onsdag 13 september 2017

Rondell nr 27 - som ingen blev

Från Barcelona till Cadiz, det vill säga utmed hela den spanska Medelhavskusten och en bit runt hörnet vid Gibraltar, går den vältrafikerade vägen N-340. Där den går inne i städerna här på Solkusten har den mestadels en mittsträng med blommor eller annat planterat så det är liksom inte bara att svänga när man tycker att man ska köra in på en annan väg på motsatt sida. Nej, man får lugnt vänta tills det dyker upp en rondell för att där vända och köra tillbaka. Så är det på många ställen här utmed kusten.


I Benalmádena är det en vägsträcka där någon tyckte att en trafikljusreglerad korsning borde bytas ut mot en rondell och jo, jag är benägen att hålla med då man oftast inte får göra en U-sväng vid trafikljus. Inte för att folk bryr sig om det men så klart, en rondell underlättar flödet. I teorin, i alla fall.

Så i början av 2015 ansökte vägkontoret om bidrag till en rondell, fick pengarna och började bygga den så fint. Den är väl nu 2017 i stort sett klar. Det är bara en liten detalj: det går in två filer från vardera håll till rondellen men det finns inte utrymme för det i rondellen, inte för större fordon i alla fall. Vägkanterna har redan börjat skavas av, troligen bildäcken också.

Artikel i SUR in English i mitten av augusti 2017

Därför har de uppsatta rondellskyltarna aldrig täckts av så den är inte en rondell och man får därför inte köra runt i den så som det var tänkt. Det var det en kommunkvinna, Beatriz Olmedo, som struntade i men det gjorde inte polisen eftersom hon i och med sitt struntande körde in i en motorcyklist. Felet var ju hennes eftersom hon körde trots allt i en rondell som inte är en rondell.

Det logiska är ju då att man breddar så att det kan bli en ordentlig rondell med plats för alla fordon, med avtäckta skyltar och allt. Men nej, det finns det inga pengar till. Då blir nästa logiska slutsats att man plockar bort rundeln och återställer korsningen. Men nej, det blir ju minst lika illa det för om man gör det så måste bidraget betalas tillbaka och pengarna har ju redan gått till att bygga en rondell som inte får vara en rondell. Pengarna finns lika lite som rondellen, helt enkelt. De boende i området kom med motförslaget att förbjuda tyngre/större trafik på vägen men det gillar inte hotellen för hur ska de då få dit sina busslaster med gäster samt mat och förnödenheter till dem?


Så just nu så står där några fula gula järnstaket och spärrar av så ingen kör i rondellen på rondellvis. För det är ju trots allt ingen rondell för där sitter ingen rondellskylt. Det är fortfarande en vanlig korsning med trafikljus och en liten rund plätt där i mitten med vassa kanter.

Så kommer det väl att vara framöver.


Tycker ni att spanjorerna är helt tokiga? Nåja, vi svenskar kan vi med, måste jag bara få säga. Titta på den här bilden från Märsta (några mil norr om Stockholm):


När området där rustades upp och Lidl och Coop flyttade dit så byggde man den där rundeln där mitt i vägen. Det saknas dock en rondellskylt så det är ingen rondell, det är bara en vanlig korsning.
- Den där rundeln där ska vara till hjälp, sa man på vägkontoret.
- Jaha, hur då? undrar de som kör där. Vissa kör rakt över den och andra kör runt - åt både höger och vänster. Det var många skriverier om den när den kom till. Den förbryllar tydligen fortfarande.


Vill du själv se ickerondellen i Spanien? Då kan du åka hit:
Korsning: Avenida Antonio Machado/Avenida de Telefonica
Ort: Benalmádena
Provins: Málaga, Andalusien, Spanien
Google Maps hjälper dig till rätta.


Det här är min lilla serie med cirkulationsplatser jag har kört förbi eller genom i först och främst Spanien. Vill du ser fler vackra, roliga, konstnärliga eller helt enkelt bara udda rondeller? Klicka då på etikett Rondeller. Planen är att publicera en ny varje onsdag.

17 kommentarer:

 1. Stackars rondell. Den har säkert mindervärdighetskomplex. Att som rondell vara en icke-rondell, det måste svida.

  Jag tog körkort i Norrköping där det kryllar av rondeller (i Skellefteå fanns på den tiden inte en enda rondell, så det var lite ovant och märkligt med rondeller tyckte jag).

  Vissa av dom rondellerna var också icke-rondeller. Då körde det som regel spårvagnar rakt igenom dom, och dom hade alltid företräde. (Spårvagnar var också lite ovant och märkligt...)

  Min bilskollärare var blind på ena ögat och hade återfått körkortet samma år för han hade haft svimningsanfall. Inte för att det har med saken att göra, men jag kom på det nu när jag tänkte på körskoletiden. Dessutom verkade alla karlar jag stötte på där på bilskolan haft en flickvän i Skelleftehamn. Undrar om det var samma tjej? :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mnns en fd arbetskamrat som kom från Dalarna. Alla fick köra upp i Borlänge där den enda rondellen då fanns. På Sitt sätt är det bättre att övningsköra i Stockholm - svårare men man blir nog mer beredd på det mesta.

   Tänk så mycket en liten icke-rondell kan få en att fundera över och minnas!

   Radera
  2. Haha! Ser nu ett klart syftningsfel i min kommentar. Jag stötte alltså inte på en massa karlar där på bilskolan. "Stötte på" var alltså i betydelsen "mötte" :-D

   Radera
  3. Haha, missade det!

   Gick det bra för den enögde bilskoleläraren? Ryktet kanske spreds om tjejen som raggade upp alla karlar där, det kanske lockade? Det var inte du som var tjejen?

   Radera
  4. Mäh! Jag är faktiskt inte från Skelleftehamn, jag är från Skellefteå! Eller rättare sagt från Ersmark... Ett ännu mindre ställe än Skelleftehamn. En by utanför Skellefteå med ungefär 200 invånare på den tiden det begav sig.
   OJ! Nu googlade jag - 2010 hade Ersmark 892 invånare. Det var överraskande att byn hade växt. Kul!

   Hur det gick för bilskolläraren vet jag inte alls.

   Radera
  5. Mäh ... Allt norr om storstockholm är ju NORRLAND och utbygd. Inte lätt att hålla reda på!

   Radera
 2. Hahaha! Catch 22 är ungefär det första jag tänkte på här. Undrar varför;-)
  Din men framförallt rondellen i Märsta påminner en aning om minirondellerna i England som inte en kotte bryr sig om, fast där får man ju faktiskt svänga vänster...

  PS. Ska genast sluta klaga över våra svenska rondeller som ploppar upp precis överallt, ofta på gator/vägar som är underdimensionerade för rondellbyggen. Bussar/lastbilar har inte en chans att komma runt dom. Men då rondellerna är byggda "på höjden" och med en kant med gatstenar så ser man en himla massa "stenbråte" lite varstans runt rondellerna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lustiga var i dag att jag såg en skylt där de varnade för att det var en smal väg och att det kunde finnas cyklister utmed vägkanten. Varför inte sätta upp någon liknande skylt i icke-rondellen? Att större fordon behöver ta upp båda filerna. Jag undviker ändå att öka i en rondell bredvid de större för i Spanien är de ju duktiga på att skära över och gena - oavsett om man kör en turistbuss eller en Smart-bil.

   Radera
  2. "... öka ..." ska vara åka. När jag först skrev denna kommentaren skrev jag dessutom äka.

   Jag har spanskt tangentbord så jag skriver på känn.

   Radera
 3. Ja, ja, jag kan inte annat än att skratta. Du skriver så härligt och roligt!
  Visst är det speciellt i Spanien, men att det var likadant i ordentliga Sverige hade jag ingen aning om! Trodde allt var så genomtänkt och korrekt.
  Det sköna med Spanien är att allt bara är och inte massor av korrektheter, men å andra sidan...ja, ja!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lena! Vissa inlägg är roligare att skriva än andra - den här var kuligare.

   Det finns massor med ställen där Sverige har haft tankevurpor vägmässig. Jag menar, hela Arlanda! Men som du säger, man tror att allt ska vara så rätt och riktigt medan det ska vara så fel och rörigt i Spanien - men så är det inte alltid.

   Radera
 4. Det fanns en sån där "icke-rondell" i Nyköping också tidigare. De blev tvungna att ta bort den, ingen förstod hur man skulle köra och det resulterade i en del små olyckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattar ingenting. Den där ickerondellen i Märsta är som en liten bula så det är liksom inte bara gatstenar som pryder en plats.

   Det kan ju vara så att de tänkte sig en rondell där men insåg att alla leveranslastbilar till butikerna inte klarar av att köra runt så därför blev det inte en riktig rondell. Samma situation som den i Benalmádena, alltså.

   Det borde finns en vägskylt där de varnar för att stora fordon kan skära av. Fast i och för sig det gör de väl nästan alltid, ingår väl i bilförarutbildningen.

   Radera
 5. Så tokigt det kan bli. Men, samtidigt roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att tragikomiskt är det rätta ordet för båda rondellerna.

   Radera
 6. Snurrigt värre. Men jag kan inte låta bli att skratta lite ändå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna skratta. Det är trevligare än det motsatta, att sitta och sura.

   Radera