onsdag 8 mars 2017

Parroquia De La Inmaculada Concepción i Arroyo de la Miel

När mamma och pappa var här i början av februari så tyckte jag att vi skulle titta in i den mycket centralt belägna kyrkan i Arroyo de la Miel. Jag har tidigare tagit kort på den vackra utsidan samt att jag en gång stuckit in huvudet bara för att se. Men nu ville jag titta närmare.


Som svensk ska jag väl räknas som kristen men kan knappast kalla mig för praktiserande eller ens troende. Jag är döpt och konfirmerad men köper inte hela fadderullan. Däremot kan jag nog avundas dem som ser sin tro som ett stöd i livet.


Fast nu var det inte min tro eller brist på denna som det skulle handla om utan byggnaden. Kyrkan Parroquia De La Inmaculada Concepción, Församlingen av den Obefläckade Avelsen. För det är onekligen intressant att titta in.

Klocktornet

Det var en handfull skara människor i den ganska stora salen, långhuset. De flesta satt och kontemplerade, några gick precis som vi runt och inspekterade och begrundande.


Ena sidan var utsmyckad med en länga blyinfattade glas medan den andra motsvarande hade en balkong där. Tror att det var nog där uppe som kören står och där kanske orgeln fanns. Pappa kommenterade nämligen att han inte såg någon orgel.


Från början låg här en kyrkan från 1870-talet men den revs drygt 100 år senare och denna nya byggdes upp på dess plats. Kyrktornet (se några bilder upp) byggdes under 1990-talet.

Jungfru Maria

Överallt finns det alkover med någon divin personlighet, allt är - precis som det brukar vara i katolska kyrkor - väldigt "mycket".


Däremot tyckte jag att altartavlan var ganska liten och nästan lågmäld, i alla fall för att vara en katolsk kyrka.


Det fanns många ställen att skänka en slant vid och tända ett ljus för en anhörig eller annan person man ville sända en extra tanke till.


Vid sidoingången finns denna staty ...


... samt denna historia. Den här blev jag dock lite beklämd över. För ett mynt, jag tror det var för 50 cent, så tänds en lampa en stund. Har det med brandfarlighet att göra eller att någon måste ta bort de utbrända värmeljuskapslarna? Kanske är jag bara dum, det kanske faktiskt finns en bra orsak bakom valet till ett elektriskt ljus? Kanske den som vill tända inte kan göra det på grund av smärtor i händerna eller annan orsak.


Vackrast är det nog ändå med en riktig låga som fladdrar. Lite udda för mig var dock att Jesukorset inte var den centrala avbilden vid altartavlan utan den sitter på väggen några meter till vänster om portarna till kyrkan.

 

Jo, det är faktiskt en fin kyrka och den faller mig i smaken då den inte är så väldigt klatchig med guld och färg.

Vill du också titta närmare på kyrkan? Google Maps hjälper dig tillrätta.  Här finns också en spansk liten film om kyrkan, drygt en minut lång:

15 kommentarer:

 1. Jag vet! Det är onsdag i dag så det borde ha publicerats ett rondell-inlägg. Men jag har inte hunnit riktigt och de kort jag tog är riktigt urusla.

  Så ni får tåla er och njuta av kyrkan i stället, det här inlägget har legat en stund och väntat på att få bli publicerat.

  SvaraRadera
 2. Tack för titten här i kyrkan. Jag är inte heller särskilt troende men tittar ändå gärna in i kyrkor och tempel i de länder jag besöker, visar ju ofta en hel del av ett områdes kultur.
  Den här kyrkan verkar mundre påkostad och det tycker jag om för det är alltid några som fått betala för alla utsmyckningar i de stora påkostade kyrkorna.
  Har fortfarande inte fått svar på detta med batteriljusen och tycker inte alls om det. Känslan försvinner. Men kanske får vi veta anledningen vid något tillfälle.
  Roligt med filmsnutten också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med i ditt resonemang, det år ju alltid några som måste betala och antagligen är det folket.

   Om elljusen så tänker jag att herrejisses, elen som är så dyr i Spanien! Inte värmer ljusen heller så det är ju bara att kasta pärlor för svinen.

   Radera
 3. Svar
  1. Ja, den är fin. Mest gillar jag nog utsidans törnen.

   Radera
 4. Skratta inte nu! Jag har samma inställning till "kyrkan" som du och måste medge att jag tycker att just den katolska kyrkan "has a lot to answer for" om man säger så.

  Den här kyrkan påminner mig dock om en fjällstuga alternativt ett gammalt fackverkshus i Bayern, Tyskland. Jo, inte fönstren då, men resten.

  Kan liksom inte bestämma mig om jag gillar din kyrka eller inte. Är ingen fan av kyrkor.. tror ja;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara en kyrka så gillar jag den. Ljuset från de målade fönstren är fint.

   Tror det skulle vara vackrare med vitmålade takbjälkar. Luftigare. Men det är faktiskt en ganska stor sal och man kanske är rädd för att det skulle bli för kallt och opersonligt.

   Eller så tog färgen slut.

   Radera
 5. Me again: Såg precis din egen kommentar överst och började gapskratta. Alltså du är ju en "Ama de casa" och du hinner inte med att fota en rondell... Hahaha:-)

  Du är redan nu den perfekta pensionären ser jag. För panschisar verkar inte heller hinna med någonting längre (min pensionärade chef har heller inte "hunnit med" att packa upp alla sina lådor sedan flytten till Madrid för 1 1/2 år sedan) - hahaha:-))))

  PS. Själv använder jag aldrig uttrycket, då jag anser att tid är det enda man har. Desutom är den gratis... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu går jag i försvarsställning!
   Jag är inte helt Ama de casa. Jag har lite jobb då jag hjälper mannen min med det administrativa i hans företag. Dessutom så har jag lite ströskrivjobb och försöker samtidigt att lära mig nya grafiska program. Så jo, jag håller mig rätt sysselsatt. Och får emellanåt prioritera vad jag ska/bör/måste/vill/önskar lägga tiden på.

   Och den där förbenade rondellen är inte direkt i närheten och jag kör där bara när det är mörkt. På måndag ska jag försöka åka åt andra hållet så jag åker där när det är ljust.

   Så det så!

   Radera
 6. Det finns mycket vackert att fota i kyrkor av olika slag och jag besöker gärna de olika varianterna utan att det har något med tro att göra för min del. Tycka saker och ting är vackra kan man ju göra ändå... Det där med ljusen känns väldigt konstigt faktiskt, jag har sett det förut och det blir liksom fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir faktiskt lite nyfiken på varför de har de där elektriska ljusen. Ska väl kallas för modernitet.

   Radera
 7. En stunds andlighet kan vi alla må bra av ibland vare sig vi är troende eller inte. Jag tillhör oxå den där skaran icketroende som gärna besökt en kyrka ibland. Företrädesvis under semester i nåt katolskt land. Där har kyrkorna liksom lite mera att "erbjuda". Detta sagt trots att jag starkt ogillar blingbling.

  De batteridrivna ljusen var en nyhet även för mig. Lite Las Vegas-stuk över den varianten. Jag skulle förvisso inte klara av att tända ett ljus "enarmad" som jag är, men jag skulle ändå avstå batterivarianten.

  Kyrkan som institution, inte minst den katolska, har idag alltför för många mörka hemligheter för att vara trovärdig. Men, som alltid, inget blir bättre än vad vi människor gör det till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, Steve. I stället för en trygghet i tron så är det maktkamp på ett plan jag inte förstår mig på.

   Nä, då kan man nästan hellre sitta hemma och tända sig ett ljus i en lugn vrå.

   Radera
 8. Jag måste säga att kyrkor det verkar ni har gott om där i Spanien.
  Biggeros har också visat upp en hel rad.
  Vackra och påkostade, precis som i mitt favoritland, inte Thailand och inte Sverige. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jisses, i vissa delar verkar det krylla med dem. Men här i Benalmádena är det faktiskt inte så många. Vad jag vet, bör jag kanske tillägga. Det är den här i centrum och så är det en i pueblon... Sedan vet jag inga fler. Benalmadena som stad är ju å andra sidan inte så väldigt gammal, som jag förstår det.

   Radera