tisdag 7 februari 2017

Rondell nr 11 - Urbanisación Myramar

Om man står uppe vid bensinstationen Galp vid avfart 222 på A-7 och väntar på att bilen ska bli färdigtvättad så kan man titta ned på denna rondellen. Om man vill.


På rundeln där i mitten, dvs själva rondellen, så står det Urbanisación MYRAMAR. Det är alltså infarten till bostadsområdet Myramar, ett område fullt med radhus och lägenheter.

Myramar är ett företag som startade 1958 i Málaga. Det är ett byggföretag, skulle nog kunna jämföra det med svenska företag som JM Bygg och liknande. De har låtit bygga många bostadsområden i Benalmádena och Fuengirola. Samt kontor, köpcentrum, hotell ... Man ser faktiskt företagsnamnet rätt ofta här omkring.


Det lustiga är att företaget heter - precis som urbanisationen och hotellen - Myramar med Y medan köpcentrumet i Fuengirola heter Centro Commercial Miramar och det i Mijas heter Parque Comercial Miramar. De stavar alltså med I men ingår i Y, så att säga. Undrar om det var någon som inte hörde vad de sa att köpcentrumen skulle heta och skrev fel ...? Det är inte lätt med I latina och Y griega.

En parentes som inte har något med rondeller att göra:
När jag läser om köpcentrumen så ser jag att jaha ja! Carrefour ska öppna en ny hipermercado, stormarknad, på nedre plan i Miramar CC. Den stora Eroskibutiken blir en till Carrefour. Det är ju trist när en hel butikskedja försvinner men Eroski har tydligen köpts upp av Carrefour.

Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida Cerro del Viento/Calle Finoso/Avenida de la Obsidiana
Ort: Arroyo de la Miel, Benalmádena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

17 kommentarer:

 1. Vilken vacker rondell, eller just ja cirkulationsplats heter det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är fin! De är duktiga på det där.

   Radera
 2. Rondellen är återigen ett perfekt exempel på hur mycket spanjorer älskar sina cirkulationsplatser:-)

  MEN det första jag tänkte på när jag såg Myramar var konstigt nog Myanmar, f d Burma. Ja, jag vet att jag har en konstig hjärna;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det bra med lite bekräftelse åt ena eller andra hållet. Och du bekräftar ju ganska ofta att du har rätt namn på din blogg!

   Radera
 3. Konstigt att de stavar olika när det är samma företag 🤔🤔 Miramar commercial känner jag igen att vi har kört förbi. Däremot har jag inte cirkulerat runt denna rondell. Hade någon en dålig dag med stavning svårigheter. Skönt att det finns andra som har svårigheter att skilja på y och i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det konstigt! Jag tänkte först att det kanske redan fanns något Myramar Parque eller så men det hittar jag inte.

   Det där är inte en rondell man cirkulerar i som turist, riktigt. Det är bara en massa bostäder där. Så jag förstår att du inte känner igen den.

   Radera
 4. När jag tittar på din bild så ser jag varken Y eller I i namnet och ändå skaffade jag nya glasögon rätt nyligen. Utförsbacken blir visst brantare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nog knappast med dina nya glasögon eller någon backe att göra utan snarare på brist av skärpa på mitt foto. Samt växtligheten ...

   Radera
 5. Lustigt det du skriverom Miramar och Myramar, har sett det flera gånger, men inte reagerat på stavningen. Miramar måste väl komma från mirar = se och mar = havet.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir väldigt tydligt när man kommer från ditt håll! När vi bodde i Elviria och åkte mot Fuengirola så har du Miramar på din vänstra sida och ett stort Myramar-hus på den högra. Det var redan då, de första veckorna i Spanien, som vi reagerade på det.

   Radera
 6. Jag har hört att spanjorerna inte anser att Y är en vokal? Kanske därför det är den enda vokalen (om det nu är en vokal) som man ser på dom spanska bilarnas registreringsskyltar?
  Ja, jag har mycket att fundera på när jag åker bil :-)

  Idag har vi sett ett helt gäng med vackra rondeller - tänkte på dig då :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, de är tydligen lite oense om det för Y kan uttalas som det svenska J:et.

   Har aldrig tänkt på det, det där med reg.skyltarna. Men kanske är det för att MA är så vanligt på de äldre bilarna här.

   Radera
  2. Tack för att du tänkte på mig! Kanske det kommer lite foton?

   Radera
 7. Tänkte lite som Lena här. Men roligt skulle det vara att att få veta hur man tänkt sig med namnen från början.
  Namn och orsaken till att något heter som det gör intressera mig och när jag jobbar som guide och reseledare i Sverige berättar jag ofta om varför städerna heter som de gör.
  Har sedan dina rondellinlägg börjat titta än mer efter rondeller och igår när vi besökte vänner och cyklade en sträcka på ca tre km passerade vi genom åtta olika rondeller, en del större och en del mindre. Tidigare har jag mest trampat på men nu tittar jag också extra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Det är samma sak ni när vi har åkt runt med mamma och pappa, de har också tittat lite närmare på rondeller vi snurrat runt i.

   När jag läste latin så tyckte jag att etymologin var det roligaste, dvs ordens ursprung. Det är jätteskoj att läsa/höra om hur det ibland blir som det blir.

   Radera
 8. Har testat nio gånger att kommentera Alhambra och det går inte. Något är fel...
  Tack för bra inlägg och tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu verkar det ha gått bra! Trasslet kan hänga ihop med att det någon som håller på att spamma med inlägg.

   Radera