fredag 10 februari 2017

Alhambra, Granada - en introduktion

Vi har varit i Alhambra! Det var det enda som mamma och pappa egentligen uttryckte önskan om att göra under sin vistelse här. Och ja, det är verkligen en enorm upplevelse!

Eftersom det ligger en stunds resa ifrån Solkusten och inträdena är begränsade så kräver utflykten planering. Så här kommer det lite praktiskt information om Alhambra i Granada. Jag ska berätta mer om vad vi såg sedan, tänkte jag.

Parador Convento de San Fransico

Området
När man pratar om Alhambra så tänker jag på hela sevärdheten där uppe på berget i Granada men egentligen är det två separata delar: staden Alhambra och trädgården Generalife. I Alhambra har man sedan olika sevärdheter, bland annat dessa brukar man höra talas om:
Alcazaba - borgen med vindlande gångar och svårslagen utsikt över Granada samt det snöklädda Sierra Nevada.
Palacios Nazaires (Nasrid Palaces) - palatsen med väggar och tak som man häpnar över.
Palacio de Carlos V - ett museum över sevärdheterna från Alhambra.

Resan dit
Vi åkte bil dit, från Benalmádena till parkeringen vid Alhambra tog det 1 h och 45 minuter. Vi var på Alhambra i ca 4 h och betalade strax under 8 € för parkeringen (det kostar per minut men max 18.40 € per dag). Speciell parkering för husbilar och -vagnar finns, maxkostnaden för en dag är 29.60 €.

Följ gärna vägbeskrivningen på hemsidan.

Det finns busshållplats alldeles vid entrén så har man inte egen bil är det nog ett utmärkt alternativ att ta tåget eller bussen till Granada och sedan vidare upp till monumentet med allmän buss. Det finns även många anordnade resor.

Alcazaba

Öppettider
Här hittade jag en liten förvirring. Det står på hemsidan att det är öppet kl 8:30 till kl 18 vintertid och till kl 20 på sommaren. Så står det också på våra biljetter, ser jag nu. Men när man köper biljetterna online så har öppettiderna plötsligt delats upp i tre:
Förmiddag, kl 8:30 till 14
Eftermiddag, kl 14 till 18 vintertid, till kl 20 sommartid
Kväll, kl 20 till 21:30 vintertid, kl 22 till 23:30 sommartid
Biljettkontoren kan dock ha lite andra tider. Och dubbelkolla tiderna med hemsidan!

Värt att notera är också att inne i Palacios Nazaires får man bara vara 30 minuter och när man köper biljetter väljer man också vilken tid man önskar gå dit. Missar man tiden så har man missat den, de är benhårda på det, vi såg flera som fick gå ur kön. Man ska alltså först välja om man vill gå morgon, eftermiddag eller kväll och sedan även välja vilken halvtimmespass i palatsen som passar en bäst eller där det finns plats.

Kartor på spanska och engelska samt de vackra entrébiljetterna - perfekta som bokmärken!

Biljetter
För att skydda monumentet är antalet besökare varje dag begränsat, särskilt till Palacios Nazaires. Att köpa sina biljetter i förväg online eller ringa +34-902 888 001 (undvik ringa 902-nr från mobiltelefon) kan därför vara bra. Biljetter kan även köpas vid huvudingången kontant i kassan eller med kort i automater men då riskerar man att bli utan för trycket är periodvis högt. Vi var alltså där i början av februari och det var långt ifrån öde, det var bland annat flera busslaster med selfie-asiater som kom dit.

Köper man biljetterna kontant vid kassorna är priset 14 € för en vuxen för en Alhambra General-biljett. När man köper online eller vid automaterna lägger de på 1.40 € per biljett i hanteringskostnad. De förköpta biljetterna hämtar man ut vid entrékassorna eller vid bankomater tillhörande La Caixa Bank i Andalusien. Ska man besöka Palacios Nazaires så ska biljetterna helst hämtas ut minst en timme innan den bokade tiden. Dessutom tror jag inte att man kan köpa online-biljetter för samma dag som man vill göra besöket, man måste alltså göra det senast dagen innan (jag är dock lite osäker på detta).

Vi köpte Alhambra General-biljetter och det gav oss tillträde till allt och lite till, tror jag. För eftermiddagspasset betalade vi 15.40 € per vuxen, 10.40 € var för mina föräldrar (över 65 år) och 9.40 € för sonen (12 år). För de reducerade biljetterna ska man kunna uppvisa något som styrker ålder (pass, ID-kort, residencia-kort el liknande).

Observera att köpta biljetter kan inte lämnas tillbaka eller bytas, oavsett orsak.

Ha alltid biljetterna lätt åtkomliga under vistelsen för vid varje ny del av området får man visa upp dem.

Generalife i slummer

Mat och kläder
I snitt spenderar besökaren 3 h i området och det blir mycket gående, många trappor. Så bra skor är att rekommendera samt kläder efter väder - som alltid. Lager på lager är ju bra för det kan vara kallt i skuggan men varmt i solen, särskilt vintertid. På sommaren gäller det att se upp med solen.

Inne i området finns ännu inga direkta serveringar (det ska tydligen vara på gång). Det finns många souvenirbutiker som säljer glass och läsk, det finns även automater där man kan köpa godis och trekantsmackor och liknande.
Många tar med eget att äta och dricka, det finns en del naturliga sittplatser vid torget utanför borgen Alcazaba.

Utanför området, några meter nedanför biljettkontoret, ligger det dock några restauranger. Vi besökte en som var helt OK, mamma och pappa var särskilt nöjda med den fisk de åt.

Siluetten med kyrktornet på Santa Maria de Alhambra

Information
Det var inte helt lätt att hitta den officiella hemsidan, jag hittade först bara organisationer med guidade visningar. Har hört andra säga samma sak. Men här är hemsidan, fullmatad med information: La Alhambra y Generalife Patronato. För guidade visningar hänvisar de dock till de andra, till t ex denna.

Tillsammans med entrébiljetterna fick vi en fin karta över området, den finns även att ladda ned i pdf-format. Kartan i pappersformat innehåller mer information om platserna man ser och en rekommenderad rutt. Det står dessutom hur lång tid det tar att gå till de olika platserna från entrén, allt för att man ska kunna orientera sig och inte missa sin tid vid Palacios Nazaires.

Överallt i området finns det skyltar uppsatta med nummer, dessa är för information man kan få i hörslingor att hyra vid entrén. Man kan även köpa en app med informationen (för Android och Apple), det var många som gick runt med sina mobiler på detta sätt. Såg även att det finns andra (gratis-)appar som inte är de officiella.

När vi gick runt hade vi bara kartan som informationshäfte. Det var egentligen inte riktigt tillräckligt om man ville veta mer. Men man kan även göra som vi gjorde, bara gå runt och njuta av det vackra vädret, de vackert skötta planteringarna och den helt otroliga byggnadskonsten, lägga allt på minnet och sedan läsa om det i efterhand. När vi sedan åker tillbaka så vet vi mycket mer! Vi funderar på att när det blir varmare och "blommigare" åka dit igen och uppleva Alhambra at night, jag tror att det är magiskt!


Läs gärna de andra inläggen om Alhambra, Granada:

14 kommentarer:

 1. Att köpa biljetter i förväg är bra! Vi blev faktiskt lite besvikna när vi var där, och mycket av det hängde nog ihop med att vi fick köa många timmar - först för att få biljetter och sedan vid olika ingångar inne på området. Det förstörde humöret lite om man säger så ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy! Köer är verkligen en humörsförstörare! Nu var vi ju där när det inte är högsäsong men ändå stod vi några minuter och väntade på att få ut våra biljetter och sedan stod vi nog närmare en halvtimme för att kommma in på Nazarid palatsen. Annars var det helt OK, asiater är ju inte så farliga att trängas med.

   Radera
 2. Det var ett mycket matnyttigt inlägg om jag skulle få för mig att kolla in Alhambra någon gång. Sådana tips är faktiskt ovärderliga och jag är alltid tacksam om någon delar med sig.
  För precis som Freedomtravel skriver (minns Helenas inlägg om besöket) så förstörs upplevelsen om man får tillbringa många timmar i kö, vilket vi aldrig hade gjort, då köer är det värsta vi vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, det här är egentligen ursprunget till min blogg! Att dela med mig av mina erfarenheter i Spanien eller det som jag har tagit reda på. Hjälper det någon blir jag jätteglad! Vet att det blir mycket och torra fakta för den som är ointresserad men om man funderar på en tur så hade jag gärna läst om det innan.

   Köer är verkligen en pest! Kan förstöra allt! Vi slapp det mesta i köväg, bara lite grann.

   Du som gillar konst borde se detta!

   Radera
 3. Testar! Tack för bra tips! Alhambra har vi besökt många gånger men det var innan 2006 och då behövdes aldrig internetbokningar. Men jag inser att det kommer att behövas när/om vi ska dit igen. Mycket förändras men själva Alhambra består tursamt nog. Förstår att ni hade en fin dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hade tur med väder och allt! Tror att det här med förbokning är något som kommit de senaste åren.

   Radera
 4. Jag har förstås hört talas om Alhambra, men aldrig varit där. Det är en gedigen genomgång du bjuder på och jag förstår att ett besök där kräver planering. Det här inlägget är en utmärkt introduktion till ett Alhambrabesök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får hänga med sedan när jag berättar mer om vad vi såg! Har några vackra bilder (om jag få säga det själv) att visa!

   Radera
 5. Vi har varit där några gånger, men det var ett tag sen nu. Då var man (precis som nu) TVUNGEN att passa tiden för att komma in på själva palatsen.
  Första gången hade vi förköpt biljetter och missade tiden med ett par minuter (dom höll på att gräva om gatorna i typ hela stan och där dom inte gjorde det så var det demonstrationer).
  Trots att det knappt var några människor där överhuvudtaget (en vardag i november, och alla besökare satt väl fast i stan kan tro?) så vägrade den nitiska vakten att släppa in oss.
  Maggan blev "vansinnig" och stegade iväg till ett kontor. När hon är på det viset så är det inte många som säger nej, så vi fick nya biljetter. Haha!

  Det som var konstigt då var att det var så himla noga med entrétiden, men sen fick man stanna där inne hela dan om man så ville? Det skulle kunna bli knökfullt... Det har dom visst ändrat på nu :-)

  Alhambra är ett fantastiskt ställe, men nuförtiden njuter vi bara av att se den trona där uppe på sitt berg då när vi är i Granada. Som också är en fantastisk stag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, maktfullkomliga vakter finns det gott om i Spanien. Tur att ni i det läget fick nya biljetter. Det var ju liksom inte för att ni klantat er som ni missade tiden.

   Granada får vi ta en annan gång. Ser vackert ut när man tittar ned på det från Alhambra, i alla fall.

   Radera
 6. Var där för sju år sen i februari när min syster var på besök. Hade inget bokat och det var inga problem alls att komma in. Vet inte om de har ändrat det sen dess, men det är klart att det är kanske det kändaste monumentet i södra Spanien = många besökare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det ändrades för några år sedan. Och det är ju för att minska på slitaget så jag förstår att de begränsar.

   Man kunde på internet se när man bokade hur många platser som fanns kvar till Nasarids palats och det var inte många då när vi bokade dagen innan. Vissa tider var helt slut.

   Radera
 7. Jag tror att beställa online är en god idé. Vi har varit i Alhambra 2 gånger under vintertid. Under regn och kyla faktiskt. Nästa gång vill jag dit under våren när allt blomstrar och då det är lite varmare. Första gången var för 7 år sedan då gick vi in direkt utan problem. Andra gången fick min mor och jag stå i lång kö ( efter att ha gått upp till Alhambra) plus att de öppnade inte entrén efter en timme. Då valde vi att ta en kopp kaffe bara för att värma oss. Visst var det värt det att få se alla fina monument och arkitektur. Vi gick inte hem till hotellet utan tog en taxi. Jag sov som en baby hela natten igenom🤗🤗Tack för ditt väl informerade inlägg om Alhambra om kostnader och tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra om dig hjälper dig till ert nästa besök! Och jag håller med, nästa gång bör vara under våren någon gång när det har hänt mer i trädgårdarna. När vi var där i måndags så hade de precis, typ dagen innan, planterat en massa vårblommor i rabatterna, rosorna var nedklippta. Tror det blir otroligt vackert sedan.

   Radera