måndag 27 februari 2017

Alhambra, Granada - Palacios de Nazaríes

Vi hade bokat tid till 15.30 för att se Palacios de Nazaríes, Nasrids Palats. Vi kom dit 15 minuter innan utsatt tid och det var lång kö. En kontrollant gick runt och dubbelkollade att alla som stod i kön hade samma tid, vissa fick kliva åt sidan. Det var nu vi insåg att de var benhårda: hade du missat din tid så hade du gjort det. Det var en grupp ledsna fransmän som lommade i väg.

Oratoriet i Palacio de Mexuar

Men vi var där på vår tid, den som vi valt och som stod tryckt på biljetten Ändå tog det 30 minuter innan vi fick kliva in genom portarna, med ryggsäckarna i handen (får ej bäras på rygg). Fotografering är tillåten men ej med blixt.

Plus ultra - Ännu längre
Mottot för Carlos V och nu även för hela Spanien

Palacios de Nazaríes består egentligen av tre palats:
Palacio de Mexuar som beboddes av Ismail 1314-1325 samt av Muhammad V 1362-1391.
Palacio de Comares som användes av  Yusuf I under åren 1333-1354 och Muhammad V.
Palacio de las Leones beboddes endast av Muhammad V.


Det här är ett område där man fascinerad tittar väldigt mycket uppåt! Tak, valv, fönster och väggar - inget är bortglömt! Inte det man har kring fötterna heller, för den delen.Väggar och tak är täckta med dessa formationer, de är överallt! Man får inte vidröra dem eftersom de då slits ned och förstörs av fett och smuts på händerna. Därför har man här och där satt upp replikor av trä, gips, kakel och sten som man kan känna på.


Valv är tacksamma att utsmycka!

Fachad de Comares


Helt otrolig byggnadskonst!

Patio de Arrayanes


Här var golvet avspärrat då det har slits ned för mycket av alla besökare.


Helt otroligt!


Tyvärr en mycket dålig bild av Patio de los Leones, de höll på att restaurera så mycket utmed sidorna var förtäckt. Precis bakom pelaren är fontänen som bärs upp av lejon. Här kan ni se en bättre bild.


Mest var det växter och arabiska tecken och symboler som avbildats i relief. Så otroligt vackert, det där skulle jag nästan kunna stå ut med att ha hemma.


Varendaste tak var rikt utsmyckat! Här är det Sala de Abencerrajes otroliga innertak.


Det vackra kaklet, man känner igen det för det liknar mycket det som ännu produceras i Spanien.


På ett ställe har ett fantastiskt blyinfattat takfönster satts upp. Man fick inte gå in direkt under det så det var lite svårt att få till en bra vinkel.

Mirador de Lindaraja

Det är konstigt egentligen. Även om det är så oerhört mycket som är utsmyckat, i varje vinkel och vrå, så är det inte så att man känner att det är för mycket. Visst är det en visning över flärd och rikedom men också över smakfullhet och stora hantverkarkunskaper.


Det här undrar jag vad det var! Jag tittade ut genom ett fönster, ut i en ljusgård och ser denna udda tingest. Stod inget om det, ser lite steam punkigt ut. Kan tänka mig att det är ljusinsläpp i taket till våningen under.


Det här var den enda eldstaden jag såg. Skorsten var i en tunn skåra innanför, jag tittade efter. Så det går säkert att elda där. Eldstaden står i Kung Carlos V rum.


Patio de la Lindaraja. Kring denna lilla innergård vetter tre av kejsarens rum. Här kändes det svalt och den svalkan behövs nog när sommarvärmen slår till.

Vi lämnade Palacios de Nazaíres efter ca 35 minuter, vi kunde sätta ryggsäcken på ryggen igen. Otroligt mycket vackert fick vi se och vi var helt betagna av den stora hantverkskonst som dessa palats är byggda med!


(Klicka gärna på bilderna, de blir något större så att detaljerna blir lite tydligare.)


Läs gärna de andra inläggen om Alhambra, Granada:

6 kommentarer:

 1. Det är verkligen ett fantastiskt ställe - man blir verkligen helt betagen och imponerad av byggnaderna och utsmyckningarna.

  Dom där stackars fransmännen skulle ha haft "en Magga" med sig. Hon lyckades ju få in oss trots att vi kom för sent :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar onekligen bra med en egen Magga! Om man inte är en själv, alltså.

   Radera
 2. Visst är besöket här minnesvärt på alla sätt. Vilket hantverk och vilken byggnadskonst! Tack för bra info och fina bilder. Det är några år sedan jag var där så en hel del fakta har jag glömt. Minns att första gången vi var här, väldigt länge sedan,så behövdes inga tider utan man stod i kö och väntade på sin tur. Men antalet besökare har ju ökat väsentligt sedan dess.
  Förstår att ni var nöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag vet inte om det kommer mer folk nu, det kanske det gör, det har du säkert rätt i. Bra att de har fått upp ögonen om slitaget för att gör de inget så går det åt pipan snart. Som sagt, ett ställe på golvet var avstängt för det började bli för nedslitet.

   Radera
 3. Ett urtjusigt palats av bilderna att döma. Jag förstår att det var värt att vänta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt vackert! Är du i faggorna kan jag verkligen rekommendera det, misstänker att under våren är det ännu vackrare då det blommar i rabatterna.

   Radera