fredag 26 oktober 2018

Öppnade burkar

Jag skrev ju tidigare om att jag råkade på en matlagningsgrädde från Lidl som redan var öppnad. Riktigt äckligt! Under en period efter det så kände jag alltid på locken i butiken för att se att de satt fast innan de hamnade i varukorgen.

Sedan går ju tiden och man glömmer bort. Det ska man inte göra ...

I går åt vi tacos och jag ställde fram en ny burk med salsa på bordet. När jag skulle öppna den gick det väldigt lätt och jag tänkte att jag hade väl redan öppnat den i köket då, var ju lite stressad och då är det inte alltid lätt att minnas saker man gör på rutin. Luktade inte konstigt men mannen min - som inte visste detta - kommenterade att han tyckte det smakade konstigt. Vi tog inte mer av salsan, ingen av oss mådde dåligt men hela burken kastades.

I dag var mannen min och jag och handlade på stora Carrefour i Torremolinos. De hade erbjudande på burkar med Rogan Josh, den indiska maträtten. Det är en sådan där sås som man bara blandar ihop med stekt kyckling, bra att ha hemma nu när vi fått upp ögonen för indisk mat. När vi kom hem och tömde kassen med mat så ser jag att jag inte tittat ordentligt på den burk jag tog från hyllan:


Jätteäckligt! Den har alltså öppnats i butiken och så har man ställt tillbaka.

Så vad gör man nu? Jag åker ju inte drygt 5 km och tillbaka igen bara för denna burken för 2.50 € men jag vill ju heller inte bara låta det vara, kasta i soporna och glömma.

Jag har fått tag i ett WhatsApp-nummer till Carrefours kundtjänst så jag skrev där och de sa att jag skulle stoppa burken i frysen tills nästa besök. Nu kommer jag inte göra det för jag vill inte ha glassplitter i frysen. Dessutom är jag osäker på om det får plats, har precis bakat bröd och slängt in. Nej, jag kommer att ställa in burken i en väl försluten plastpåsen och in i kylen i stället. Det är ju inte som att innehållet kommer bli dåligt. Det är det ju redan.

En öppnad förpackning må vara hänt men nu var detta den tredje inom loppet av några veckor. Alltså, är folk inte kloka?! Ställer sig kunder och öppnar såser och annat för att stoppa ned ett finger och smaka om det är gott? Efter avslutad avsmakning skruvar man på locket igen och ställer burken tillbaka på hyllan. Är det gott så tar man så klart en oöppnad för vem vill köpa hem en öppnad burk!?

11 kommentarer:

 1. Bedrövligt! Men jag är inte förvånad! Har faktiskt inte (ännu) drabbats av detta. Inte någonstans vad jag kan minnas. Men efter att du skrev om detta första gången så känner jag på locken. Peppar, peppar...Har kanske haft tur dessförinnan. Hoppas du får rejäl kompensation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag känner spanjorerna rätt så kommer jag att få en ny vara eller pengarna tillbaka. Jag kommer inte att få en kompensation, jag kommer definitivt inte att få en ursäkt. Jag tror de är tillsagda att inte be om ursäkt för då erkänner man att man har gjort fel och det vill man INTE göra.

   Radera
 2. Hur obehagligt som helst! Jag minns en gång i forntiden när det var en (eller flera?) idiot(er?) i Sverige som gick runt och stoppade obehagligheter i barnmatsburkar. Man råddes att lyssna på "klick-ljudet" när dom öppnades...

  Här i Spanien ser man ofta också att folk har öppnat grejer och tagit delar/grejer ur förpackningar som du verkar sakna.

  Som sagt - obehagligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag brukar lyssna efter klicket. Men problemet uppstår ju när man själv inte minns vad man gjort sekunden innan. Och nej, hade inte druckit något vin. :D Bara vanlig stress ...

   Hade en bild till som jag skulle lagt in men hittade den inte. En halväten baguette i påsen i hyllan ... Liksom ALLVARLIGT!?!? Och helt ovanligt är det ju inte att man se vuxna människor gå och smaska på saker i butiken, antagligen sådant de sedan betalar för i kassan (såg det så sent som i förrgår) och det var inte spanjorer.

   Radera
 3. Alltså ärligt talat så har jag aldrig råkat ut för sådant! Antingen är det maximal otur i ditt fall, eller så är det en stor ovana hos köparna i Spanien. Skulle inte ens drömma om att "provsmaka" såser eller annat. Förstår inte hur folk är funtade ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller råkat ut för det förut, men nu tre stycken på en månad! Finns ju flera scenarion: jag har varit mer observant (otrevliga burkar och förpackningar har jag nog alltid sett, även i Sverige), jag har bara haft otur eller så är det en ökad trend.

   Nej, vissa beteenden har jag väldigt svårt att greppa. Och jag tror verkligen att de är medvetet öppnade för locken satt inte åt. Hade det bara varit så att vakuumet släppt hade det ju fortfarande suttit åt men inte klickat.

   Radera
 4. Men att folk gör så är svårt att förstå. Supertrist!

  SvaraRadera
 5. Mycket obehagligt! Detta har hänt mig/D en gång. En tetra med nyponsoppa var dålig eftersom korken var öppnad. Jag, som sköter hushållets reklamationsavdelning, vände mig till butiken som var föga intresserad, men då vände jag mig till tillverkaren som tog detta på allvar och jag fick både ursäkt och kuponger till 20 förpackningar nyponsoppa. Butiken har vi efter detta aldrig mera handlat i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skyller så klart inte på butiken, det är ju inte de som går runt och öppnar förpackningar och jag förstår att de inte kan gå och kolla alla produkter hela tiden på det sättet.

   MEN! Råkar man ut för en sådan sak så ska det av butiken tas på allvar då det ju faktiskt kan leda till mycket elände. Matförgiftning är ju inte kul, dessutom missar man kanske skola och jobb och allt vad det innebär för trassel. I Spanien måste du dessutom till läkare för att få intyg att du är sjuk. Är man sedan redan i ett försvagat tillstånd ...

   Jag förstår mycket väl att ni inte går dit igen, vi har alltid agerat på samma sätt, den svarta listan fylls på. Tänk så mycket butikerna skulle tjäna på att sköta sina reklamationer. Det sägs ju att en välskött reklamation är den bästa försäljningen. Jag hoppas att lösningen på detta hamnar i Lördagsgodis när det väl sker.

   Radera
 6. Usch vad äckligt! Är det verkligen så att folk får för sig att smaka saker i butiken? Hur är man funtad då? Jaja ... som tur är behöver man inte förstå sig på alla ;)

  SvaraRadera