torsdag 23 februari 2017

Brunt överallt

I går när jag på kvällen skulle köra sonen till judon konstaterade vi att det var ett mycket märkligt ljus. Det var alldeles gult och disigt, helmysko kändes det. Nästan så där så man skruvar lite obehagligt på sig.

När vi sedan kom hem några timmar senare var det mörkt. Jag nämnde det udda ljuset för mannen min och vi kom fram till att det var nog mycket sand i luften, sand som antagligen virvlat upp i Afrika under söndagens stormar. Calima kallas detta meteorologiska fenomen för, när Saharas damm virvlas upp i atmosfären och förs vidare i luften.

Under natten, då vreds det på en kran där uppe! Under morgonen strilade det lite saktare men tillräckligt mycket för att takläggarna inte skulle visa sig. De kan inte jobba när det regnar, vilket spanjorer över lag verkar ha svårt med. Fast takarbete och regn inser jag ju är en sämre kombination.


Mellan skurarna och åsksmällarna gick vi ut på baksidan och tittade ned i poolen. Vattnet var alldeles brunt! Vid en närmare titt runt omkring oss såg vi att allt var brunt och geggigt.

Jippi ... Lluvia de barro, lerregn.

Halva Sahara verkar ha flyttat hit! Bilen är rödbrun, vägarna är snorhala för det lägger sig som en slajmig film så ABS-bromsarna hackar när man bromsar, däcken snurrar lite extra när man trycker på gasen.

Och så poolen då ... Enligt Mark "The Pool Guy" är det smartast och bäst att stänga av pumpen så att allt sjunker till botten och sedan så får man suga upp det. Det ser likadant ut i alla pooler i området
- Nightmare! skrev han på WhatsApp.

I går var vattnet kristallklart

Det där med att ABS-bromsarna skulle behöva arbeta på Solkusten var inget jag var beredd på när vi flyttade hit. Första gången jag var med om det trodde jag att bilen gått sönder!


Men jag var ju heller inte beredd på det bruna och sandiga regnet. Hoppas bara att det kommer ett rensande regn också.

Tänk vad mycket man får vara med om!

20 kommentarer:

 1. Likadant här. Verkar dock som ni drabbats värre. Vi hade bara några få regndroppar i natt. Det känns inte vidare bra att gå ut i "sanddimman"./Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, den där sanden vill man ju inte gärna andas in.

   Radera
 2. Har också upplevt detta i Torrevieja och andra delar av Spanien och och detta är klart inte vad man vill ha men naturen rår vi nte på. När vi hyde ett hus i södra spanien för många år sedan var vi verkligenigen tacksamma att det fanns ett poolskydd så den slapp vi åtgärda, men det räckte med allt det andra... Hoppas nu det kommer ett renande regn för det verkar behövas. Och visst är det klurigt när inte ABS bromsarna fungerar för detta är ju inget man tänkt på innan.
  (Har njutit av strålande sol i Stockholm idag och det har varit så skönt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vädret kan vi inte bestämma över direkt och att det dras med sand är ju bara att leva med. Ett ganska intressant fenomen, egentligen.

   Radera
 3. Ja, sådana "åkommor" lider vi ju inte av här uppe. Men är inte så säker på om jag inte ändå vill byta ut rådande tre minusgrader och isgator överallt här mot sanden från Sahara.

  Åsså undrar jag en sak till, speciellt efter att ha läst Steve's och D's behandling av poolen. Varför tömmar man inte poolen under vintern och täcker över? Jag menar det är ju ändå ingen som badar i den under vintern. Då samlas ju bara sand och annat skräp i den så...

  PS. Har aldrig haft egen pool så jag har inte den blekaste vad man gör med pooler... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev ett långt svar som det blev Error på när jag postad. Kort version, i stället.
   Vatten som fryser har större volym och för att inte pool och slangar ska sprängas tömmer man ur allt eller en del. Som jag har förstått det.

   Om skydd, funderat på det till vår (värme kvar i vattnet och smutsen ute) men inte alldeles lätt (eller direkt billigt) till vår typ av pool, lättare till en sk rampool.

   Radera
 4. Åh, nej vilket smutsigt regn. Det här har vi aldrig varit med om i Italien men ni är förstås närmare Sahara än vi.
  Här i Bangkok kan vi åter andas bättre luft, tack och lov.
  Håller tummarna för att ni ska få ett rent regn som rensar upp all gegga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I dag skiner solen och geggan är nu ett fint puder ... Lika fult och lika halt på gatorna men de åkte faktiskt och spolade gatan hos oss i morse.

   Radera
 5. Usch, det låter inte speciellt kul med ett lerregn! Antar att det skulle sitta fint med ett "vanligt skyfall" nu ;)

  SvaraRadera
 6. Jag HATAR när ljuset blir sådär, och molnen är gulbruna... Då vet man att det är på gång. Sen kommer fjösregnet och hela stan blir skidig... Bättre när det spöregnar då, så sanden sköljs bort samtidigt som den ramlar ned.

  Vi såg att det hade varit sandregn även i Granada på natten - alla bilar var prickiga. Som tur var stod vår i ett garage, man får vara glad för det lilla :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det här var inte fjösregn, så där som det brukar! Det var ordentliga skurar med stooora droppar tillsammans med blixtar och dunder.

   Radera
 7. Skidig? Måste ha varit inspirerad av skidåkningen när jag stavade skitig på det viset? Eller så har jag för många skåningar ikring mig... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja de där skåningarna... Här får jag skylla på danskar för det finns det många omkring oss.

   Radera
 8. Himlen var alldeles gulbrun här i Sevilla, och paraplyet blev alldeles prickigt av det smutsiga regnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror hela Andalusien blev Saharat, så attsäga.

   Radera
 9. Är det inte för att man söker nåt annat som man flyttar utomlands? Sedan kan det förstås bli för mycket av det där andra ibland.
  Som du sett så är vi fjärran från det bruna i våra trakter och poolen dröjer det länge innan vi behöver bekymra oss om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i viss mån är det nog så. Men vissa saker hade man ingen aaaaning om. Skitigt regn? Va? Regn renar ju!

   Radera
 10. Oj då, jag läste om det bruna regnet i tidningarna. Tänk att regn kan vara så skitigt. Sandstormar verkar verkligen jobbiga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu sanden prompt måste komma hit så tror jag att jag föredrar den i regnvarianten än att den kommer och virvlar med luften och blästrar. Har varit med om det några gånger nere vid stranden och det är hemskt! Det gör ONT!

   Radera