tisdag 28 februari 2017

Semmeldags!

I dag lägger väl varje bloggare, facebookare, instagrammare och andra sociala medier-användare med svensk anknytning upp en bild på en semla. Så jaha, ja då får väl jag också göra det!


Att sitta en stund i solen, läsa och trycka i sig en semla är inte helt fel! Inga ICA-semlor här inte, inte kondisdito heller! Nä, min vana trogen gör jag mina egna, brukar bli godast så och dessutom så kan man äta flera! Att göra släta bullar är bra och gott, lätt att göra. Problemet i Spanien är att hitta mandelmassa till semlans hjärta så det slutar alltid med att jag står och skållar och hackar sötmandel. Vilket i och för sig också brukar bli godare!


I Svenska Skolan i Fuengirola såldes i förra veckan semlor (sportlov denna veckan), eleverna samlade till klasskassan. Det var en rykande åtgång, de hade nog kunnat sälja ännu fler. De kostade 3 € stycket, den absolut sista blev det budgivning över och såldes till sist för 4.65 € (om jag minns rätt) till den lycklige eleven som sedan snällt delade med sig till sina vänner. Jag tyckte 3 € var dyrt men jag har å andra sidan ingen aning om vad kondissemlorna i Sverige kostar i dag.

Ah, just det! Alla svenska tidningar har ju sitt årliga test och där står det att priset ligger mellan ca 30 och 50 kr per kondissemla. Jisses!

Nä, nu ska jag nog gå och trycka i mig en till. Bara för att jag kan!

20 kommentarer:

 1. Semlor är inte riktigt min grej. Minns när jag var liten och man skulle äta dom badandes i varm mjölk? Skitäckligt ju! Kom på att jag kunde ha oboy i mjölken, blev något bättre, men inte mycket...

  Minns också skolluncherna på den tiden. Först skulle dom tvinga i oss bruna bönor med fläsk, och sen blev det semla till efterrätt. Den där maten var det inte direkt nån stor efterfrågan på, men semlorna gick åt som smör i solsken.

  På slutet så gav skolledningen i Skellefteå upp. Lunchen på fettisdagen bestod endast av semlor. Jag minns att vi åkte runt till olika skolor och åt tills semlorna stod ut genom öronen :-D

  Idag skulle jag hellre ta fläsket, men helst med raggmunk eller löksås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hetvägg heter det när den ska bada i varm mjölk. Yick! Uppblött bröd!

   Vi har då banne mig aldrig fått någon semla till lunch!

   Bruna bönor med fläsk eller bacon är ju supergott! Gärna ett stekt ägg till. Det åt vi emellanåt i Sverige, här är det svårare att få tag i svenska bruna bönor, bacon finns på Lidl.

   Radera
 2. Semlor köpte jag två stycken idag på ett hembageri/café här på Söder och de var helt nybakade och väldigt goda. Priset var 30 kr/st men de kan kosta mer. Men det var de värda.
  Har inte lagt upp någon bild någonstans...

  Att baka egna är klart det bästa och det har jag gjort förr om åren.
  Har också gjort egen mandelmassa som blir absolut bäst även i mitt tycke.
  Mysigt att sitta i solen och njuta av härligheten och så blev det inte här. Ingen sol. Men jag hade fin sjöutsikt så det var helt ok ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen Ditte, ingen semmelbild! :)

   Ja, din utsikt går verkligen inte av för hackor den! Och solen kommer nog snart så du kan sitta där och njuta du med!

   Radera
 3. Du är så otroligt ambitiös Emma. Att baka OCH göra mandelmassa - OMG! Men semlorna blev garanterat godare än hos min lokala ICA. I Metros test av semlor vann ju Gateau. Bloggade om det. Men rent allmänt är vi inga älskare av semlor. Gillar väl grädden då;-)

  PS. Här har de mera namnkunniga bagerier börjat med att sälja normalstora och mini semlor. Utmärkt idé tycker jag. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag delade degen i två och hälften gjorde jag större bullar av och hälften mindre. Det är faktiskt godare med två mindre under olika tider på dagen än en stor som blir för stor i slutänden och det bara blir blä.

   Så Konditori Emma har också två storlekar på årets semlor!

   Apropå ingenting och allt om semlor:

   Sonen satt i soffan efter middagen och ropade:
   - Var är min semla!? Det är min demokratiska rättighet!

   Visste inte om han skulle få en hurring eller om jag skulle skratta. Valde det senare medan jag undrade var i barnuppfostran vi har gått fel och vad i hela friden han får lära sig i skolan!

   Radera
 4. Jadå, en semmelbild på Instagram har jag lagt upp, kanske ska skryta lite om bakandet på bloggen också? :) Jag gjorde faktiskt också två storlekar. Men mandelmassa från Odense fanns på affären så det behövde jag inte göra själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska skryta! Vad ska man annars ha en blogg till? :)

   Radera
 5. Ja nog har sociala medier svämmat över av semlor allt, men i Costa Rica finns det inga att få tag i.

  Så gott det låter med hembakade. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nä kan tänka mig att det är semmelbrist i Costa Rica! Men det finns nog annat gott att äta där.

   Radera
 6. Nästan sant att alla lade ut semlor på sociala media, utom jag, som inte hade gjort några. Tänkte göra mina egne, men då äter jag bara upp alla på en gång och det är ju inte så där riktigt bra. Däremot åt jag några när jag besökte Sverige, så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smällar man får ta! :) Fast om man är kvick så kan man ju slänga in merparten i frysen, styckefrysa så kan man ta en då och så i stället för en hel påse!

   Radera
 7. Här har det inte blivit någon semla men visst ser det gott ut. Hade jag bakat själv så hade det nog inte räckt med bara en semla i taget. Så därför står jag över. Jag måste hålla igen...tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det är riktigt gott! Antar att det blir en efter maten i dag med!

   Som jag skrev till Lena, man kan ju se till att slänga in det mesta av baket i frysen, då blir det i alla fall lite bökigare.

   Radera
 8. Nu verkar utvecklingen gå mot nya typer av semlor där bagare och konditorer försöker överträffa varandra i nyskapande. Exemplen är många, alltför många tycker jag. Vem behöver hallon- och lakritssemla, marängsvissemla, prinsessemla, chokladsemla, semmelwrap, semmelburgare, räksemla o s v? Själv har jag ätit en vanlig traditionell semla i år. Det får räcka så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räksemla? Vad säger du! Yick! Heter det inte räkmacka då, förresten?

   Jag förstår att de skapat vissa nya pga nöt- och mandelallergi osv. Men varför kalla allt för semla?

   Radera
 9. Jag ska också baka! Har haft alla ingredienser hemma sedan en vecka, men HINNER ALDRIG!!! Grrrr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det frustrerande! När man har planerat allt och ändå inte får ihop det. Hoppas du har hunnit fixa semlorna nu.

   Radera
 10. Gjorde min mandelmassa på mandelmjöl, som finns på Carrefour. Tips om man vill spara tid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Blev det bra? Bara det, socker och vatten?

   Radera