lördag 29 oktober 2016

Lördagsgodis vecka 43 2016

Jag gillade mitt lilla inlägg förra lördagen med lite blandade godisbitar, sådant som jag uppskattat lite extra under veckan, så jag tror jag kanske ska fortsätta med det. Lite som FREEDOMtravels Happy Friday! Positivt tänkande är sällan fel!

Godisbit nummer 1

En hel tallrik full med alldeles egenhändigt gjorda småländska kroppkakor i Spanien! 24 st små runda bollar.

Sonen älskar ju kroppkakor och jag med. Egentligen är det enkelt att göra, tar bara lite tid och är pyssligt. Perfekt en regnig dag, som man brukar säga. Och det var det i söndags, då öste det ned för att sedan spricka upp till solsken igen. Och sedan mer regn.Och mer sol.

Nu är det ju inte alldeles lätt att laga egna kroppkakor i Spanien. Rimmat sidfläsk är utbytt mot bacon, till exempel. Kryddpeppar ska man ju ha och det hade jag som tur var, pappa hade med sig till julsillen för något år sedan och det fanns några korn kvar. Annars undrar jag om man inte skulle kunna använda sig av lite kryddnejlika. Har för mig jag hört att i Spanien är det svårt att få tag på om man inte köper det i svenskbutikerna.

Gott blev det! Sonen och jag vräkte i oss medan mannen min avnjöt rester från lördagens goda paj.

Höstguld även om det inte är kantareller.
Godisbit nummer 2

Kastanjer! Alltså hur gott är inte det med rostade kastanjer! Släng dem över den kvarvarande glöden i grillen, inlindade i folie, eller 20 minuter i ugnen på 225 grader. Glöm inte att snitta dem först bara. Och avnjut dem sedan med smör och salt, gärna flingsalt.

Godisbit nummer 3

Sonen kom med sin eboksläsare i högsta hugg
- Mamma! Nästa!

Igen! Det var ju bara tre veckor sedan som jag fyllde på med fyra Sune-böcker. OK, de är inte så långa men jag klagar inte. Fyra böcker!

Och jag älskar mitt lånekort på Stockholms Stadsbibliotek som möjliggör det för sonen att läsa svenska böcker. Och Calibre, programmet som är mitt bibliotek med alla böcker jag har laddat ned och som hjälper mig att hålla koll på vad vi har läst och som förenklar hanteringen av böcker i eboksläsarna. Min administrativa sida får fritt utlopp med att katalogisera, städa och fixa: sonens böcker, mina, har läst, inte läst, skönlitteratur , deckare, fantasy, engelska, svenska, spanska, franska...

18 kommentarer:

 1. Det är alltid trevligt att titta in hos dig, men "lördagsgodis" tillhör inte favoriterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver inte gilla allt!

   Det är som när man står där och plockar smågodis så plockar man i det man tycker är gott. När man sedan sitter där och äter så är det alltid en viss typ av godis som ändå hamnar sist i påsen. Visst, de är goda men ...

   Radera
 2. Jag gillar serien, som även påminner lite om Eva Trillians tacksamhetslista på måndagar.

  Du är verkligen duktig! Att äta kroppkakor älskar jag, skulle dock aldrig orka göra dom själv. Alldeles för lat;-)

  Älskar även kastanjer! Vi gjorde det en gång i ugnen, men glömde att snitta dom. Så du kan tänka dig hur ugnen såg ut efteråt...

  Kul att sonen gillar böcker. Å perfekt med e-böcker för er som inte kan gå på bibliotek här hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är så glad för att han äntligen älskar att läsa. Och att han älskar kroppkakor! Som sagt, lätt att göra, tar bara lite tid.

   Det kanske inte blir någon godispåse varje lördag, vi får se hur det faller ut.

   Och kastanjer... Det gäller att njuta! Barndomsminnen!

   Radera
 3. Kul att du fick till kroppkakorna för ibland vill man gärna ha något svenskt och som man kan sakna.
  Kroppkakor är inte mina favoriter men ett par äter jag.
  Kastanjer var det länge sedan jag åt, men blev påmind om dem på marknaden igår och av dig idag. På marknaden såldes de också varma om man inte vill göra dem själv, men det är ju lätt gjort.
  Perfekt med e-böcker både när man reser och är utomlands.
  Låter jättebra med Calibre, ska kolla upp detta närmare. Har bara hört talas om det tidigare.

  Jättebra att sonen är i gång med läsningen för det är ju ett bra sätt att utveckla och behålla svenskan på. Troligen läser de ju en hel del böcker i skolan också och kanske finns det även svenska böcker där att låna.
  I Peking beställde skolan många svenska böcker till skolbiblioteket så urvalet var ganska stort och barnen kunde både låna hem och läsa på skoltid.
  Och de som reste hem på besök/semester tog ofta med några böcker tillbaka.
  E-böckerna var då också ett bra komplement men nu finns det ju ett ännu större utbud.
  Trevligt med din "lördagsgodispåse".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vissa saker är lite extra svenska och ha-begärliga bara just därför att. Kroppkakor är nästan godare dagen efter, när man halverar dem och steker dem i smör!

   Nu finns här kastanjer överallt.! Undrade vad det var som hände, röken låg tjock nere vid centrum men det visade sig vara någon som rostade kastanjer. Har ännu inte provat att köpa dem i stånd så där men borde nog ta och göra det. Bara för att!

   Jag kan verkligen rekommendera Calibre. Det gör det enklare att hantera det på eboksläsaren också, det är ett plus.

   Svenska Skolan i Funkan har ett ganska bra bibliotek där det är mycket böcker som folk har donerat när de rensat eller flyttat. Därför finns där även en hel del "skräp" (typ Victoria Holt, Danielle Steel och liknande) men även ryska klassiker.

   Roligt att du gillar min lila godispåse! Små glada saker, helt enkelt!

   Radera
 4. Kroppkakor tillhör absolut mina favoriträtter, håller med om att de kan smaka ännu bättre uppstekta dagen efter. Det gäller bara att göra tillräckligt många så att det blir några över.
  Kanske ska jag göra ett försök här i Thailand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, försöka måste man ju! Och blir det inte bra så får man fundera på vad som kan ha varit orsaken, komma på alternativ och försöka igen! Jag länkade till ett recept så det är bara att göra't!

   Radera
 5. Si, kroppkakor är gott!! Var längesen och jag skulle ju inte få för mig att göra dom :-) Får köpa. Pitepalt också men är ju inte samma sak precis.
  Nåt ska jag köpa när jag snart kommer hem. Bra tips där :-)
  Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som man hittar i butik är goda de med! Har köpt ibland, perfekt som lunch.

   Tips är alltid bra att få!

   Radera
 6. Älskar kroppkakor! Har dock aldrig gjort egna. Brukar passa på när vi är i Kalmar :-)
  Jag älskar även stekfläsk, och jag brukar köpa dom där panceta i affären och salta in själv. Blir supergott! Borde funka i kroppkakor också.

  Eböckerna är toppen! Var länge tveksam, men föll helt för konceptet när jag väl provade. Finns hur många böcker som helst på bibblan! Dock inte alltid precis den man är ute efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också länge tveksam till eböcker men är nu helsåld! Och eftersom man kan låna 5 eböcker per vecka så är det ju alltid kul att prova på det som man kanske inte var ute efter, egentligen.

   Fast nu blev det ju fyra till sonen och en till mig. Gör inget för det finns fler källor att låna ur och dessutom har jag lite annat att göra just nu också.

   Radera
  2. Tips: Om det kniper kan man alltid låna hem "i förväg" och sen ställa om tiden i datorn när man vill läsa dom böcker som gått ur tiden. Bra när man exempelvis ska ut och resa och inte har tillgång till internet (som på vår kryssning i april - vi hade internet men det var svindyrt!)

   Först snikade jag på Anders lånekort, men nu har jag skaffat ett eget. Det kan väl sonen också göra nu när han har fått smak för det?

   Radera
  3. Sonen och jag har varit sitt på Sigtunas bibliotek men deras utbud är inte lika stort.

   (Det finns andra sätt att ta sig runt det där med DRM men det ska man inte prata högt om. Så vi viskar i stället ...)

   Radera
 7. Vilken kul idé med lördagsgodis! Lite blandat med positiva saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite så där smått som inte riktigt blir ett helt eget inlägg men som ändå förtjänar uppmärksamhet!

   Och man kan ju fylla på under veckan allteftersom godisbitar dyker upp. Bara att spara i utkast.

   Radera
 8. Hej
  Vilket bra alternativ med e-böcker. Det är väl inte så lätt att få tag på vanliga svenska böcker i Spanien. Har sett engelska antikvariat men inga svenska.
  Har en dotter som är dyslektiker och om du visste som vi kämpat med läsningen. Vi "lärde" henne läsa böcker och nu älskar hon att läsa. Trägen vinner:)

  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns tydligen en affär som har svenska böcker i Fuengirola, http://www.hemingwaybookshop.com/14, men jag kan tänka mig att det är dyrt.

   Vad roligt att dottern gillar att läsa nu! Grattis till trägenheten. (Kan man säga så, tro?)

   Radera