lördag 27 oktober 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 43

Så där ja! Dags att plocka fram Lördagsgodiset från den gångna veckan!


Godisbit nr 1
Överraskningar i blomkrukan! Nog för att jag hade sett att det av misstag grott ett paprikafrö i en blomkruka. Men nu när jag hällde på lite vatten så var det med ett "OJ!" jag tittade närmare. En stor grön paprika har det kommit och jag inser att jag måste ha hällt ut vatten där det slunkit med ett frö från det som här i butikerna benämns italiensk paprika eller ibland pimiento para freir, paprika att steka. Den är krispig och mild i smaken, god rå i sallad eller på mackan samt i maten. Kul!

Bild lånad från dogilike,com

Godisbit nr 2
Språk med sonen! Han har ett ganska rörligt sinne, vår son, och det är kul när han verkligen visar det. När han är på det humöret så kan han och jag vrida och vända på ord (perro, pero, perra, pera fick vi ihop till pero el perro y la perra comen peras), vi frågar varandra vad ord heter på spanska eller betyder när vi ser dem). Oftast sker dessa diskussioner på vår morgonpromenad till skolan eller som i dag när vi var ute och köpte födelsedagspresent till Fröken Cuba.
- Mamma, vad betyder boca de riego?
- Var såg du det?
- Det stod på ett sådant där blått lock i trottoaren.
- Boca betyder mun och riego har med vatten att göra.
Vi kom fram till att det under det blå locket måste vara en vattenkran för till exempel brandbilar. Och ja, det är det.


Godisbit nr 3
Samma! Jo, det är faktiskt lite kul när det blir lika så där på klockan! Måste hålla koll strax efter 11 den 11 november - om jag kommer ihåg det!

Borde ha klippts för länge sedan!

Godisbit nr 4
Snälla grannar! Jag stod med sekatören och kämpade med den hemska bougainvillean. Armarna blev mer och mer randiga av alla j-a taggar, stegen mer och mer vinglig. Herr Spanjor som bor mitt emot oss, skulle sätta sig i bilen men kom och frågade om jag ville låna deras elektriska häcksax.
- Todo en tres minutos! sa han och gjorde en svepande rörelse mot häckfanskapet samt den andra busken som jag också måste klippa. Allt på tre minuter.

Jag klättrade tacksamt ned från min stege och la undan sekatören.

OK, det tog lite mer än tre minuter men jag lovar att det hade tagit mig minst tre timmar att klippa allt för hand med sekatör samt vanlig häcksax och jag hade delat upp det under tre veckors tid. Nu är bougainvillean i alla fall en tredjedel så stor och den andra som jag inte vet vad den heter har återfått sin bollform. Inne på gården ligger det ett berg med avklippta kvistar och spröt jag inte får slänga där uppe vid sopstationen så som jag gjort tidigare. Nej, nu ska det tas om hand om på annat sätt. Måste bara ta reda på hur.

Nu vet jag förresten vad busken klippt till boll heter! Google hjälpte mig, jag skrev jardín arbusto flores amarillos (trädgård buske blommor gula ) och första träffen visade en vårjasmin, Jasminum mesnyi. Nu vet jag det!

12 kommentarer:

 1. Kul med paprikan! Har också lyckat att få till ett par. Och de smakade riktigt bra. Kan tänka mig fler av dem. Fina godisbitar som du fått ihop. Kul med sonen och dina tankar om orden. Mycket kan man komma på.Och det gjorde ni ju.
  "Bouggan" tycker jag är fin och vi klippte ner vår en bit. Men den får inte breda ut sig så mycket. Förstår att du hade ett hästjobb med er. Fint att du fick lånat en elektrisk häcksax. Behövligt!
  Lycka till nu med att bli av med avfallet. Borde gå på något sätt. Kanske en firma kan hämta... Vi la vårt skräp, klippta i mindre delar, i en svart sopsäck och vidare i sopbehållaren. Men vi hade inte så mycket skräp efter den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paprika är egentligen roligt att odla, de är väldigt vackra som växter och finns i många varianter. I Sverige har det fått ett rejält uppsving och det finns klubbar, många fröer som byter händer. Jag har haft en del udda varianter.

   Just nu står det fem svarta sopsäckar som jag måste göra mig av med, gör nog som du och slänger i soporna. Har en stor hög till jag måste klippa ned i mindre ...

   Radera
 2. Hur kul som helst med paprikan, grattis!
  Sådana konversationer är ju guld värda. Ni lär er ju nåt nytt båda två utan att stoppa näsorna i läroböcker.
  Så hjälpsamt och gulligt av herr Spanjor att låna ut sin elektriska häcksax till dig. Killen är absolut värd en flaska vin (eller två) som tack.
  Ja, ja, det där med återvinning av trädgårdsavfall. Kan du inte bara bränna upp rubbet. Så gör man ju här i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Skoj med ogräs som man kan få nytta av :-)

  Språk är kul! Fast spanskan har fortfarande en bautastor tröskel för min del, har fullt upp med att lära (om) mig dom grejer som jag vet att jag egentligen kan. Eller HAR kunnat. Ett nytt ord har en tendens att peta undan nåt annat...

  Haha! Det där med samma på klockan är jag lika begeistrad över. Favoriten är helt klart 11:11 :-D 11:11 - weehooo! Brukar det låta här, men just nu går 10:10 precis lika bra. I skrivandes stund, alltså.

  Snällt av grannen där! Han kanske vill ha grenarna med? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. HA! Jag lyckades - kolla tiden bara :-D

   Radera
  2. Undrar om det finns hjälp att få för att bli av med såna där manier? ;-)

   Radera
  3. Men jag gillar mina manier!

   Mannen min inte lika mycket men tilläggas bör att det var han som påpekade alla tvåorna.

   Radera
  4. Jag tycker ofta att det är så att man lär sig att det är så det heter och man känner att jamen nu fattar jag det ju! Jippi!

   Sedan vänder man bladet och där kommer undantagen och tilläggen ...

   Radera
  5. Haha! Kom att tänka på vår första spanskalektion här, det var en typ drop-in lektion innan den "riktiga" kursen skulle sätta igång.
   Vi gick då igenom verben "ser" och "estar".
   När vi gick därifrån sa Anders:
   - Bra att vi har fått det där undantaget med hur man böjer verb avklarat!
   Haha! Du ska bara veta, tänkte jag. Men sa inget, han skulle nog bli varse. Och det blev han :-D

   Radera
  6. Ja för 17, de där verben! Presens med hjälp av ayer och mañana är bra! :D

   Radera
 4. Bara den som lever med den prakten till vardags skulle komma på att kalla den hemsk ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trillingblomman/bougainvillean är underbart vacker men hemsk att underhålla! Växer som fan och hemska taggar, skräpar något enormt. Men när den blommar, när den får växa vild ... Då är den förlåten.

   Radera