onsdag 7 december 2016

Rondell nr 2 - Rotonda Reflejos de un Pueblo

Den här är en av mina favoriter! Den stora kulan i närheten av tivolit.


När vi åkte förbi med svärmor förra året så undrade hon vad den var gjord av. Ser ut som koppar men som hon sa, då hade det nog skrapats bort av giriga. Nu vet jag vad det är, den sfäriska kulan är täckt med bronsplattor. Skulle tippa på att bronset sitter på en keramikplatta och överdragen med en glasyr för den gnistrar väldigt vackert i solen, tyvärr gnistrar den nästan lite väl vackert så man kan vissa tider på dygnet bli bländad. Men som sagt, den är väldigt vacker.

På den lilla pluppen i förgrunden står rondellens namn: Rotonda Reflejos de un Pueblo, reflektioner av ett folk. Hade velat ta ett närmare kort på det men bilden till trots så är det nästan alltid bilar i den här rondellen.


Av folket som bor här kallas rondellen för Ferrero Rocher, det där dyra och ack så goda godiset i guldpapper.


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida del Tivoli/Calle Topacio/Avenida Esmeralda
Ort: Arroyo de la Miel, Benalmádena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.

Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

8 kommentarer:

 1. Det var riktigt kul att snurra runt där i rondellen även om kulans placering är smått obegriplig. Den avgörande frågan är dock; Hur klarade vi oss innan Google fanns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade en vägatlas i bilen! Och telefonkatalogens Stockholmskartor rev jag alltid ut och hade i bilen.

   Radera
 2. Vacker rondell, men visst kan det ibland kanske vara lite opraktiskt med sådana där stora skymmande "saker" mitt i trafiken, men som sagt, vackert var det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där är inte så stor att den skymmer den sikt man behöver, jag behöver ju egentligen bara hålla koll på det som kommer där på min vänstra sida, det bakom kulan är inte så relevant, så att säga. Lovar dig, det finns mycket värre installationer rent översynsmässigt.

   Önskar jag hade ett närmare och bättre kort på kulan. Kanske det kommer en version två någon gång på de rondeller jag känner att jag skulle vilja komma närmare.

   Radera
 3. Vilken vacker rondell! Spanjorerna är otroligt duktiga på rondeller. Tror jag har sagt det tidigare;-) Å svårigheten med att fota rondeller är just trafiken. Men man kan ju iofs zooma in, men just då när man knäpper av brukar det komma en bil...
  Tycker förresten också att det är riktigt trevligt att spanjorerna namnger eller dedikerar sina rondeller. Det blir liksom mera personligt då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det är ju för mig en bonus för jag lär mig en massa medan jag försöker hitta information.

   Nu använder jag ju tyvärr mest min mobil och det blir sällan bra när man zoomar in. Kanske jag någon dag får för mig att ta en rondellrunda med kameran. Och som jag sa till Marina ovan att får jag till det så kanske det blir en del två. Eller något.

   Vi får se. Finns ju några fler rondeller att avhandla, å andra sidan.

   Radera
 4. Svar: Hahaha! Tack för tipset med "nespresso capsule art". Japp, jag blev hänförd. Att göra konst med nya kapslar köper jag helt och hållet, men hur man gör med det perforerade "plupparna" efter att de använts är jag mera tveksam till. Men det är klart, men kan ju lägger dom på tork i en vecka eller så först, sedan öppnar man dom, skrapar ur sumpet och plattar till kapseln. Nästan värt ett försök;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sumpen är superbra i rabatten som gödning och dessutom gillar inte katter att få kaffe mellan tasstårna!

   Ja, jag vet ju inte hur det där fungerar men jag kan ju inte tänka mig att all den där konsten kommer till av att folk skakar ur pulvret innan. Det verkar ju minst sagt idiotiskt. Men folk är ju lite lätt idiotiska emellanåt. :)

   Radera