fredag 30 december 2016

Man tar vad man hittar - och ändrar

Morgondagens sista fyra timmar - även årets sista fyra! - ska vi på nytt ned till Familjen Cuba! Blev liksom enklast så... Och trevligast!

Fru Cuba och jag sammanstrålade i går för att planera och i år blir det kalkon på bordet! Hon skulle göra den enligt Gordon Ramseys sätt.

OK. Vad mer? Svärmor brukar göra en stekt surkål som är så infernaliskt god så det ska jag göra och ta med mig även om Familjen Cuba lät vääääldigt tveksam till surkål. Den blir inte alls lika god som svärmors men den får duga, den är god. Ugnsrostad potatis och andra rotfrukter skulle Fru Cuba fixa till pippin. Jag lovade göra ett typ av brödpinnar med solrosfrön som jag tramsade ihop förra året. Jag har lovat Fru Cuba att komma lite tidigare och ta hand om det godaste: kalkonsåsen.

Cava skulle vi ta med oss, dessert fixar den tredje familjen som kommer. Vindruvor skulle jag köpa några askar.

Men sedan har vi då det där med att jag och sonen gillar något sött till kalkonen, någon gelé. Det finns inte i Spanien. Inte vad jag har sett i alla fall, bör jag tillägga. Jaha ja. Vad skulle jag göra nu då?

Sonen och jag åkte till Carrefour i dag för att köpa allt inför helgen. Där i "utlänningshyllorna" hittade jag en burk med engelsk svartvinbärssylt. Den kanske fungerar? Sött och syrligt, så som det ska vara.


När jag kom hem så öppnade jag burken och smakade. Den vad god men jisses vad mycket frön och skal. Så vill jag inte ha det!

Så jag tömde innehållet i en kastrull, hade i en halv deciliter vatten och en hel deciliter socker, rörde om, lät det smälta och sedan koka ihop någon minut. Därefter hällde jag det genom en ganska finmaskig sil och tillbaka ned i burken igen. Det som inte fick plats hällde jag i ett glas och fyllde med på med vatten. Sonen blev glad för ett glas med svartvinbärssaft!


Fungerade det då?

Utmärkt! Kanske lite lös, kanske jag skulle skippat vattnet men det gör inte så mycket. Nu har jag min gelé till Nyårsafton!

Jag får se om jag hinner med något inlägg i morgon. Annars passar jag på att redan nu tacka alla som hälsat på här på bloggen och ägnat en liten stund till att läsa. Jag tackar ännu mer er som kommenterar, det är så roligt att få kommentarer.

Och jag önskar er alla ETT GOTT NYTT ÅR!

12 kommentarer:

 1. Knytkalas på Nyårsafton är ju perfekt! Alla drar liksom sitt strå till stacken. Å Fru Cubas kalkon är nog det strået som är svårast att få rätt.

  Dina ambitioner är som vanligt mycket höga. Stekt surkål har jag aldrig ätit - visste faktiskt inte ens att den varianten fanns. Surkål är ju annars väldigt vanlig till fläsklägg i Tyskland och Österrike, men då är den ju inte stekt. Har inte den blekaste hur man gör surkål förresten.

  Ditt försök att få till gelé är väldigt innovativ. Det hade jag då aldrig kommit på. Men så gillar jag ju inte sött ihop med matigt så...

  Kalkonsås - eller gravy som engelsmännen kallar all sås i deras land - har jag heller aldrig gjort själv, men väl ätit med ett stort leende på läpparna.

  Önskar dig en toppen Nyårsafton och ett riktigt Gott. Nytt (blogg-)År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska se om jag kan skriva ihop ett recept på surkålen. Det var inte en strimla kvar i skålen! En av gästerna smakade lite försiktigt för hans fru tyckte det för surkålen är ju bra för kroppen. Sedan skyfflade ha i sig!

   Hon bad mig skriva ned hur jag gjort. :)

   Radera
 2. Låter som ni kommer att få ett finfint nyårsfirande!
  Gott Nytt År!
  Kram (från en som får be att återkomma lite senare... ;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är varmt välkommen tillbaka när du har bättre - och billigare! - wiffi!

   Radera
 3. Det låter som att ni går ett trevligt nyårsfirande till mötes. Smart sätt att fixa det där söta till kalkonen.
  Här väntar vi på post från Spanien.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att försöka fixa till saker efter förutsättningarna!

   Radera
 4. Svar: Du kan verkligen ALLT! Tack för infon om George Michael. Det visste jag inte...

  Asgarvade över din "toaräkning". Har en känsla av att du i ditt tidigare liv jobbat med ekonomi;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag jobbade några år som ekonomiassistent men det var inte riktigt min grej egentligen.

   Radera

 5. God fortsättning på nya året som kommer att bli helt fantastiskt. 🤗

  Kram ❤

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på det nya året! Hoppas det blev ett gott slut och det i dubbel bemärkelse.
  Och visst är det bra att själv komma på lösningar till produktutveckling av köpta varor. Hoppas kalkonen blev bra.
  Jag fick på julafton till en utmärkt Jansson utan ugn och i matväg har jag mycket fantasi.
  Har firat in det nya året i Göteborg och haft en toppenhelg, jobbrelaterad, men så lyckad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland måste man produktutveckla själv. Din Jansson-lösning var ju smidig.
   Kalkonen blev jättegod. Äsch, nu blev jag ju hungrig!

   Radera