tisdag 12 januari 2016

Picassomuseet

Om man reser långväga, gillar konst och vill se sig omkring så är det inte helt fel att titta in på Picassomuseet i Málaga.

Det har jag nu gjort med mamma och pappa. Beslutet att göra det medan sonen är i skolan var helt rätt. Lika så att lämna mannen min hemma! 

Vi tog bilen in och parkerade i parkeringshuset vid havet (kostnad ca 6 € för 3 h), nedanför borgen. Därifrån är det en kort promenad in i de vackra gamla delarna av Málaga med de många och trånga gränderna, alla vackert stenbelagda.

Det kostar 7 € per vuxen, 5 € för pensionärer, att komma in på den permanenta utställningen. Man får inte ta med sig stora väskor, dessa röntgas dessutom när man lämnar dem ifrån sig! Man får ta med sig kameran men inte fotografera, i alla salar står det vakter, inget fr vidröras, vissa tavlor får man inte ens gå nära. Missar man det, dvs gör ett övertramp på det gråsvarta strecket på golvet så blir man tillsagd.
-  ¡Señora!

Upps...

Det ska tydligen vara 233 konstverk där men antingen har jag dålig uppfattning, det saknades eller så missade vi några salar för det kändes mer som kanske 100. Skulle tippa på en blandning av första och andra alternativet för det var några tomma väggar där bara plakettten satt kvar.

Till ca 18 av konstverken kan man även få mer information om dem via en "lur" man knappade in språk och tavelnummer på. Så där gick vi alla med dessa lurar mot örat och lyssnade på en kvinna som berättade om årtal, konstnärer, motiv, intryck och uppfattning. Det var lugnt och stilla i hela huset, lite andaktsfullt, som ett bibliotek. Kan tänka mig att det är rörigare under högsäsong. Som det var nu kunde man inspektera konstverken från olika håll, kontemplera, fnissa, skaka på huvudet och/eller uppskatta utan att ha någon ivägen!

Jag är väl ingen Picassofantast av större mått men kan ändå tycka att det är underhållande och intressant att se alla dessa - till största del - tavlor av en så oerhört känd konstnär. Det är trots allt fascinerande och det tog inte längre än en timme för oss att i sakta mak titta och lyssna oss igenom den permanenta delen.

Väl värt ett besök - men det kändes som att man ska lämna barnen hemma eller låta dem se detta med skolan.

Fler utflyktsmål i närheten finns här.

4 kommentarer:

 1. Parkeringshus - bra. Vi gick i trekvart i septembervärme eftersom Jesús är motståndare till att betala för parkering. Bussen tillbaka till bilen kostade lika mycket som betalparkering hade gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ... härligt ... med principfasta män...

   Radera
 2. Skulle du kunna publicera utetemperatur och väder i varje inlägg du gör? Bara en rad räcker! Här sitter man ju i sverige i för omväxlingsskull "varma" -11,2 grader och nordlig vind efter att ha kört snöslunga i 2h, vore skoj att höra om det finns någon plats i världen med behagligt klimat :\

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, jag ska fundera på det.

   Visst finns det behagligare än -15 grader och elräkningar på flera tusen bara för att få upp värmen till en överlevnadsmässig nivå.

   Radera