tisdag 14 februari 2017

Ett orange meddelande

¡Feliz cumpleaños Valentino!

Det är ju trots allt Alla Hjärtans Dag och då ska det ju vara rosor!
Så därför blir det orangea rosor, roligare än en bild på ett kuvert.
Bilden är lånad från Euroflorist.
Jag fick ett mail i morse om att jag skulle logga in på Kivra, den elektroniska brevlådan där jag får information från till exempel Skatteverket och vissa företag Sverige. Smidigt för en utlandsboende, särskilt som posten inte alltid är att lita på. Meddelandet var något från Pensionsmyndigheten, stod det i mailet. Gu så trist.

Så jag loggade in på Kivra och öppnade meddelandet. Och jodå, nu finns årets orangea kuvert att titta på, dvs innehållet går att titta på om jag går till Pensionsmyndigheten och där loggar in med mitt mobila bankID.

Varför skickar de ett meddelande till Kivra som jag måste logga in på med mobilt bankID för att sedan hänvisas till nästa ställe att logga in på? Kunde jag inte på Kivra få se den orangea informationen alternativ att Kivra direkt hänvisade till Pensionsmyndigheten i mailet?

Jodå, i Sverige kan de, de med!

Och för att göra det ännu mer irriterande ... Jag har haft Kivra-funktionen i några år nu men mannen min har det inte. Så nu när jag ändå var igång fixade jag det åt honom. Enkelt, man fyller i personnummer, en mailadress, ett mobilnummer och sedan loggar man in och bekräfta det med sitt mobila bankID. Det idiotiska är att de kräver ett mobiltelefonnummer som ska vara svenskt! Om man som vi inte bor i Sverige då, inte har kvar sitt svenska abonnemang? Eller om man inte har någon i Sverige att "låna nummer" av?

Skulle ett svenskt mobiltelefonnummer vara säkrare än ett spanskt?

12 kommentarer:

 1. Hej Emma det är väl samma sak när ma förnyar passet då frågade dom vad vi har för adress i Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, samma sak där! Ganska korkat för man kan be dem sända pass och ID-kort till ambassader och konsulat i andra länder.

   Radera
 2. Det är perfekt när man slipper få kuvert i brevlådan. Vår är skrattretande liten (helt i onödan för det finns gott om plats i trappuppgången) och den kan fyllas rätt snart om man är bortrest.

  Vackra rosor!

  Ha en fin alla hjärtans kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår brevlåda är också pytteliten. Tror inte ens att ett orange kuvert går ned!

   Radera
 3. Jo, Sverige kan de, de med, fast de är mera "sofistikerade" då det handlar om elektroniska "kuvert" och inte sådana i pappersformat. Åt andra sidan verkar det gå på ett ut om man säger så

  Vill även ödmjukast tacka för dina orangea rosor. Har sett så många röda varianter idag både irl och på bloggar att jag snart är spyfärdig;-)

  Önskar dig en fin Alla Hjärtans Kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där buketten var allt vacker! Vackrare än ett kuvert!

   Radera
 4. Visst blir man fundersam. Jag har Kivra sedan ett par år tillbaka och tycker det har fungerat bra eftersom vi ju reser en hel del och jag får direkt besked till min mail från Kivra om jag har ett nytt brev att titta på som ligger hos dem. Jag har inte då behövt att gå vidare till vare sig Pensionsmyndigheten, Skattemyndigheten, bank eller annat utan det har räckt att bara klogga in på Kivra och se den post som finns i digitala brevlådan.
  Märkligt dock att ett spanskt mobilnummer inte fungerar. Har dock här i Spanien varit med om i vissa sammanhang att mitt svenska mobilnummer inte räcker utan de vill ha det spanska. Kanske en EU bestämmelse...Men märkligt är det.
  Vackert med orange rosor! Och lite mer ovanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också för mig att man kunde se direkt förut, skattebeskeden kommer ju så.

   Radera
 5. Trots att det är mycket som underlättats av alla saker som man kan fixa online nu så lyckas de ofta slänga in att man måste ha ett lokalt telefonnummer/kort etc. Jag använde mammas nummer för Kivra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var till slut det jag också fick göra. Jag fick använda min mammas mobilnummer för mannen mins post. Kanske borde informera henne om det... :)

   Grejen är ju den att det är bara ett nödfall, om emailen inte skulle fungera. Så det kommer ju inga meddelanden till telefonen, bara att man har något att läsa på Kivra.

   Radera
 6. Jag brukar låna min dotters eller svärmors mobilnummer. Visst känns det lite ogenomtänkt av Kivra. Det var samma sak när jag skulle beställa en resa till min mor på Iberia online. Då skulle jag fylla i personuppgifter samt adress och provins. Det gick ju inte att fylla i hennes uppgifter. De begärde spanska uppgifter. Slutligen fick jag beställa genom en resebyrå och betala med svenskt kort=/Varför ska det vara så omständligt ibland....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis! Eller som USA som alltid tjatar om stat.

   Radera