måndag 20 februari 2017

Alhambra, Granada - Alcazaba

Efter den vackra promenaden genom den del av staden som kallas för La Medina kommer man fram till borgen, det som ligger längst ut på berget och kallas för Alcazaba. Ordet härstammar ur arabiskan och betyder muromgärdad fortifikation. Därför finns det fler ställen som kallas för Alcazaba i Spanien där morerna befann sig.

Torre de la Vela i bakgrunden

Alcazaba de la Alhambra byggdes för den kungliga vakten av sultanen, hans familj och de bestämmande i staden Alhambra. Här inne i Alcazaba bodde vakterna tillsammans med sina familjer, det är därför byggt som en liten stad innanför murarna. Innan palatsen inne i Alhambra blev färdiga bodde även den kungliga familjen här.


Man tror att de äldsta delarna är byggda på 900-talet och att de sedan har byggts på och förstärkts av Muhammad I under 1100-1200-talet.


När de kristna tog över landet 1492 så kom Alcazaba till och från att användas som statsfängelse.


Under merparten av 1700- och 1800-talet stod borgen övergiven och i förfall.


Under 1800-talets slut och början av 1900-talet påbörjades restaureringen av murar och avlopp. Hela Alhambra är med på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1984, redan 1870 hamnade det på Spaniens lista över kulturarv.


Det finns flera torn, till exempel Torre Quebrada (Ravintornet), Torre del Homenaje (Hyllningstornet) och Torre de la Vela (Vakttornet). (Med reservation för mina egna översättningar.)


Torre de la Vela är borgens största, det är nästan 27 meter högt och varje vägg mäter 16 meter på bredden (tornet skymtar till höger på fotot ovan och syns mer på det första fotot i inlägget). Vi gick aldrig upp dit, det är en hel del trappsteg och en viss tidsbrist började infinna sig.


Från muren har man en otrolig utsikt över det intilliggande landet och Granada nedanför. De omslutande bergen skapar en vacker fond, särskilt det för tillfället snötäckta Sierra Nevada (ej med på fotot).


Vi tittade på klockan och var tvungna att gå, vår bokade tid vid Palacios de Nazaríes närmade sig!


Läs gärna de andra inläggen om Alhambra, Granada:

15 kommentarer:

 1. Vi stod där nere på näst sista bilden och tittade upp idag. Alhambra är ett fantastiskt ställe, men vi nöjde oss med att hålla oss nere i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog rätt fint där nere i Granada också! Stor stad som bör utforskas vid tillfälle.

   Radera
 2. Här hemma är världen vit igen, helt snötäckt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den inte här! I dag är det lite disigt/nästan mulet men det är i alla fall 16 grader!

   Radera
 3. Vilka enormt häftiga byggnadsverk det finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst gör det!

   Tänk vad människor här har slitit bara för att någon tycker något annat eller får för sig något.

   Radera
 4. Granada är mycket sevärt!! Jag och min mamma tillbringade mycket tid till att gå omkring bland smågatorna och vid den arabiska marknaden. Tänk att erfara klimatskillnad uppe på toppen av Sierra Nevada och frysa. Därefter att kunna njuta av värme i Granada. Superbt 🤗Även om jag har varit i Alhambra två gånger så frossar jag av din info. Mycket bra inlägg Emma. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad snällt sagt!

   Ja, området har verkligen mycket att erbjuda. Hela Andalusien är ju speciellt med värmen och kylan.

   Radera
 5. Jättetrevligt att återkomma hit och nu med dig som guide. Mycket har jag glömt men en del sitter kvar. Här I Alhambra kan man ju gå hur länge som helst egentligen, men numer är det ju tämlgen tidsbegränsat har jag förstått. Fina bilder till den informativa texten. Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så enormt med information om denna plats, många årtal, många kungar och med en hel del motsägelsefull info kändes det som när jag började snurra runt på internet. Eftersom jag är hopplös på att komma ihåg sådant som årtal och viktiga personer i historien så har jag hållit allt väldigt kort. Som en introduktion, tänkte jag! Så tack för uppskattningen.

   Radera
 6. Rolig läsning! Jag har inte varit i Granada på flera år. Tänker ibland att jag vill åka dit, men det är så långt. Men så får jag följa med dig på det här sättet istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att det uppskattas! Ge det några år till så kommer Disa också kunna njuta av det. Sonen gnällde lite innan (han fick ledigt från skolan för detta) men väl på plats så gnällde han ingenting!

   Radera
 7. Visst är det både intressant och vackert!
  Ha det bra!

  SvaraRadera