torsdag 14 september 2017

Spanska skolan - del 6: Inför starten

Det blir lite oordning här, jag har ju inte skrivit om inskrivningen än (Så klart det är ett kapitel för sig!). Men det kan ni få läsa om en annan dag. För nu stundar ju skolstarten och inför den är det mycket som ska ha fixats, en hel lista med saker att checka av!


Är skolmaterial inköpt?


Införskaffat. Storpack med pennor, sudd i mängder, nya hela och obrytbara linjaler (inte för att förra årets obrytbara och böjbara linjaler var särskilt obrytbara, de kom hem i två delar vid skolavslutningen) och passare, lim, pennfodral, skriv - och räkneblock ... Ryggsäcken sedan tidigare får hålla ett tag till. Sax och miniräknare sedan tidigare. Säkert kommer det en lista med andra saker att införskaffa men det får vi ta då.


Håret friserat?


Japp, det hade räckt till en peruk det som låg på golvet när jag var klar med sonens kalufs.


Kommer han att se skrivtavlan till hösten?


Kristallklart. Det var ju lite si och så med det i våras och skolsyster tyckte att ett besök hos optikern kanske kunde vara lämpligt (vi bad henne kolla när han ändå skulle dit). Sonen ingår numer i skaran Four eyes. Inte särskilt oväntat med de gener han blivit tilldelad. Fast han behöver dem inte hela tiden, som tur är. Glasögonen, alltså, generna sitter ju där de sitter.


Har han vuxit under sommaren?


Så klart han har. Jag menar, varför sluta växa när man en gång har börjat? I slutet av maj mättes han till att vara 170,5 cm lång. Under de senaste 3,5 månaderna har han lagt 4 cm till det måttet. 174,5 cm. Än är jag 2 cm längre!


Kläder?


Sonen har sedan länge tänkt ut vad han ska ha på sig för tröja första dagen. Star Wars eller Minecraft velade han emellan, båda symboliserar hans preferenser och något att prata med nya kompisar om. Helst hade han velat ha båda men där satte jag stopp.


Matteboken avklarad?


Njae ... Nästan. Men vi gjorde ett tappert försök! Jag mer än sonen, tror jag. Jisses så tapper jag har varit emellanåt! Vi har båda lärt oss mängder, både matte och spanska! Fast jag misstänker att jag kommer att "få gå om sjuan" nu under hösten i en hel del ämnen.


Något att packa lunchen i?


Inköpt. Burk med lock stor nog för en liten kylklamp, också. Dricka, macka och en frukt börjar vi med sedan får vi se vad de andra barnen har med sig och hur det fungerar. När sonen sedan kommer hem efter skolan så får han väl på spanskt maner äta den riktiga lunchen. Kanske vi lägger om hela lilla familjens måltider. Vi får se, vi får prova oss fram.


Vet vi vilken tid han börjar?

Första dagen ska de elever som börjar ESO 1 gå in vid huvudentrén, ESO 2-4 går in nedre ingången.
Klockan 9.15 kommer det att sättas upp listor med klasserna,
lärarna tar emot och visar vägen till respektive klassrum.
Klockan 10.15 börjar lektionerna. (När de slutar stod det dock inget om.)

Och här står det att klasslistorna publiceras kring klockan 9.30.

Jodå, i dag promenerade vi till skolan för att få info om skolstarten. Man kan ju tycka att det vore ganska lätt att informera tidigare än dagen innan skolstart vilken tid sonen ska vara där, typ vid inskrivningen eller så. Sedan är det ju alltid lättare om de bestämmer sig för en tid i stället för att sätta upp två ...

I morgon är det dags! Första skoldagen i den spanska skolan! Undrar hur mycket sömn det kommer att bli i natt, egentligen. Sonen är så klart väldigt nervös men han är på väldigt bra humör. Jag räknar med att skolstarten blir något som hamnar i Lördagsgodis-påsen på lördag.


✎...

Det här är en serie om att börja i en spansk skola i Andalusien.
Mer vardagliga händelser finns under etikett Skolan.

20 kommentarer:

 1. Skolstarten lommer att gå galant! Och ingen skoluniform....Ser att många ungdomar som passerar oss dagligen har det. Men också skönt att slippa för de känns varma.
  Kanske mest ni föräldrar som är oroliga. Barnen brukar ta det hela med ro.
  Lycka till! (Här är skolaorna igång sedan ett par veckor.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att vara helt hundra så tror jag det generellt är de privata skolorna som har skoluniform. De pratar om att införa det på Svenska skolan, faktiskt. Med tanke på hur lite kläder en del av ungarna har på sig så kanske det kan vara lämpligt.

   Radera
 2. Här var det verkligen ordning och reda inför sonens skolstart - ja, från din och sonens sida då...

  Sakerna du köpte ser ut som stenåldern - använder man fortfarande sådant i spanska skolor - linjal och vanliga pennor...

  Så du klipper sonen... Kan inte låta bli att skratta här. Du har verkligen massvis med talang. Är impad! Hoppas sonen blev nöjd;-)

  Han är ju otroligt lång för sin ålder, men du är ju också över medellängd, vilket troligen din man också är. Anmäl sonen till en basketklubb;-)

  Så ingen "lunch" på den spanska skolan som man är van vid i Sverige. Men här dissas ju maten så...

  Å du - det kommer att gå sååååååååå bra!!!

  PS. I Benidorm/Alicante har barnen skoluniformer som i England bland annat, men uppenbarligen inte i dina trakter. DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är nog vanlig skolutrustning, användes i alla fall i Sverige och även på Svenska Skolan i Fuengirola.
   I min ungdom hade jag lite funderingar på att bli frisör, är i dag glad att jag inte blev det fr det hade min rygg aldrig klarat. Mannen min har inte varit hos en frisör sedan 1988, sonen har aldrig varit hos någon. Bara jag som besöker frisören någon gång emellanåt. :)

   Som jag skrev till Ditte så verkar det mest vara privatskolorna här som har uniform, inte de publika.

   Radera
 3. Så spännande! Väl förberedd är han i alla fall, och jag stämmer in med BP - det kommer att gå såååå bra!

  Men... Med dom där pennorna så undrar jag om det inte behövs en pennvässare också? Eller så finns dom där gråa, ovala vässarna med en vev på fastskruvade framme vid katedern. Och pennförlängarna kommer fram när dom behövs :-D

  Stort LYCKA TILL!!! Jag tycker ni har fattat ett bra och modigt beslut med det här valet av skolgång :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det ligger en pennvässare i pennskrinet också. De där grå ovala finns nog också att tillgå. Jag var inne på stiftpenna men som mannen min påpekade så skriver sonen så hårt så han bryter stiften hela tiden.

   Radera
 4. Sedär ja, en hel del att fixa var det! Skönt att allt är införskaffat, så nu är det bara att sätta igång...

  SvaraRadera
 5. Så spännande! Jag ser fram emot morgondagens lördagsgodis.

  SvaraRadera
 6. Spännande!!! Men två frågor dyker upp: behöver man inte köpa några böcker? Hur har ni gjort med lunchen tidigare? Ätit på svenska tider? Svensk lunchtid i svenska skolan? Bara nyfiken :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva läroböckerna ingår (ska lämnas tillbaka) men sedan får man köpa till det andra.

   I Svenska Skolan betalar man för lunchen (obligatoriskt, ca 350 € per termin, numer är den inbakad i avgiften) och den serveras på normal svensk lunchtid, dvs kring 11:30-12 sådär (schemalagt). Maten lagas på skolan av en utbildad kock, tror den är ganska bra men barn gnäller ju i alla fall.

   När sonen sedan kommit hem vid 15:30 så har han ätit mellanmål (flingor och yoghurt eller macka) och middag brukar vi äta vid 19-tiden.

   Radera
  2. Men! Lustigt att svenska skolan i Spanien har svenska mattider! Det hade jag aldrig anat! Kul att veta!

   Radera
  3. Jamen det är ju en bit Sverige mitt i Fuengirola, som en liten ambassad med låsta grindar, flagga och allt.

   Radera
 7. Så nu börjar allvaret...
  Såklart att det ska gå bra🤗
  Det verkar som att ni båda har förberett för dag étt skoldag.
  När mina barn blev inskrivna i den Kanadensiska skolan så var det förberendade med både inköp av skolmaterial och att komplettera en del vaccinering. På den skolan fanns ingen skolbespisning utan det var matlåda som gällde. Däremot i England fanns det skolkök. Där fick de äta 2-3 ggr i veckan ( frivilligt) och ta med sig en matlpda de övriga dagarna. Hoppas vi får höra med om inskolningen och hoppas du kan addera det som lördagsgodis🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag frågade faktiskt om de behövde information i från skolsyster men det ville de inte ha. Däremot så måste i nog ta oss till vårdcentralen och se över vaccinationerna ändå.

   Jodå, ska skriva mer om sonens skolstart. I skrivande sund är den ju avklarad. :D

   Radera
 8. Jag har själv inga barn men jag inser nu att det är väldigt mycket at förbereda innan skolstart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är det. Även i Sverige. Och om man är som jag som har kontrollbehov och måste fixa till allt innan! :D

   Radera