onsdag 21 december 2016

Rondell nr 4 - La rotonda del Bulevar de las Ideas

Så här dagarna innan jul är det passande med en rondell med stora julkulor på! Typ.


Den här rondellen tyckte jag var helt makalöst ful när jag såg den först. Men det var då.


Under den tid vi nu har bott i Arroyo de la Miel har jag sett den här rondellen under olika tider på dygnet. På dagarna skiner solen så vackert i den mönstrade men blanka ytan, på morgonen antar bollarna den ton som soluppgången över Medelhavet har. När det är mörkt är det belyst.


Rondellen heter La rotonda del Bulevar de las Ideas, en boulevard av idéer, men den är mer känd som La rotonda de las bolas, bollrondellen. Jag har undrat vad det ska föreställa och nu har jag lärt mig att det ska vara födseln av en idé, tillkomsten och sedan vidare ut i livet.


Artisten heter Antonio Yesa och är tydligen en världsberömd skulptör. (Haha! Tydligen!) Han har flera publika verk här i trakten så kanske det dyker upp någon mer rondell med alster av honom. Annars är det mest statyer i samma material som rondellen ovan. Skulle tippa på att konstverket uppfördes kring 2011 för jag har sett bilder från den tiden och då saknas all den färgglada kakelbeklädnaden.


Jo, jag gillar den här rondellen nu. Trots att den inte ens är rund.Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida del Cosmos/Avenida de la Libertad
Ort: Arroyo de la Miel, Benalmádena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

21 kommentarer:

 1. Ser ut lite som att de har vikt ihop Atomium i Bryssel och placerat den i er rondell... Är inte det där en livsfarlig rondell? Människor måste ju köra upp på den och in i portalen jämt?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nä jag har inte sett någon stå där uppe, varken parkerad eller av annan orsak. Det är refuger på båda sidor och vägbanorna är uppdelade så jag har aldrig ens tänkt tanken. Däremot skymmer nederdelen lite, när man kommer nedifrån, tyvker jag. Och kör folk lite väl fort så är det mindre trevligt.

   Radera
 2. En sån rondell stjäl rätt mycket uppmärksamhet från trafikanterna. Dessutom inte ens rund. Ett rent nöje med rondellkörning i Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte 9m den gör det, egentligen. Du ska få se, det finns lååångt mer blickåtdragande historier.

   Men då får man göra en spanjor: parkera i rondellen och titta. Eller ja, i cirkulationsplatsen. Än har jag nog inte sett någon parkerad på själva rondellytan i mitten om det inte varit underhållsarbetare.

   Radera
 3. Klart som korvspad att det föreställer födseln av en idé...eller...!?
  Ha en riktigt bra julhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, på sitt sätt så är det ju det för jag har ju funderat på vad det ska föreställa, fått idéer.

   Tack, jag önskar dig detsamma.

   Radera
 4. Jag tycker att rondellen är hur fin som helst! Så himla innovativ (i dubbel bemärkelse när jag läser din text), stilren och snygg. Dessutom lätt att underhålla med kakel/mosaik. Love it!
  Visst heter det rondell och en rondell ska ju vara rund. Men har du tänkt på att ingen av de större cirkulationsplatserna i England är runda. De är allihopa ovala faktiskt. Mycket enklare att köra i tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade du inte tyckt om den hade jag nog blivit mäkta förvånad! Och fotona blev för en gångs skull rätt bra. Det gäller att ha koll på solen, den kan göra det väldigt svårt i visa lägen.

   Jag har aldrig kört bil i England och jag var så ung när jag var där, en 13-åring bryr sig normalt inte om det är rundlar eller ovaler!

   Radera
  2. Men även en oval är ju rund, inte sant? Jag menar den år ju inte kvadratisk eller triangelformad./språkpetiga mamma

   Radera
  3. Sant. Men om den är oval, kan det då verkligen kallas för cirkulationsplats? En cirkel är ju perfekt rund. Borde det inte heta ronderingsplats?

   Ordet cirkulera har egentligen fått en lite felaktig betydelse.

   Radera
 5. Jag tycker om själva idéen på rondellen🤗Den behöver inte betyda något utan många gånger kan man fundera ut själv vad konstverket ska betyda. Det kan bli många varv runt rondellen för den som är riktigt fundersam.Tack för titten och nu vet vem står bakom verket. Kram och en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, allt behöver inte alltid vara så uppenbart! Det är roligt att få spekulera själv också och jag tror att konstnärer som gör alster på det sättet dessutom VILL att man ska fundera själv.

   Ja, ibland är det bilar som kör något varv men jag tror det mest har med att göra att de inte vet vart de ska!

   Radera
 6. Rondeller är ju praktiska eftersom det annars troligen skulle var trafikljus här och det skulle skapa köer.
  Och är rondellerna fina, vilket jag tycker många spanska rondeller är, så är det ett extra plus.
  Sista bilden är väldigt vacker med solen som speglar sig i skulpturen.
  Extra roligt är att läsa dina beskrivningar av rondellerna. Tack för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kommer en hel del trafik här, en Carrefour-butik ligger i närheten.

   Den sista bilen blev överraskande fin men jag stör mig på att den inte är centrerad. Fast det var s mycket bilar så jag kunde inte stanna till hur som helst även om jag gick.

   Radera
 7. Kul idé med din rondellserie. Själv skulle jag väl fastna där och köra varv på varv.
  Önskar dig en god jul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att den uppskattas! Varje onsdag är tanken.

   God jul!

   Radera
 8. Förstår vad du menar och jag har lite svårt att bestämma mig om jag tycker den är snygg eller inte. Hum... tror jag tycker den känns coolare från vissa vinklar i alla fall. Hur som helst, God Jul & Gott Nytt År! Och kul med rondellserien. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var inte ögonblickligt gillande av den där. Men den är tilltalande på något sätt.

   Roligt att serien uppskattas! God jul!

   Radera
 9. Hej Emma och GOD JUL O GÅTT NYTT ÅR erkki

  SvaraRadera
 10. Roligt att stöta på offentlig konst som man uppskattar på riktigt! God jul!

  SvaraRadera