onsdag 6 september 2017

Målinriktat kryp

Jag har sagt det förr och säger det igen. Och igen. Och några gånger till: kryp är inte min grej och definitivt inte i ett nytt land!

Alla kryp är så klart inte uschliga, fjärilar är vackra.

Fjärilen fladdrade runt länge, ville inte sätta sig stilla någonstans för att fotograferas.
Jag tog ETT foto på den och det blev detta. Nöjd!
Synd att inte hela skuggan kom med ...

Men som någon sa, utan vingarna så ser de egentligen rätt läskiga ut de med. Nej, kryp är inte min grej.

Som i går.

Ett kryp kom flygande in i köket och flög med bestämda steg rakt igenom det och in i huset någonstans. En stund senare kom det tillbaka och flög ut i fria luften. Det slutade så klart inte där utan detta upprepades och när vi började tänka efter så hade den nog gjort så här under hela dagen.

- Vad 17?! Den ska inte hålla på och flyga i vårt hus! sa vi och drog för los flecos, de fula fransarna, som vi hängt för dörröppningen för att hindra flugornas köksinvasion.

Den flygande grejen blev alldeles ställd! Men sedan hittade den en glipa och tog sig igenom i alla fall.

Nu började jag ana oråd. Det här var liksom inte bara irrflygande. Det här var ett kryp på uppdrag!
- Bergis håller den på att bygga bo inne! Eller flyger den bara rakt igenom huset och ut genom något öppet fönster? undrade jag. Kunde den inte flyga över taket?

Vid nästa vända hängde jag därför efter för att se vart den tog vägen och vad den gjorde. Den flög in i köket och vidare in i hallen. Där rundade den hörnet och flög in i vardagsrummet och där i gardinen över soffan - hissgardinen som vi aldrig rör - flög den in och började mecka runt i vecken.
- Hämta sprayen! utropade mannen min.

Pfffft-pfffft! och sedan var det bzzzzt-bzzzzt på golvet. Bakom soffan, så klart. Så ut med hela soffan så att vi kunde med flugsmackan avsluta bzzz:andet.


Stor rackare, en stekel av något slag. Vad sjutton höll den på med i gardinen då? Jag lyfte på vecken och japp ...


Ett blivande bo.


Gjort i lera, det var fortfarande alldeles mjukt och mörkt (blixten förvränger verkligen färger, boet var jordbrunt).

Det fick mig att tänka på detta som jag förra våren hittade ute i tvättstugan:


Under sommaren och hela vintern har det där hålet sedan varit förslutet. Jag gick ut och tittade och nu ser det ut så här:


Kanske var det den där rackaren som kommit ut och nu skulle bygga sig ett nytt bo?

Blev inte så mycket av med det ...

🐛

En reflektion i sammanhanget: kan ett kryp flyga? Och kan det flyga med bestämda steg? Kanske borde det vara ett flyg resp flyga med bestämda (ving-)slag.

14 kommentarer:

 1. Tror det är om inte exakt samma, i alla fall ett liknande kryp som byggde vansinnigt stora lerbon på vår balkong i Singapore under ena sommaren då vi var i Sverige så den kunde bygga helt i lugn och ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt med skyddat läge och ingen som stör!

   Misstänker att krypen där är lika "trevliga" - om inte "trevligare"! - som här i Spanien. Värme och fukt är härliga grunder för det mesta att växa sig stort.

   Radera
 2. Alla vill ju bo fint, eller hur? :)

  Trampade på kackerlackorna i kåken vi bodde i
  en sommar i norra Nevada;
  mycket tillfredsställande ljud.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hola Ruth!

   Visst vill vi alla bo fint, det var bara det där med läget som vi inte gillade. Gillar inte att ha "grannar" så nära inpå, allra helst inte vid min nacke när jag tittar på TV.

   Fy! Kacklisar! Jag ryyyyyser bara jag tänker på dem! Skulle inte vilja trampa dem, inte röra. Spray är bra.

   Radera
 3. Högst otrevligt även i mitt tycke. Och vad gäller "bestämda steg"så kanske det ska vara "bestämda vingar/vingslag. Och hur som- bestämd var ju den flygande varelsen. Skönt att det inte blev ett bo här i gardinen. Jag hade verkligen också ogillat det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var mycket bestämd i sitt framflygande in i hårt hus mot sitt hus.

   Radera
 4. Nej fy f*************n och usch!!!! Är totalt allergisk mot kryp (och småkryp). Blir totalt hysterisk faktiskt. Har ingenting emot (fågel-)spindlar men kryp som kan flyga är såååååå himla äckliga. Bra att du dödade krypet på ett "värdigt" sätt;-)

  PS. Du vet säkert att kackerlackor kan flyga. Minns när jag fick ett totalt hysteriskt anfall under vår semester i Turkiet för ett antal år sedan. Öppnade ett skåp med tallrikar i och ut flög en kackerlacka. Mitt skrik hördes uppenbarligen över hela området och personalen samt polis anlände. När jag (och den väldigt skamsna maken) förklarade vad som hade hänt blev vi omedelbart omplacerade till en lyxlägenhet - utan kryp... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vad jag skrattade åt ditt kackerlacksäventyr! Man gör de mest oväntade ljuden när man blir överraskad - man överraskar sig själv!

   Som tur är så flyger ju inte alla kacklisar. I Spanien är det två sorters om är vanliga oh det är den större som kan flyga. Som tur är kommer de inte in så ofta, det är de små rackarna som väller upp som lättare invaderar avlopp osv. Som jag har förstått det.

   Radera
 5. Usch, vilken ful filur. Dess bo ser inte heller trevligt ut, typ som en bajsklutt. Inget man vill ha i sitt hem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, fast det var rätt snyggt byggt egenligen för det var som ett ihåligt rör. Ja, nu brukar ju rör vara ihåliga ... Jaja. Oavsett så var det inget jag ville ha där.

   Inte alls!

   Radera
 6. Även kryp har väl ett intresse av att se vad det är för människor som kommer inflyttande. Krypet kanske bodde i huset före er. Bra dock med flugsmälla när man vill avsluta bekantskapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tror jag inte att steklar lever så länge så vi var nog först i huset! Så det så!

   I bland skulle man behöva en flugsmacka modell större ... :D

   Radera
 7. Småkryp är heller inte min grej. Vem tycker om småkryp....
  Flugor och kackerlackor är vidriga i min syn att se och vill inte ha de inomhus. Samt myror. De söker sig till matrester och dylikt.
  Däremot är fjärilar fina. Att de bygger lerbon inomhus är inte roligt alls. Så fortsätt att bzzzzz och låt de inte komma undan. Vi har en liten Gecco (våldgästare) i vår källare. Han äter småkryp vilket är ganska bra🤗
  Du får skaffa ödlor som äter upp alla småkryp!!!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte ha myror inomhus och jag vill inte ha för många utomhus. Jag tycker dock inte att de är äckliga.
   Ödlorna är söta rackare, dem gillar jag. Problemet är bara att det gör vildkatterna också.

   Radera