torsdag 25 oktober 2018

Före - under - efter ...

Kommer ni ihåg Casa Ben? (I länken där är det nog den första bilden på Vildkatten Tramse, han hade inget namn då. Nej, förresten, här är det första!) Hur som helst. Casa Ben var det ju.


Den söta lilla hundkojan som det är så fint att ställa blommorna på! Problemet var bara att hundkojan/blomsterbordet var lite taskigt tillverkat så inne i vårt vardagsrum har det sedan vinterns regn sett ut så här:


Fuktskadat. Försäkringsgubbar har varit här i omgångar precis som hantverkaren Dani, han som la om taket. Alla var de ense om att hundkojan var problemet så efter en del dividerande beslöts det att den lilla kojan skulle tas bort. Ledsamt.

Det där var i våras, först i torsdags för en vecka sedan satte de igång med det hela. Efter en stunds bankande såg det ut så här:


Kakelplattorna hade knackats bort, så mycket som möjligt försökte räddas för frågan var om det gick att få tag i samma. De blå listerna behövdes dessutom till ett annat ställe i trädgården där de rasat av och dessa hade man vid tidigare försök inte lyckats hitta.


Efter en hel dags huggande, mejslande, bankande och dunkande i hela huset (härligt att försöka koncentrera sig då) så var allt borta. Under syntes det klinker som lagts från början på uteplatsen, terrakottafärgat med små vita rutor. Rätt fint.


Inne skrapades allt löst bort från väggen, det spacklades och en gigantisk fläkt ställdes dit för att få spacklet att torka fortare. Slipning, mer spackling och torkning, mer slipning och så till sist ett nytt lager med färg på hela väggen.


Samtidigt ute hade de hittat precis samma kakelplatta så den sattes upp på väggen. Fattar inte hur de lyckades, finns ju miljarder olika mönster. Men de kan väl sina kakelplattor här i Spanien och Miguel, han som vi hyr av, visste att plattan kom från hans hemstad Sevilla.

Problemet var dock vad man skulle sätta på marken. Det saknades några plattor och det fanns inga fler i garaget. Att hitta lika hade de gått bet på så de skulle se om de kunde hitta något liknande ...
- Varför inte gå åt andra hållet, något helt olika? Plocka upp det andra? frågade jag och pekade på den bård med terrakottaplattor som går runt uteplatsen (syns lite i inlägget om änderna). Idén gillades av hantverkare Dani och Miguel och i garaget hittade de brunfärgade plattor.


Jo men det blev ganska OK. Kanske ser det konstigt ut för er - nästan som en duschhörna nu när jag tittar på bilden - men jag ser ju resten och då är det inte så tokigt. Helst hade jag velat ha riktiga terrakottaplattor för att binda ihop med bården. Men det är ju bra att använda det man har. Jag kan heller inte propsa på något, det är trots allt inte vårt hus.

Men vad ska jag nu göra med det där tomma hörnet?


Ställa blomfatet med cyklamen där? Blev lite för långt ned. Något högre behövs ...


... så kanske ska grillen få ståta där?


Eller ska det bli en läshörna i morgonsolen? Solen skiner inte hela dagen där i hörnet.

Nej, det blir nog en blomsterhörna igen men med lite högre växter ... Saknas lite färg i växterna jag har bara. Kanske blir det en tur till en viveros, plantskola, när mannen min inte ser! :D

16 kommentarer:

 1. Ooooops! Inte roligt med att bli av med hundkojan. Hoppas verkligen att torken inte bara var till för att låta spacklet torka fortare utan även för att få bort fukten i väggen. Tänker osökt på hur man tacklar fuktskador här: 6 veckors brummande av en byggfläkt...

  Härligt att det gick att få tag på det fina kaklet från Sevilla.

  De bruna golvplattorna är ju skitfula. Alltså med tanke på att "komplicerat" kakel går att hitta, borde dessa simpla vita plattor väl finnas överallt tycker jag. Å det behövdes ju bara fem kvadrater om jag räknat rätt. Dessa hade jag nog bjudit hyresvärden på faktiskt.

  Men nu är det som det är. Å grillen gör sig inte så tokigt där måste jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har ju torkat där mestadels under sommaren så det var nog ganska torrt. Fläkten var för spacklets skull.

   Ens om jag velat hade jag hunnit ge mig ut och leta passande klinkerplattor. För mig är det mer irriterande med nästanlika än avbrytande så för mig är de OK även om jag som sagt hade velat ha samma som bården. Jag tror man vänjer sig, det gäller att försöka göra något snyggt av det.

   Radera
 2. Svar: Korrekturläsare är ett släkte som dött ut för minst fem år sedan, både på tidningsutgivare (papper och webb), bokförlag och reklambyråer. Å det syns. Å det svider - rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Autokorrekt i Word är väl orsaken. Och alla kan skriva ...

   Radera
 3. Blomsterhörna med högre växter tycker jag är en utmärkt lösning. Då kan du variera hörnans utseende efter årstiden. Variatio delectat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så det är just nu. Har ställt några högre nu men det är inte riktigt så som jag vill ha det. Och som du säger, ombyte förnöjer!

   Radera
 4. Det är ett ständigt problem det där med att kakelplattor slutar tillverkas i det mönster man redan har. Vi har några reservplattor i garaget för dom golv vi har inne och på terrassen, men tack och lov så har vi inte behövt använda dom ännu.

  Jag tror det blir superfint med lite höga lavendlar där i duschhörnan ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller att se till att det finns extra plattor kvar när man gör om. Ibland kan de vara bra att ha.

   Tror också på några lavendlar. Skulle vara kul med ett bord med plattorna från väggen, dock.

   Radera
 5. Jag tror nog också att en blomsterhörna blir bäst. Med annat golv kommer ju växterna i hörnan att hamna i ett fint blickfång.
  Väldigt vackert kakel och vilken söt hundkoja det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fint kaklet. På framsidan är det samma men där är grundfärgen brun i stället för blått.

   Ja, en blomsterhörna blir det nog. Sittgruppen är ju bara en meter ifrån och jag vill inte ha grillen där bakom dörren.

   Radera
 6. Har aldrig sett en vackrare hundkoja. Tråkigt att det inte gick att ha den kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är fin men som du ser på första fotot så hade det börja lossa en del kakel på den redan. Vi hade diskussioner huruvida det gick att luta om toppplattan, som det var så lutade det inåt så vattnet rann fel. Men risken var ju att det inte blev tätt i alla fall.

   Radera
  2. Alltså allvarligt, hur stavar jag! Tre P i rad ...?!

   Radera
 7. Synd med hundkojan för den var verkligen fin.Men var den fuktorsaken så var det inte mycket att göra. En blomsterhörna här blir nog bra. Och man vänjer sig nog med att det är avvikande färg. Men inte mycket att göra om det inte finns liknande plattor som de som finns. Hade ju, i mitt tycke, varit snyggast. Men det är ju inte ert hus...Så ni kanske inte kan propsa på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idén med helt avvikande var ju min. :) Och som sagt, plattor som är nästanlika hade stört mig mer. Detta kan man istället leka lite med. Kanske kommer det ett foto med hur det blev när jag känner mig nöjd.

   Radera
 8. Bra att det gick att fixa :) Ser ut att göra sig som allra bäst som blomsterhörna ;)

  SvaraRadera