tisdag 7 mars 2017

Geggamåle-jakten

Jag plockade upp en i vardera hand. När jag står där med händerna fyllda ser jag skylten: NO TOCAR, POR FAVOR! Vänligen rör inte.

Uppsidejsi!


Jaja, jag skulle i alla fall ha dem och lägger dem därför i grönsaksförsäljarens påse, den han står och nästan lite demonstrativt håller upp åt mig. Eller troligen bara hjälpsamt. Fyra gigantiska vackert runda avokadofrukter för 2,50 € per kilo. Och sedan ytterligare ett kilo med normalstora och normalformade avokado för 2 € per kilo, om jag minns rätt. Eller var det ännu lägre?

Nöjd går jag förbi nästa marknadsstånd där i den varma Fuengirolamorgonen.Och så ser jag ännu mer avokadofrukter, de där små som brukar vara så goda. För 1,50 € per kilo.

Oj! Jag kommer bli så poppis när jag kommer hem! Sonen och jag älskar avokado, mannen min bara i guacamoleform, geggamåle som sonen döpte det till när han var liten och nöjd satt i soffan med en skål mellan benan och mumsade guacamoledoppade tortillachips.

Det här är från samma försäljare med de "normala" frukterna.
De är uppenbarligen inte av samma sort.


Vadan denna frossa i avokado? Jo, i de vanliga matbutikerna ligger kilopriset på ca 4 € eller 1,3 € per stycke. Riktigt dyrt! Och eftersom jag så sällan går på marknaden så passade jag på. De flesta är ännu stenhårda men mognar väl allteftersom, förhoppningsvis inte alla på en gång.

Tänk vad gott det är!Jag måste få retas lite till! I dag har det varit nästan 25 grader varmt! Då var det rätt skönt att stå där och rengöra poolen, nu är vattnet kristallklart igen. Men det dröjer lite till innan det känns badert, det är bara 16 grader i vattnet.

Visst ja, jag har inte gjort sammanställningar över varken januari- eller februarivädret kom jag på! Det kommer ...

14 kommentarer:

 1. Älskar iskall avokado med bara salt på och Geggamåle såklart till Quesadillas - mums!
  Hos oss kostar en medelstor Avokado 1,50 Euro å då är de ofta svarta och äckliga inuti så att man får slänga dom.

  Avokadon mognar ju långsamt - åtminstoe hos oss. Lägger du dom i kylskåpet, vilket vi gör så håller dom jättelänge. Vill du att de ska mogna fort, lägg dom tillsammans med bananer.

  Å dina sommartemperaturer är jag såååååååå avis på. Idag drog snöoväder nummer 7 in över Stockholm. Då det var tre minusgrader blev det ganska halt om man säger så. Ska blogga om det imorgon... tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog slänga in några i kylskåpet för de små rackarna har börjat mogna i en rasande fart. Sonen oh jag har vräkt i oss.
   - JAG ÄLSKAR AVOKADO! sa sonen och proppade munnen full.

   Radera
 2. Avocado köper vi mängder av i Spanien och helst på marknaden och priset är nog även lite lägre än ert- men det varierar, mellan drygt en euro och 1,50 brukar de kosta /kg och detofta oavsett storlek. Här hemma köper jag dem men helst på Urban Deli eller Kajsa Warg där de är perfekt mogna. Visserligen är de dyra men å anrdra sidan har de bra kvalité på alla sina varor. Lätt hänt nu i andra butiker att betala dyrt och då dem svarta inuti eller torra.
  Kan också nu efter två veckor hemma sakna lite värme men å andra sidan kan vi ju välja att åka tillbaka när vi vill och det gör det hela enklare. Men jag gillar ju verkligen Stockholm men inte just nu snön och kyla när det ska vara vår.
  Njut på i det vackra vädret och kanske blir det snart ett dopp. Läste att havet i Torrevieja höll +17 grader,inget öfr mig för jag badar helst inte under +25 så för mig är det inget alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också köpt för 1 €/kg tidigare, tror det också hänger ihop med när på året. De där stora runda var ju dyra och jag köpte dem medvetet för att kunna jämföra.

   Radera
 3. Hej!
  Älskar avocado o även resten av familjen man o 2 tonårssöner men här hemma är det nästan en delikatess dyrt o svårt att få dem lagom mogna. Jag handlar o de får ligga framme o sen när de känns lagom när man känner på svarta pluppen så äter vi till frukost middag mellis osv
  Men sen finns det fryst på Piccard en fransk kedja o även på Ica de är färdig skurna att lägga på hårdmackan nej men ska man göra gucka till en tex mex kväll med x antal hungriga tonåringar funkar det. En billig genväg.
  Hälsningar Birgitta S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avokado är en delikatess här hemma med. Det är lustigt att det är något som man alltid har fått betala mycket för.

   Fryst avokado har jag inte hört! Men till geggamåle borde det ju funka perfekt.

   Radera
 4. Avocado är verkligen något som är gott. Kan man dessutom få dem till ett bra pris också så är det bara att tacka och ta emot. Här är det inte något av det billigare som hittas i frukt- och grönsaksdisken så det blir färre avokado köpta här jämfört med i Sverige, fast å andra sidan så har jag ju tillgång till billiga exotiska frukter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det dyrare hos dig än i Sverige? Jisses! Men som du säger, du har annat att njuta av.

   Radera
 5. Härlig temperatur! Bådar gott för mej!
  Jag köper mina avocados i min frukt- och grönsaksaffär. dE kommer från deras egen finca, jättegoda, nan, nam!!'Ha det bra i värmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt att ha en alldeles egen leverantör!

   Ja, här är det skönt i värmen.

   Radera
 6. Avocado, en av de få frukter jag inte tycker om.
  Jag ringde igår och grattade en gammal arbetskamrat som spenderar varje vinter med husbil i Spanien. Peniscola heter visst basen för vistelsen. Han talade om att de dagen innan haft 26 grader så jag förstår att ni gottar er i värmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte gilla allt, mannen min gillar det inte heller. Perfekt, mer till mig! Och till sonen då ...

   Radera
 7. Avokado är fantastiskt gott, men oftast väldigt dyrt här. Ofta styckpris... typ 16 kr styck... och om man har otur är de dåliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det där som är så tråkigt med avokado! De kan kosta hur mycket som helst eller hur lite och det finns ingen garanti för att det är ätbart!

   Radera