tisdag 20 december 2016

Vädret i november 2016

Guuuu vad jag fryser! Och alla - vem man än möter och oavsett nationalitet - är vi överens: om du inte har spenderat en vinter i Spanien (Solkusten) så vet du inte vad ruggigt och att frysa är! Det kryper innanför kläderna, genom huden, upp genom skosulorna. Man vill inte kliva ur sängen. Ja, när man väl har fått den uppvärmd!

Med en luftfuktighet på 80-90 % både inne och ute så är man så tacksam för varje liten solstråle som tittar fram och varje gång veden tar sig och börjar sprida värme.

November 2016
 1, 24° C, sol
 2, 24° C, sol
 3, 24° C, sol, några droppar
 4, 25° C, mulet, några droppar
 5, 22° C, skurar
 6, 19° C, sol, blåsigt
 7, 15° C, sol
 8, 19° C, sol, blåsigt
 9, 20° C, sol, lite blåsigt
10, 19° C, sol, blåsigt
11, 19° C, sol
12, 19° C, sol
13, 19° C, sol
14, 19° C, sol
15, 19° C, sol
16, 19° C, sol
17, 19° C, sol
18, 18° C, sol, blåsigt på kvällen
19, 22° C, sol
20, 18° C, mulet, regn på kvällen
21, 16° C, regn
22, 16° C, regn
23, 16° C, mulet
24, 16° C, mulet
25, 12° C, ösregn
26, 12° C, ösregn
27, 13° C, regn
28, 15° C, sol
29, 15° C, sol
30, 17° C, sol, lite moln

Månadens snittemperatur dagtid: 18,3° C

Vad gäller blåsigt: det blåser nästan alltid lite här på Solkusten. Har jag skrivit blåsigt så har det verkligen blåst! Och som tidigare, det här är helt hur jag har uppfattat det och vad vår väderstation här hemma har sagt till oss. Vädret och temperaturen i Málaga eller Marbella kan skilja sig åt en del mot hur vi har det här i Benalmádena.

Till sist, en titt på när solen gick upp och sedan ned den första dagen i månaden:

Amanecer - gryning
Salida del sol - soluppgång
Cenit - zenit
Puesta del sol - solnedgång
Anochecer - skymning

Om solens vandring: information och bild från http://salidaypuestadelsol.com/

Planen är att göra en sammanställning efter varje månads slut och det finns sedan januari 2015. Klicka på etikett Väder för att hitta de andra. Man kan även i sökrutan leta upp en viss månad, de är rubricerade enligt samma princip.

12 kommentarer:

 1. Här håller jag helt med dig, av egen erfarenhet på Costa Blanca. Även om 12 grader låter som en drömtemperatur med tanke på att det är höst/vinter så känns 12 grader där som max tre grader här hemma, speciellt om det regnar och blåser också.

  Spanska hus har ju knappt tvåglasfönster ens. Dessutom har de inga "riktiga" värmeelement heller. Som tur är har "vår" lägenhet ett elvärmeelement, som man har dåligt samvete för att låta stå på hela dagen, då man vet hur svindyr elen är i Spanien.
  Avloppsbrunnarna är ju underdimensionerade dom också, så där behövs gummistövlar som vi inte äger.

  Har varit i Benidorm sex gånger den här årstiden, men vi slutade med det, då vädret var alldeles för opålitligt. Å i år var det ju rekorddåligt enligt BBC's weather forecast och några bloggar jag läst.

  Det enda som jag uppskattar är dock att det är ljust så länge. Jag menar här blev det knappt ljust idag. Igår var det soligt i några timmar åsså var det mörkt klockan 15:00.

  PS. Oooops, det blev visst en lång kommentar. Men vädret är ju nå't man alltid kan snacka om;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna skriva långt! :)

   Det är som vedkillen Nacho sa: i Spanien bygger man hus för att hålla värmen ute medan i Sverige bygger man för att hålla den inne.

   Vi har tvåglasfönster i hela huset utom i mitt kontor och gästtoaletten, skillnaden är markant! Det var 16 grader på gästtoaletten. Hur härligt är det då att sätta sig där?

   Radera
 2. Hej!
  Värme och isolering är en helt annan sak söderut oavsett om du är i Spanien, Grekland, Turkiet osv.. och fönstren ?? vi har bättre fönster ute på landet i skärgården även om de är från 60-talet sen med en vedspis och sen ett par år sen en varmluftspump funkar det bra elementen är mer än utslitna. Fattar inte varför de inte inser att varmluftspump kunde vara något? Visserligen går den på el men vad kostar inte ett elelement att ha gående. Vedspis är en annan sak då måste man ha tillgång till ved och sen skall huset vara byggt med ok rökkanaler.
  Alltid lika roligt att läsa dina inlägg om väder och vind och sen alla skyltar och information
  Tack för det !
  Hälsningar Birgitta S +2 Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det finns luftvärmepumpar i Spanien men elen är svindyr! Pratade med en mamma som höll på att smälla av när hon fick sin första räkning, 350 € för en månad. Nu letar hon mindre boende för hon inser/anser att det här kommer inte att fungera.

   Kul att du uppskattar! Roligt för mig att höra det.

   Radera
 3. Tack för sammanställningen och man ser ju tydligt hur det mot slutet av månaden blir svalare, mer mulet och regn.
  Inser också att decembers sammanställning blir "sval".
  I Thaoland bygger man numer hus ofta villor med tvåglas eftersom de skyddar mot värmen och en del fukt under regnperioden. Spanien har ju ofta på många håll englasfönster och det bidrar givetvis till att det blir kyligt.
  I Torre har vi en värmefilt som används när vi är där december-februari och den tar bort mycket fukt. LIkaså tar convertern bort en del fukt och värmer.
  Men jag förstår att det är rått nu och extra rått med allt regn och låga temperaturer.
  Hoppas nu på mer värme och piggare väder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, misstänker att december kommer bli en rätt kylig historia.

   Funderade också på det där med värmefilt! För fukten är ett gigantiskt problem i det här huset.

   Radera
 4. Så jag vet inte vad ruggigt och frysa är. Det visste jag inte att jag inte visste. Men visst, jag förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nä! Det är sådan enorm skillnad på mellansverige och Solkusten, den är man liksom inte riktigt i beredd att förstå för man ser bara på temperaturen. Västkusten misstänker jag kan vara rätt otrevligt, vet att Kalmar inte är heller så himla lattjo på vintern.

   Radera
 5. Jag förstår att det kan vara kallt i Sydeuropa på vintern. Inte minst eftersom det ofta är kyligt inomhus. I Sverige värmer man ju upp sig rejält inomhus, sedan är man rustad för utomhuskylan på ett helt annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och kylan är som sagt helt annorlunda. Ruggighet är svårare att klä sig efter än ren kyla.

   Radera
 6. Burr, jag fryser bara av att se kolumnen med graderna. ;)

  SvaraRadera