom tillbaka långt senare, var helt tysta och allvarliga efteråt och det tog en lång stunds återhämtning innan de började prata igen.
   Man bör ta med en ficklampa.

   Radera
  3. Oj! Det låter spännande och inget man ska göra i juli-augustivärmen, misstänker jag.

   Radera
 4. Ronda är en himla fin stad (by?) :-) Vi stannade till där i somras när vi var på väg från Fuengirola till Smurfbyn :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smurfbyn? Är det Torre det eller?

   Ah... det var det visst inte! :) Júzcar, måste läggas på minnet!

   Radera
  2. Den är sååå himla läcker, Smurfbyn. Och liten. Ett dagsbesök kan räcka långt, men vi valde att stanna en natt:

   https://amacasa.wordpress.com/2015/06/27/att-smalta-in/

   :-)

   Radera
  3. Tror nog vi måste ta oss en tripp dit! Inte minst för sonens skull.

   Radera
 5. Vi sa idag att vi ska nogt ta och åka tillbaka till Ronda och titta igen, titta på mer. Men då ska vi INTE åka under den kalla perioden utan ta det på vår- eller höstkanten.

  SvaraRadera