fredag 10 mars 2017

Alhambra, Granada - Generalife

Så var det dags att besöka den sista delen där uppe på berget i Granada. Mamma och pappa satt kvar vid restaurangen och njöt av den goda maten och lät benen vila efter flera timmars gående. Mannen min och jag drog med oss sonen för att se Generalife, kanske det som jag var mest spänd på att få se. Det är ju en trädgård!

Först och främst ska jag säga att Generalife inte ligger i Alhambra (rubriken till trots), det ligger alldeles intill. Men jag tror nog att många - precis som jag - trodde att allt var Alhambra.


Så vad är då Generalife? Jo, namnet betyder Arkitektens trädgård och det är köksträdgården, området där djuren kunde beta samt det palats som ligger alldeles intill den gamla staden Alhambra. Där finns även en dunge där sultanen kunde jaga. För detta är även den kungliga trädgården dit den muslimske kungen kunde dra sig tillbaka för lite ro och avslappning under sommaren. Vintertid användes inte palatset och det förstår man när man ser det. Beläget högt uppe på ett berg, högt i tak, otäckta ljusinsläpp och öppningar. Det måste ha varit oerhört kallt och ruggigt!


Det ursprungliga Generalife byggdes under 1200-1400-talen och består av fyra delar: Colorada, Grande, Fuentepeña och Mercería.


Den lägre delen av trädgården kallas för Los Jardines Bajos, De lägre trädgårdarna, och ligger i den nya delen, Los Jardines Nuevos. Det är den del som förbinder Generalife och Alhambra och den färdigställdes 1951 (påbörjades på 30-talet).


Gångarna är en fröjd att se! De är gjorda med stor hantverkskunskap och har man inte klackskor så är de lätta att gå på.


De är så vackra och fantasifulla!


Inte ett ogräs!


I biljetten ingick inträde till Generalifes palats, Palacio de Generalife. Vi gick upp för en trappa och jag hörde en massa vatten porla. Vi steg ut på en innergård...


... och bara tittade och lyssnade! Detta är Patio de Acequia. Det var så fint! Växterna i rabatten var nyplanterade, säkert bara någon dag innan, men om ett tag kommer här att prunka med blommor! Den avlånga fontänen i mitten sprudlade med vattenbågar. Dessa fontäner har installerats under 1900-talet men fynd visar på att här fanns tidigare 12 stycken vattenmunstycken så porlande vatten hördes här även för flera hundra år sedan!


I valvbågarna såg man den vackra utsikten över Granada. Solen var på väg ned.


Här är en av köksträdgårdarna med raka rader av ätbart.


Innergården från andra hållet.


Detta är en annan innergård med apelsinträd och vackra fontäner innanför de strikt klippta häckarna. Den heter Patio del Ciprés de la Sultana och är från 1584. Från början var det badbassänger här med ledningar som sedan försedde Patio de Acequia med vatten.


På skylten intill trädet (det var avstängt så det gick inte att komma närmare) står det följande:
Cuentan de leyenda, que este Ciprés del la Sultana, fué testigo de los amorios de un Caballero Abencerraje y la esposa de Boabdil.

Min översättning: Enligt legenden är detta Sultanans cypress, den var vittne till kärleksaffären mellan adelsmannen Abencerraje och Boabdils fru.

Detta var i slutet av 1500-talet och det döda trädet står fortfarande kvar som vittne.


Generalifes palats, Palacio de Generalife, med det döda trädets topp.

En ödla solar sig i de sista värmande strålarna


Detta är en amfiteater. Under sommarhalvåret visas här flamencobalett! Här firas varje år sedan dess färdigställande 1952 Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Granadas internationella musik- och dansfestivalen. Under årens lopp har den genomgått många förändringar och förbättringar.


Paseo de las Adelfas, Oleanderpassagen. Det måste vara helt otrolig när sedan oleandern blommar. Det var en lite magisk känsla att gå där, en sådan skillnad mot de strikta och formklippta cypresserna kring palatset. Denna gång övergår plötsligt till att bli ...


... Paseo de los Cipreses, Cypressgången. Tyvärr blev bilden väldigt suddig men jag ville ändå visa de vackra och majestätiska cypresserna som nog skänker en del svalka under sommaren. På sidorna om träden var det vatten som porlade, vi såg fördämningar och bäckar. Det var riktigt djungellikt och vilt! Denna sista del av Generalife är också nyare, den är från första tredjedelen av 1900-talet.

Och med detta vandrade vi ut från Generalife och Alhambra. Och vi åker gärna hit igen när allt blommar!

Alhambras siluett i solen som inte hade så lång tid kvar på sig
denna dagen i början av februari.

Vill du åka hit och uppleva det själv? Läs gärna mina tips om vad du bör tänka på när du planerar din resa hit.


Läs gärna de andra inläggen om Alhambra, Granada:

16 kommentarer:

 1. Ja, jag trodde nog att allt var Alhambra. Trots att jag varit där ... Man lär sig alltid nåt nytt ;)

  SvaraRadera
 2. Jättetrevligt att få återkomma hit. Mycket hade jag glämt sedan jag var här men mycket kom jag ihåg när jag såg dina fina bilder och läste texterna. Inser att man glömmer efter hand för det är hela tiden nytt som ska in i huvudet.
  Jag vet att vi varit här och på Alhambra i maj och början av oktober och då var det en hel del blommor som fanns. (Vi kombinerade också besöken.) Och nu när ni bor så nära så är det ju snart gjort att komma tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska man åka hit är det nog bäst på våren eller på hösten. Den bästa tiden är nog då, när det inte är så fasligt varmt.

   Radera
 3. Otroligt läcker bildkavalkad från Generalife. Gångvägen är helt fantastisk och alla träd/buskar/häckar påminner både om slottet i Versailles och filmen "The Shining".

  SvaraRadera
  Svar
  1. BP, det här stället var verkligen något i hästväg! Som jag skrev tidigare så gnällde sonen innan, han ville hellre gå till skolan! Men väl på plats hörde jag inte ett endaste gnäll från honom! Han fotade med sin nya mobilkamera (några av fotona från Medina är hans) och han tyckt att det var helt OK! Det var bara bilresan som var gnällig.

   Den där gångvägen var faktiskt verkligen läcker. Jag åkte ng till Alhambra utan några bilder i skallen eller förutfattade meningar. Men det var verkligen en helt otrolig upplevelse. Du som gillar grafiskt borde uppskatta det enormt, det är så uttänkt allting!

   Radera
 4. Där hade jag trivts.
  Att gå i trädgårdar är bland det bästa jag vet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, får du möjligheten är det definitivt värt det!

   Radera
 5. Kul information - tack! Och härliga bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Härliga bilder från ett härligt ställe.

   Radera
 6. Snacka om trädgårdsfrossa. Vilket spännande liv Ciprés del la Sultana måste haft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns nog väldigt mycket att läsa om vad som hände här uppe på berget!

   Det här stället skulle nog passa D!

   Radera
 7. Underbara, vackra och så vål igenkända Generalife. Har varit där så många gånger, alltid lika vackert och intressant!
  Tror allt att jag snart drar iväg till Spanien!!!!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du får nog allt ta och komma hit snart. Vädret är härligt nu!

   Radera
 8. Visst är det fint där i Generalife! :-) Jag har alltid sett det som sommarstugan till Alhambra ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en nätt liten sommarstuga skulle man kunna kalla det för.

   Radera