lördag 9 december 2017

Lördagsgodis 2017 vecka 49

Godisgrisen Ama de Casa vill ha en näve med lördagsgodis så här kommer den! Ibland är det ju bäst att vara till lags.

Godisbit nr 1
Eböcker. Jag vet att jag tjatar. Men jag skulle låna två böcker till sonen i veckan och ser att det nu finns nästan 20 000 eböcker att låna på Stockholms Stadsbibliotek! När vi flyttade till Spanien 2014 tror jag att det låg på knappa 3 000 böcker. Det är inte bara en godisbit! Det är en hel gigantisk påse!!!

Godisbit nr 2
Det oväntade!


En myra har nog dragit in ett frö från ruccolan till sitt bo i husgrunden. Visst är den vacker där! Fast den fick inte vara kvar, vill hellre ha kaklet kvar på väggen.

Godisbit nr 3
När det blir billigare än man trodde! När man tvingas betala en hel del pengar för oväntade händelser men när det ändå blir lägre än man fasat för. Som i måndags när jag på en gång fick tid hos tandläkaren efter värk under natten för en molar har spruckit itu. Tandläkaren Patricia sa att det skulle kosta 90 € att ta bort den gamla amalgamfyllningen, 30 € för röntgen och sedan fick vi se hur där såg ut när plomben var borta. Dagen efter gjordes arbetet och innan hade jag vakna mardrömmar om tänder som måste rotfyllas eller dras ut och sedan räkningen på det.

Det slutade med en kompositlagning av den delade tanden. Den är fortfarande öm och jag måste vara försiktig med den om jag vill ha den kvar (ja tack) och det kostade 90 €. Så nu har jag provat på den utmärkta spanska tandvården också. Och vilken snygg klinik det var! Skulle fotat ... Men jag var inte riktigt på humör.

Jag brukar ju plocka fram tre bitar ur godispåsen men vi tar en godisbit till, mycket energi har gått åt den här veckan. Ska berätta mer om varför i morgon i veckans bidrag till Skyltsöndag.


Godisbit nr 4
När svärmor ringer och frågar efter tips om recept! Den här gången på glögg, det är ju inget som finns i Serbien. Så jag slog upp min köksbibel Bonniers Nya Kokbok från 1985, den med alla mina noteringar och stänk från när den legat uppslagen vid spisen eller intill bakbänken, den enda som fick följa med från Sverige. Det där är ett bra grundrecept, sedan kan man ju justera sockermängd (det ska inte vara för sött, tycker jag), hoppa över starkspriten, byta ut pomerans mot apelsinskal osv.

Många smaker där i den sista biten!

15 kommentarer:

 1. Det var en välfylld godispåse såhär i juletider:-)
  Produktionen av e-böcker har verkligen exploderat. Minns när mitt förlag ganska tidigt gav oss in i den "branschen" som gick otroligt trög i början. Nu har e-boksförsäljningen nästan kommit ikapp pappersböckerna.
  Du tog bort ruccolaplantan som färgmässigt gick så bra ihop med det gröna kaklet - nej, det hade jag inte gjort;-)
  Grattis till "bara" 90 Euro. "A bargain" jämfört med här hemma.
  Nu ser jag lite extra fram emot Skyltsöndagen:-)
  Dricker inte glögg, då den är alldeles för söt och sliskig för min smak. Men ett glas glühwein som man får överallt i alperna - gärna spetsat med strohrum har jag inga problem med;-) Tror det är den varianten som man också dricker i Serbien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar inte heller när glöggen är för söt men lite ska den vara det!

   Problemet med växyerna där i kanten är att kryp gillar det.

   Radera
 2. Nr. 1. e-böcker har jag aldrig provat.
  Nr. 2. Så dom sliter, myrorna. Jag gillar sydeuropeiskt kakel, men bara där, inte här hemma.
  Nr. 3. Härligt att lämna tandläkaren med positiva känslor.
  Nr. 4. Hoppa över starkspriten bör man nog göra om det gäller en helflaska. Men, en halva känns ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror en halv flaska brännvin hade varit rätt mycket det med ...!

   Radera
 3. Åh! Tack för att godiset kom fram nu - till och med en extra bonusbit :-)

  Jag älskar att utbudet av eböcker ökar. Är sååå nöjd med min läsplatta! Fast just nu har jag tappat lite i läsningen, men kommer nog snart igång igen.

  Jag tyckte att ruccolan matchade så fint så den kunde gott ha fått vara kvar :-)

  Jag tycker det är en godisbit att bara ha kommit ut från tandis med livet i behåll och utan att ha skämt ut mig alltför mycket... Men visst är det trevligt när det blir billigare än man tänkt sig.

  Glögg är oftast alldeles för sött. Likt BP föredrar jag Glüwein, eller vin chaud där man själv får bestämma sockermängd. Men gör man egen glögg kan man ju helt bestämma hur sött det ska vara. Har dock aldrig testat att göra egen.
  (Pomerans är ju enkelt att palla i parkträden i Spanien. Där har dom ju oftast såna istället för apelsinträd just för att slippa pallare ;-) )

  Ser fram emot Skyltsöndagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte inte på det där med pomerans i parkerna! Himla bra idé! Kan man ju faktiskt plocka och torka lte. om man så vill och orkar.

   Radera
 4. Svar: Hälsa mannen din att jag valde bort lingonsylt till kroppkakan. Klarar inte salt och sött tillsammans - yuck!

  SvaraRadera
 5. Trevliga godisbitar! Och en extra god är ju antalet e-böcker. Sedan ett tag tillbaka har jag Storytel och lyssnar vart än jag går. Så det blir många böcker och urvalet där är stort. Men fantastiskt med utbudet av e-böcker.
  Visst är det fint att bli glatt överraskad av en tandläkarräkning. Hände mig häromdagen, liknande problem som du hadde. Jag fick delar av en tand uppbyggd hos en toppenbra norrländsk tandläkare här i Torrevieja.Under halva priset av vad det kostat i Sverige, 90 euro med allt. Inklusive dubbel bedövning.
  Glöggen hoppar jag gärna över, men hänger på BPs och Amas "vin chaud" . Men jag har gjort en del själv och utan socker i stort sett liknande recept som du har.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är det braiga med recept - man behöver inte följa dem!

   Radera
 6. Det där med att låna e-böcker började jag med under åren i Singapore och vilken fantastisk grej! Härligt att utbudet ständigt ökar också. Glöggreceptet är nog ungefär det samma som jag använt mig av, fast jag har minskat sockermängden betydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det smidigt!

   Det blir ju väldigt sött med russin och mandel i också.

   Radera
 7. Hur fungerar tandvården i Spanien? Har hört att det är billigare än hemma (precis som optiker och frisör!). Är alla kliniker privatägda eller är tandvården även statligt reglerad? Är det gratis för barn/ungdomar? Får man tandvårdsbidrag som i Sverige? Högkostnadsskydd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt tänkt att skriva om det så jag hoppas du kan vänta lite på ett svar!

   Radera
  2. Åh, vad spännande! Tack! :-)

   Radera