onsdag 15 mars 2017

Rondell nr 15 - Ångvälten

Den här brukar vi åka förbi när vi åker hem från judon. Jag tror den är bland de charmigaste jag sett! Det finns ingenting att läsa om den, dock.


Men däremot började fundera på det här med ångvältar. Hur de ser ut i Sverige och hur de ser ut i Spanien, i alla fall de få jag har sett. De är nämligen inte helt lika. För mig är sinnebilden av en ångvält ett stort rackarns tungt hjul där fram som pressar allt som råkar komma i dess väg. Hur många gånger har inte Kalle Anka blivit tunn som ett papper, typ?! Men här i Spanien så har jag mest sett ångvältar med två mindre vältar i fram med ett mellanrum och sedan en i bak som tar hand om det mellanrummet inte plattade till.


Denna i rondellen har en stor vält i fram och två mindre i bak. Ännu en variant. Tänk så lika men ändå inte samma! Undrar vad som är bäst ...?


Dessutom så funderade jag på namnet. Ångvält. Var är ångan? Den används ju inte längre som drivmedel. Dieselvält? Nej, det korrekta namnet för fordonet som står där i rondellen är faktiskt vägvält. Men kommer jag att säga det? Nej.

På spanska heter ångvält för övrigt apisonadora, en pressare eller komprimerare.


Tänk så mycket tankar och funderingar en liten rondell kan skapa!


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Calle Santo Tomas/Avenida la Léala
Ort: Arroyo de la Miel, Benamadena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

12 kommentarer:

 1. Alltså den vägvälten gillar jag skarpt - vilken rolig idé att sätta den i en rondell. För vältens skull hade jag dock önskat mig en större rondell, då hade den kommit mera till sin rätt tycker jag.

  Åsså har du kommit till en (mig alltså) som faktiskt en gång i tiden jobbade på ett företag som sålde vältar. Å det finns hundratals olika varianter - jordpackningsvältar, asfaltvältar med mera. Om du vill fördjupa dig i ämnet så kan du kolla här:
  http://www.atlascopco.se/sesv/products/packningsutrustning/3522204/

  Det är dock inte Dynapac vi sålde utan Bomag (http://www.bomag.com/us/en/homepage.htm)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, kanske hade det varit bättre med en större rondell, tanken svindlar vad man skulle kunna göra (ska komma till en annan rondell lite senare dr de gjort något lite mer).

   Förstår att det finns många olika. Precis som med det mesta, alla vill göra det "lite bättre".

   Men du ser, jag hade rätt i att i Sverige har vi en vält i fram och däck i bak, så ser de inte ut här. På Bomag har de dock Single och Tandem drum, ser jag. Men fortfarande en hel i fram!

   Radera
 2. Jag håller med dig, den charmigaste hittills. Men, ett störningsmoment för nya trafikanter kan jag tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker alltid på filmen Bilar (Cars) när jag ser den, sonen älskade den filmen när han var liten!

   Jag tycker att välten är så söt där den står.

   Radera
 3. Ja, det var ju helt klart annorlunda, men varför inte.
  Håller med BP om att välten kunde fått en lite större rondell, den ser lite instängd ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den står i alla fall i ett hav med blommor! Jag tycker att det är fascinerande att de har gjort denna, det är i alla fall i ett ganska trist industriområde. Rondellen några meter ifrån är knappt ens värd att fota ... Om jag inte någon gång gör ett collage med oinspirerade rondeller eller så.

   ÅH! Där fick jag ju en idé!

   Radera
 4. Helt klart den mest originella "rondellhunden" så långt ;) Nu kan jag inte låta bli att fundera lite på vem som fick snilleblixten att placera en ångvält i rondellen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den passar rätt bra där, det är ju ett industriområde. Värre blixtar har jag sett, de kan ju skapa förödelse också!

   Radera
 5. Vägvält? Aldrig hört talas om... Ångvält däremot, det vet jag vad det är. Eller trodde mig veta, i alla fall ;-)

  Jag tycker ofta att dom har typ arbetsmaskiner som dekorationer här i Spanien. Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det! Och den ser rätt välvårdad ut där den står. Men det är klart, de är väl gjorda för att hålla ett tag.

   Jag fick också lära mig något nytt. Men jag kommer i alla fall fortfarande att säga ångvält. Men nu behöver vi inte stå som frågetecken om någon säger vägvält!

   Radera
 6. Ja, en ångvält eller vägvalet har jag inget minne av att jag har sett innan i en rondell. Jag tycker nog att det spanska namnet , översatt till pressare är ett mer passande namn. Jag håller även med de tidigare inläggen att rondellen hade kunnat vara en aning större=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg när jag sökte info om att det finns en till rondell med en vält på men jag minns inte var. Men man kan placera det mesta där i mitten, enligt spanjorer! :)

   Radera