onsdag 1 mars 2017

Rondell nr 14 - Rotonda de Miguel Martín Campos 'La Miguela'

Alla rondeller är inte riktigt lika lyckade estetiskt sett. Den här stackars rondellen ser verkligen inte mycket ut för världen! Medan jag letade information om rondellen så sparade jag det som Den lila fula. Inte så smickrande. Men passande med ett träd på svaj och ovårdat gräs eller vad det nu är där i rundeln. Upphöjningen är inte vidare värst vacker den heller.


Men den här platsen har faktiskt ett riktigt namn, ett väldigt långt sådant: Rotonda de Miguel Martín Campos 'La Miguela'. Den invigdes 29 juni 2016 så den är relativt ny. Vem är då denne Miguel Martín Campos 'La Miguela' och varför har han blivit ärad med en rondell här i Arroyo de la Miel?


Jo, La Miguela var ägare av en bar som låg i närheten av denna plats. Baren öppnades 1969 och här samlades bland annat sångare, konstnärer och tjurfäktare. La Miguela var en förkämpe för människors likaberättigande och för HBTQ, för tolerans och jämlikhet. Han gjorde även egna framträdanden i sin bar. Baren stängdes sommaren 2010 och som jag förstår så är barägaren inte längre i livet.

Om nu kommunen ville hedra hans insatser, kunde de inte ärat La Miguela med en rondell med lite mer ... karaktär?


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Calle Terramar Bajo/Carril de Siroco/Avenida de Bonanza
Ort: Arroyo de la Miel, Benamadena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

22 kommentarer:

 1. Han fick ju åtminstone en vacker skylt... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja ...

   Vet inte ens om jag vill kalla den för vacker när jag har sett vad de verkligen kan göra. Men han fick i alla fall en abanico, solfjäder, ditmålad.

   Radera
 2. Rondellen var sannerligen rätt ynklig.
  Håller med dig om att barägaren kunde förärats något pampigare

  SvaraRadera
 3. Alltså om du såg det senaste tillskottet av rondeller på min gata så skulle du ge din rondell MVG, jag lovar! Med spanska mått mätt är den dock rättynklig, det håller jag med om. Här ville man nog framhäva barägarens namn skulle jag tro, och det har man lyckats med, även om "skylten" är oproportionerligt stor i den lilla rondellen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den stora skylten ser helt idiotisk ut där. Då hade det ju varit bättre med vara en stor skylt, det vet jag ju att de kan göra snyggt.

   Radera
 4. Jag kan även tycka att rondellen var lite ynklig jämfört med de du har visat tidigare. Den har ingen karaktär alls. När jag tänker på att denna starke karaktär (barinnehavaren) kämpade för jämlikhet i Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis1 En helt karaktärslös rondell tillskriven någon som jag antar var en enorm karaktär.

   Radera
 5. "Futtig och obetydlig" tycker jag rondellen är, men det fick kanske bli en budgetvariant. Hade nog varit snyggare utan den spretiga palmen och det toviga gräset....
  Intressant med mannens historia.
  Kanske blev rondellen ynklig just p.ga. katolska kyrkans inställning till just HBTQ frågor. Det är ju inte den kyrkans paradgren om man säger så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ligger nog en del i det. Att vänner och anhöriga liksom får nöja sig med att ens fått en rondell, kanske.

   Radera
 6. Det var en liten nätt sak. Men, den fick i a f ett långt namn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett väldigt långt namn! Att de inte bara döpte den till La Miguela.

   Radera
 7. Det är ju helt otroligt vad mycket rondeller ni har! Tror inte att det har slagit igenom riktigt i min del av världen. Kan inte komma på en enda i närheten faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag skrev i det första inlägget att det är ca 600 på Solkusten och på denna sidan Malaga, ytterligare 300 på andra sidan. Så jag har för några veckor till ...

   Radera
 8. Inte alla som får en rondell uppkallad efter sig! Nåja, så värst pampig är den inte, men bra mycket snyggare än många här hemma i Sverige! Ha det gott..vilka smarriga semlor du bakat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är visserligen en ära att få en rondell. Men en som ser så där halvhjärtad ut? Nja ...

   Japp, semlorna bidde supergoda!

   Radera
 9. Så intressant en ful rondell kan bli så fort man får veta lite mer. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det lustigt! Det var ju något som jag inte riktigt var beredd på när jag började med dessa rondeller. Först tänkte jag bara ta ett kort, bara visa. Men sedan var det något jag läste och då blev det så mycket roligare!

   Radera
 10. Svar: Min "frukosttid" när jag jobbar är ungefär klockan 16, sover på dagen, så vid 16 tiden när jag vaknar,så funkar kaffe och semla :-)

  SvaraRadera
 11. Svar: För att man inte tycker om kardemumma eller om man anser att mandelmassan är alldeles för söt. Jag kunde ha varit amerikanen;-)

  SvaraRadera