onsdag 22 mars 2017

Rondell nr 16 - Monumento de SEAT 600

Jag tror att detta var den första rondellen som jag verkligen reagerade så där enormt på här i Spanien. Jag föll pladask!


Alldeles intill denna rondell ligger bensinstationen BP. För drygt 10 år sedan fanns varken mack eller rondell men den 18 februari 2008 togs beslutet om att BP-bensinstationen skulle byggas där samt att rondellen skulle uppföras. BP stod för (hela?) kostnaderna.


Några månader senare, den 22 juni, invigdes denna rondellen i Fuengirola, mellan områdena Los Boliches och Torreblanca. Hela den helgen var det festligheter i området och ända ned till stranden för att fira detta. Ca 200 riktiga SEAT 600 kom då till Fuengirola och visades upp.


Det är inte en riktig bil som står där mitt på "vägkrönet" utan en skulptur i polyesterfiber och järn. Men bilen är ändå en SEAT 600 och rondellen heter därför Monumento de SEAT 600, Monument över SEAT 600.


Bilmodellen kallas i folkmun för pelotilla, tror det kan översättas som liten boll eller kula (men ordet används även för snorkråka så jag vet inte riktigt vad som menas egentligen), och tillverkades mellan åren 1957 och 1973. Modellen presenterades första gången vid Genèvesalongen 1955 och designades av italienaren Dante Giacosa. Den är i grunden samma som Fiat 600.


Då denna bilen för många spanjorer var den första bilen de någonsin kom att äga betyder den mycket för folket i Spanien. Av de nästan 800.000 tillverkade bilarna finns ca 10.000 kvar i omlopp i dag.


Kullens fyrvägskorsning som bilen "kör" på i ensamt majestät smyckas ut efter säsong, här planteras många julstjärnor kring jul och snart är det nog dags för mer färg igen med andra blommor under de vackert uppstammade trillingblommorna.

Det är lite svårt att fota denna rondellen för en bra överblick. Det är så mycket som händer runtomkring med byggnader och vägar samt att den är ganska stor. Ni får helt enkelt komma och titta på den själva!


Vill du själv se den? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida de las Gaviotas/Avenida Nuestro Padre Jesús Cautivo
Ort: Fuengirola
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

16 kommentarer:

 1. Vad roligt att denna rondell är med. Men inte förvånande. Jga tycker den är urläcker och har sett den flera gånger. Har vänner som bor i närheten och har sett den vid olika tillfällen när jag under årens lopp varit i Fuengirola.
  Jätteroligt att få veta mer om den.
  Lite om bilmodellen kände jag till men nu vet jag än mer. Och kunskap är aldrig tung att bära-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, denna var väl en av de absolut första jag tänkte på. Det var det där med foton.

   Nej, den mesta kunskapen är inte tung.

   Radera
 2. ÄLSKAR denna rondell!!!! Roligt och annorlunda utformad, skoj att titta på. Ja, den rondellen har allt, precis allt och framkallar et stort leende.

  Dessutom lärde jag mig nå't nytt också. Jag menar Fiat 500 och 600 har jag såklart hört talas om och sett, men jag visste faktiskt inte att SEAT "plagierade" med sin SEAT 600.
  Snacka om att kombinera nöje med nytta i det här fina inlägget:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och bockar, misstänkte att den skulle falla dig i smaken.

   Radera
 3. Det här var en fin och rolig rondell. Klart annorlunda mot alla jag sett. Några extra varv i den är väl inte ovanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, särskilt som man inte alltid vet vilken utväg man ska ta!

   Radera
 4. Det där rondellbygget riktigt flödar av nytänkande. En härlig dedikation till denna spanska folkets bil dessutom. I just love it.

  SvaraRadera
 5. Vilken häftig idé! Och det blir ju inte mindre häftigt med tanke på den mastodontinvigning som tydligen följde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den skulle man ha sett! Två dagars firande!

   Radera
 6. Haha! Jag reagerade också på denna rondell 2015, fast på ett lite annorlunda vis:

  https://amacasa.wordpress.com/2015/06/26/feelin-blue/

  Jag tycker rondellen är hur cool som helst! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jisses. Du skulle ha sett bilen jag fotade på parkeringen i dag. Eller kanske inte ...

   Radera
  2. Oj... Jag vet inte om jag törs läsa din blogg framöver? Eller jo. Det gör jag nog. Men jag ska ha en papperspåse nära till hands som jag kan hyperventilera i.

   Radera
 7. Jag är impad såklart över denna rondell. Kan inte vara mer passande att ha en veteranbilar av modellen SEAT. Visste heller inte att modellen grundades på FIAT. Man kan ju se en viss likhet. Pelotilla ska jag lägga på minnet...Kan bli användbart ord i framtiden. Jag ska söka upp denna rondell nästa gång jag är på vägarna....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja man vet aldrig när man behöver prata om snorkråkor! Bättre en liten kula än en boll i näsan:
   - ¡Chica, tienes un pelota en la nariz!

   Radera

 8. På riktigt var det den läckraste rondell som jag sett....
  Å BP är nog nöjd! :D)

  Kram ♥

  SvaraRadera