lördag 22 december 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 51



Godisbit nr 1
Nytt bälte i judo! Sonen kom ut med ett vackert kornblått bälte kring höfterna i måndags, han såg dock inte så där superglad ut.
- Jag kunde ju inte allt, jag vet inte vad greppen heter på japanska. Men sensei är snäll så det ju bra ändå. Han är nog lite för snäll ...

Oavsett, duktig kille! Han börjar komma ikapp nu vad man "ska" kunna i hans ålder enligt spanska regler. Judoreglerna är nämligen något olika från land till land, till och med mellan de olika klubbarna.

Godisbit nr 2
Snabbt återställande! Jag skulle betala in 100 € för den federala judolicensen samt 25 € för graderingen till nytt bälte. Någonstans tänkte jag fel ...
- Jag har betalat in 1025 € för sonen nu, licens och gradering, skrev jag till sensei via Whatsapp.
- 900 € en regalo? 900 € i gåva? skrev han tillbaka på en gång.
- Madre mía! skrev jag lite lätt hysteriskt och hyperventilerande tillbaka.

Någonstans tänkte jag som sagt fel. 100 € är ju ungefär 1000 kr så när jag skulle betala så mixade jag valutor och summor. Jag betalade alltså ungefär 10250 kr i stället för 1250 kr. Jag blev totalt kallsvettig ... Som tur var så kunde sensei betala tillbaka 900 € redan samma dag men gissa om jag var nervös, mannen min var lite lätt skogstokig om man säger så.

Så blir det när det är lite för mycket i skallen som snurrar.

Godisbit nr 3
Brinnande olivvedklump! Jag har ju gnällt några gånger här över att det är så himla svårt att få fjutt på olivvedsklumparna, de är så kompakta! Jag pratade med Storebror Kocken för några dagar sedan och vi pratade bland annat om grillning, det är hans värld. Han har gått från grillkol till pellets och höjer det till skyarna. Det var visserligen en parentes för vad jag skulle komma till var att när vi pratade om grillkol så tändes en gnista, en tanke ...

Olivved har jag märkt tar bäst och enklast eld om det får ligga en stund på glöden av den förra brinnande vedbiten. Problemet är som sagt att få den första att brinna. Om man ersätter det med vanligt grillkol, skapar en glödbädd med det att lägga klumpen på?

Funkade superbra! (I alla fall den gången, risken är ju att jag har ropat ¡Hola! för tidigt ...)

Godisbit nr 4
- Jag klarade alla utom en! utropade sonen superglad och nöjd när han i går hoppade in i bilen efter terminens sista skoldag.

Godisbiten är ju att han har fått omdöme 5 och över i alla ämnen (utom det fruktade Lengua, ett ämne som till och med de spanska barnen har kämpigt med). Men jag undrar inte om den lycka han utstrålade för mig som förälder smakade ännu godare!

Alla har inte bruna bönor på julbordet men jag är van vid det. Årets kok är gjort och blev jättegott.
Så gott så vi kommer nog att äta det mesta själva, vi får fylla på med annat på julafton, helt enkelt.
Har lagt alubia roja, röda bönor, i blöt så får vi se hur det blir om man gör det på traditionellt svenskt sätt.

Godisbit nr 5
Jul! Julskinkan köpte vi ju i förra veckan, sillen är inlagd, fruktkakorna jag har gjort varje år i 20 år (Jubileum nu i år, rätt fantastiskt! Den här fruktkakan har en helt egen historia för mig och min familj.) är bakade, pepparkaksdegen ligger i kylen, bönorna från Öland ligger i blöt och ska kokas till traditionella bruna bönor, en burk med rödkål står i skafferiet precis som den skånska senapen, ett färskt kålhuvud har blivit brunkål (jisses så god vitkålen var färsk, fick nästan dåligt samvete över att koka den), vin ska sjudas till glögg, kanske blir det lussebullar (köpte jag saffran?), den mjuka och lena godaste kolan är gjord (- Mamma, du tänkte väl göra mer, va? För det här kommer inte räcka till julafton!), jag ska baka lite bröd också ...


Jansson, lax, prinskorv och lite annat smått och gott precis som dricka ska Familjen Cuba och de andra gästerna fixa. Granen är klädd med ny och längre ljusslinga (Trädet har vuxit i sin kruka!), mannen min och sonen har nya skjortor, jag har ny klänning. Vi är beredda att fira jul, helt enkelt!

Om jag inte skriver ett inlägg innan så vill jag redan nu passa på att önska en härlig jul, att den blir precis så som du vill att den ska vara!

16 kommentarer:

  1. Imponerande, verkligen! Stort GRATTIS till sonen både till blåa bältet och de fina betygen!
    Vilken chock det måste ha varit för dig efter felräkningen med årsavgiften. Tack och lov att sensei var ärlig och kunde skicka pengarna tillbaka direkt.
    Åsså är det "all in" hos er till jul ser jag. Många ovanliga rätter där. Kul att vi alla är olika.

    Önskar dig och din familj en toppen jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan säga som så att hade sensei inte reagerat hade jag nog haft svårt att hitta problemet när det saknades en massa pengar på kontot. Jag var så fast i beloppet, liksom. Tur han kunde fixa det för annars hade jag fått krångla med banken och de skulle säkert ha en massa pengar för att ta tillbaka mina felbetalade pengar,

      Ovanliga rätter? Ser inte en endaste en, de är ju alla klassiker! I alla fall hos oss. :D

      Ha det så härligt i jul!

      Radera
  2. hahaha, skönt och höra att det inte bara är jag som tänker fel med nollorna ibland. måste _alltid_ dubbelchecka med mig själv innan jag betalar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jätteskönt att höra att män också får tänka till i detta!

      Radera
  3. Många godisbitar att glädjas åt. Och det är ju det som är vitsen - att hitta guldkornen i tillvaron och att glädjas åt dem.
    Jag hade också blivit djupt oroad om jag betalat så mycket för mycket till judon, men skönt att pengarna kom åter.

    Här är det mer internationellt vad gäller julaftons kväll med färska skaldjur i variation, lax och champage. Och den s.k. julmaten i "lightversion" är inhandlad i Hötorgshallen och äts till lunch.
    Roligt med all mat du lagat och jag kan tänka mig att det uppskattas.
    Önskar er alla en riktigt God Jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så sällan man äter "svenskt" så vid jul är det lite frossa i det! Skaldjuren får bli vid nyår.

      Ja, det uppskattas i alla fall av oss här hemma!

      Ha en härlig jul, Ditte!

      Radera
  4. Wow, det var inte lite fixat till Jul.
    Jag är hemma i Jerez och fångade upp dottern i Malaga. Tig en svängom IKEA och skulle köpa julskinka, glögg och julmust... Fanns ingenting av det Så nu blir det sväng till IKEA i Jerez så håll tummarna. Grattis till uppgradering av bälte och sonens betyg. Mindre bra att du tog fel på valutan. Tymur att det rättade till sig🤗
    God Jul och Gott nytt år 2019🎅🌲🎅

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg ditt tidigare inlägg om att du skulle till IKEA och hade det varit en annan tid på året hade jag kommit dit och fikat med er! Men IKEA på en lördag gör jag inte om. Deras glögg är för övrigt inte alls god, vi hällde ut! Så himla enkelt att göra själv ... Ja, jag är hopplös.

      Ha en riktigt härlig jul, Birgitte!

      Radera
  5. Här var det många godisbitar att smaska på :-) Stort GRATTIS till sonens fina prestationer både på judon och i skolan!

    Ooo... Det där med valuta kan verkligen ställa till det. När vi var på Santorini för många år sen skulle Anders ta ut motsvarande 500 kronor i dåtidens valuta drachmer. Det var tanken, men bankomaten stressade honom så till den milda grad att han tog ut motsvarande 5000 kr istället och apparatj*veln spottade ut dom sedlarna (på den tiden var det max 2000 per uttag i Sverige). Haha! Hurra Anders - vi är rika! utbrast jag, men det skämtet föll inte i god jord. Drachmer hade vi ingen större nytta av, återvände inte till Grekland förrän det var euro som gällde. Men det ordnade sig bra ändå. Växlade med folk på plats och kunde växla tillbaks en del utan kostnad på Forex vid hemkomst. Skönt att det ordnade sig så bra och snabbt för er del också :-)

    Så många godsaker på gång inför julen. Konstigt med bruna bönor på julbordet, men när vi var i Kalmar var det kroppkakor på julbordet, så varför inte? Det var gott och man behöver faktiskt inte vara så inskränkt så det bara är lax och janssons som duger :-D

    Ha en riktigt GOD JUL ni med! Låter som det finns alla förutsättningar till det :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Valutor är ett j-a påfund! Ställer bara till det, faktiskt. Pengarna tappar värde och så räknar vi fel. Så skönt att omräkningstrassel även är något som män råkar ut för. :D

      Bruna bönor på julbordet är jag uppvuxen med, ska tydligen komma från Småland och Västergötland så för mig är det en självklarhet. Dessutom blev den så god så nu måste jag prova göra mer men nu blir det på alubia roja för annars blir det inte så mycket att ta med i morgon. Vi hade nämligen lite avsmakning av det i går till middag. Hittade några små korvar på Lidl som fungerade bra som prinskorvsubstitut. Riktigt bra, till och med. I kväll blir det skinkan, i förrgår var det köttbullar. Man måste ju se att det blir bra, eller hur!

      Fast nu ska jag gå och koka mer kola, sonen tassade just förbi med ett fat fyllt med sött.

      Ja, nu ska det firas! Ha en underbar en ni med!

      Radera
  6. Många härliga (och goda!) godbitar där. Önskar dig och de dina en riktigt god jul! Hoppas ni hinner med att ha det lugnt och skönt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lugnt hoppas jag också att jag hinner ha det, ska gå och sätta mig i solen nu snart.

      Ha en underbar jul ni med!

      Radera
  7. Tittar in med en tillönskan om en God och fröjdefull Jul!

    SvaraRadera
  8. Grattis till sonens bälte i snyggaste färgen!
    Jag satte i halsen ÅT dig när jag läste hur mycket pengar som fått fötter! Kan bara ana hur det kändes för dig *ryser*
    bruna bönor. DET var länge sedan ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en vacker färg! Synd att de inte har röda bälte, det hade jag satsat på och sedan stannat där.

      Ja du. Jag verkligen kände hur vit jag blev i ansiktet ... Himla tur att det läste sig så fort, lovar det var lååånga minuter innan jag fick svar på allt.

      Bruna bönorna blev jättegoda! Gillar du bönor så kan jag rekommendera pasulj, en soppa gjord på bruna bönor (men inte det där söta): https://tomatsomtomat.blogspot.com/2018/01/pasulj-bonsoppa-i-spanien.html Det är ju bara att skippa köttet i receptet, kanske en buljongtärning extra i stället.

      Radera