torsdag 8 december 2016

Expocomic Madrid 2016

I lördags var det då dags för den egentliga orsaken till varför vi skulle åka till Madrid just denna helgen: Expocomic 2016.

Vi fick av hotellets transferbuss skjuts till den stora mässanläggningen Feria de Madrid, IFEMA, och där ställde vi oss och gjorde som alla andra: vi gapade över den långa kön. Jag var såååå tacksam över att jag tre dagar innan äntligen hade köpt mig en vinterjacka. Det var inte behagligt att stå där i det dimmiga vädret, ruggigt var det och jag tror att det var inte ens 10 grader. 30 minuter tog det. Och för att få humöret att sjunka lite till så upptäckte vi vid kassorna att jag klantat mig rejält när jag förköpt inträdesbiljetter via nätet. Jag hade köpt biljetter för 48 € som jag inte alls behövde, det hade räckt med dem för 45 €. Och att få tillbaka pengarna gick ju inte alls. Jag hade missförstått och trots att jag vet detta nu så skulle jag lätt kunna göra samma fel igen. Inte för att det egentligen tröstar ...


Hur var då denna mässa som ska gå i filmernas och serietidningarnas tecken? Ja, den var helt klart bättre än Comi-Con Manga 2015 men vi var rörande överens om att manga (japanska tecknade serier) och anime (japanska animerade filmer) tar alldeles för stor plats även på denna mässa. Kan ju ha att göra med att det inte intresserar oss och därför fanns de överallt. Men spanjorerna verkar gilla det. Kanske en generationsfråga också.

Kids area? Hela området var ju för barn i alla åldrar!
Uppfinningsrikedomen i "den här världen" är det ju ingen brist på! Det fanns ett helt område där det satt människor och spelade brädspel, mest strategispel, som antagligen endast fanns i en upplaga. Folk verkade tycka det var kul i alla fall.


Den här montern gillade jag! Av "skrot" har företaget RoomNumberOne skapat monster och andra konstverk. Denna Alien var inte liten, kan jag lova!


240 cm hög och den väger stadiga 260 kg. Prislapp? 11 000 €.


Närbild av "revbenen"

En liten Alien vid den stores fot, 22 cm hög (ca 90 €).
Där ser man verkligen hur stor den andra är!

Roger-roger

Det var dock roligt att se alla som klätt ut sig, vissa riktigt bra medan andra lite mindre bra, så att säga. Vi skrattade åt killen som red på en velociraptor:


Vi såg många StormTroopers, Spindelmannen och några Kapten Amerika.Vi träffade även på en svenska, Cat, som är en Cosplayer (som gör sina egna utstyrslar, klär ut sig och tävlar) och hon är väldigt populär i Spanien. I Sverige är hon inte lika känd trots att hon är Nordisk mästare. Vi stod ett tag och pratade med hennes glada och trevliga mamma medan Cat (eller Elin Jacobsson, heter hon egentligen), satt ganska tyst bakom bordet och väntade på att signera ett fotografi mot 10 €. Inte fotade jag henne heller...


Tjejerna var mest manga-figurer, tyckte jag men vi såg en och annan alv från Sagan om ringen, Gandalf var alltid närvarande.

Annars kunde vi konstatera att det var inte många utlänningar som besökte mässan. Vi skrattade lite i rusket medan vi stod i kön på morgonen, det var bara jag som var naturligt ljushårig. Eller som i alla fall har varit det. En och annan ljushårig peruk och gul blondering fanns det dock.

Ser kanske inte så mycket ut men vi stod här i slutet av kön.
En stund senare gick den runt hörnet.

Bland utställarna var det en del utlänningar. Ett stort dragplåster till mässan var att skådespelaren Ray Park var där, det är han som spelade Darth Maul i Star Wars Episode I. Han stod på scen men jag blev inte klok på om han delade ut eller tog emot priser, jag tror han delade ut.


Efter det skulle han visa sina färdigheter i lasersvärdsfäktning. Han började med att ha sönder det i två delar, han berättade då att det var inte det första han har haft sönder på långa vägar. Ray Park bad dock så väldigt mycket om ursäkt för att han pajjade det. Han fick ett nytt i handen och sedan började han svinga det kring sig, jag fick med en del på filmen här:


Vet ni om att lasersvärdsfäktning numer räknas som en riktig utövning? Det finns en internationell klubb, Ludosport, och de hade på mässan ett område där man kunde få prova på (vilket vi inte gjorde). De hade lite senare en uppvisning och tävling på scen i denna ädla utövning. Skakar ni på huvudet nu åt spanjorer så kan jag meddela att klubben även finns i Stockholm.En stor behållning av mässan var även att se alla duktiga konstnärer, serietecknare och andra konstutövare.


I ett hörn hade de en liten utställning där det visades en massa tavlor med temat Don Quijote. Det var väldigt roligt att se!
 
 


Den här gillade jag!Efter ca fem timmar var vi nöjda så en taxi fick ta oss de knappa 7 kilometerna till hotellet för ca 13 €. Där vilade vi oss en stund och efter det gick vi till det närbelägna köpcentrumet igen för att äta middag på en av alla deras restauranger.


Kände vi oss nöjda med mässan? Jag gick nog mest och muttrade över de förlorade 48 € men visst fanns det roliga saker att se och uppleva. Sonen gick och letade efter något att köpa men hittade inget vi ville lägga pengar på bara för att köpa något, vad som helst. Mannen min var dock rätt nöjd trots att han inte hittade någon kul t-shirt i hans storlek. Och eftersom detta trots allt var hans födelsedagspresent så var det ju bra att han var nöjd!

11 kommentarer:

 1. En generationsfråga? Ja, på den mässan hade jag definitivt inte platsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, man man kan ju inte platsa överallt. Men å andra sidan, ibland kan man bli väldigt överraskad över sig själv också!

   Radera
 2. Shit vilken läcker alien! Och killen på velociraptor'en (säger man så?) fick även mig att skratta. Coolt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där statyn var så himla läcker! Det fanns andra små också men jag kände jag kunde inte lägga in alla bilderna.

   Han på velociraptorn var helkul, han knatade runt där hela tiden och det såg så himla bökigt ut. Jag undrar hur han kom till mässan, undrar om han åkte kommunalt? HAHA! Vicken syn!

   Radera
 3. Tack Emma! Duu har precis introducerat mig till en ny värld. Var/är totalt nollställd och det enda namnet jag kände igen är Don Quijote. Ja, Star Wars också såklart, men jag har aldrig sett en film. Tog maken till hjälp och nu en halv timme senare kan jag äntligen kommentera. Fick en förklaring till varenda figur som du visade. Oooooops...

  Så jag håller mig till RoomNumberOne's skapelser. Sååååååå otroligt läckra. Den lilla figuren hade nog fått följa med mig hem:-)

  Gillade mässan skarpt. Vi brukar ju besöka mässor som vi inte riktigt förstår vad vi tittar på. Å den här mässan är en sådan - för mig vill säga.

  PS. Om du köpte biljetten för 48 Euro, men det hade räckt med 45 Euro, så torskade du tre Euro per biljett. Eller har jag missuppfattat det. Nio Euro - ok då, en meny del dia ungefär alltså;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag ju djupt imponerad! Att mitt inlägg får dig att leta mer information, vad roligt. Kanske man inte alltid håller med eller tycker om men då har man i alla fall försökt.

   Ja, det var nära att en metallfigur fått hänga med hem. Så himla häftiga. Jag har ju inte FaceBook men man kan se deras sida ändå och där finns massor med häftiga bilder:
   https://www.facebook.com/RoomNumberone-172444429490828/photos/?ref=page_internal

   Om biljetterna. Jag köpte inträdesbiljetter till mässan för 45 € och sedan ytterligare 48 € för Cosplay, jag trodde att det var separat, i en annan hall. Men de 48 € är vad en som är utklädd (en cosplayer) skulle betala för två dagar. Så det var 48 € åt h-e! Hade jag kunnat köpa en metallfigur för.

   Radera
  2. Det är kul att få uppleva nya saker, särskilt när det är kreativt. Och jag förstod inte heller alltid vad jag tittade på. :)

   Radera
 4. Mycket kul här! Inte sådär jättemycket som jag kände igen kanske, men det måste man inte alltid göra! Undrar om det var någon som bestämde sig för att man ville ha en 260 kilo tung alien lagom till jul...och om någon gjorde det kan man ju fundera på hur denna någon bär sig åt för att få plats med paketet under granen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar också över den där gigantiska statyn, jisses vad den måste ha kostat i frakt till mässan!

   Tror det var flera som nöjde sig med en mindre modell.

   Roligt att du uppskattade.

   Radera
 5. Tack för detta! Nu har min alllmänbildning ökat en hel del. Vissa figurer och tern´mer har jag lärt mig genom banbanet på sex år men i övrigt är dett inte en värld jag känner till alls.
  Förstår att det blev en trevlig helg och att maken var nöjd var ju viktigast och även du och sonen verkade ha det trevligt. Och pengarna är det ju ingen idé att gräma sig över. Men visst är det förargligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så, nöjet är på min sida!

   Ja, pengahistorien får jag försöka lägga bakom mig. Men jag gillar INTE att göra/ha fel. Inte det lilla minsta.

   Radera