lördag 29 december 2018

Lördagsgodis 2018 vecka 52

Årets sista godispåse! Jag tittade tillbaka på förra årets sista, jag hade kunnat skriva det där inlägget i dag. Nästan. Men det gör jag så klart inte, jag har hittat annat gott från den sista veckan av 2018. En stor skål ställer jag fram!

solsomsol.blogspot.com

Godisbit nr 1
Lyckas pruta! Jag är urusel på att pruta, det kan jag lätt konstatera. Men ibland funkar det och då blir jag glad även om det inte är mycket pengar det rör sig om.
Jag ville köpa en sjal till nyårsafton, en guldig en! Jag är en guldperson, silver är inte min grej. Så en guldglittrande sjal skulle bli perfekt till min enkla svarta snäva klänningen. När jag gick på marknaden i går så hittade jag en, den hängde bland en massa andra och på den uppsatta lappen stod det 2 €. Som hittat!
- Fast den där typen av sjal kostar 5 €, sa säljaren. Den är inte av samma sort som de andra.
- Du får 4, sa jag lite sturskt.
- Nä, sa han. Den har kostat 7 och säljs nu för 5. Titta så stor den är, jättefin, mycket större än de andra och mycket bättre ... bla-bla-bla en español ...
- Ska tänka på saken, sa jag, vände mig om och gick.
- ¡Señora! ropade han när han förstod att jag verkligen tänkte fortsätta gå. Vale, 4 € para ti ... sa han och såg riktigt sur ut.

Jag såg riktigt glad ut när jag stoppade ned min guldglittrande sjal i min röda kasse.

(Mamma, den där handsydda kassen du köpte på Röda Korset och som du gav till mig är superbra men den är lite felsydd. Remmarna är snodda, kan du reklamera, tro!? :D)

solsomsol.blogspot.com
Jättegod juice blir det till frukosten!

Godisbit nr 2
Goda juiceapelsiner, naranjas para zumo! 5 kilo för 2 € på marknaden. Att de inte är blanka och släta utan ser lite skamfilade ut och har olika storlekar gör mig inte ett dyft. Det är ju som bekant innehållet som är det viktiga. Jag passade även på att köpa en liten rotselleri som jag ska göra rotsellerisallad av för det är så gott, en stor palsternacka och en beta av något slag blev det också. Rotfrukter tycker jag är svårt att hitta i butikerna men på marknaden brukar de finnas.


solsomsol.blogspot.com
Ja, här ligger det faktiskt en frisersalong! Peluquería Eli Bravo.
Kanske borde upplysa dem om att vi bott här i 3,5 år och först nu fick veta om den.
 En gatupratare kanske? Eller så lever de på Google-omdömet, det är högt.

Godisbit nr 3
Nyklippt! Som jag nämnt tidigare är jag hopplös på att ta mig till frissan. Senast var väl i somras, innan svärmor kom tror jag. Men nu började det bli svårt att dra kammen genom håret och topparna smular sig. Av någon orsak så kollade jag var mer det fanns frisörer här i faggorna och upptäckte till min förvåning att det fanns en mittemot gatan till det stället jag var senast,  på gångavstånd. Jag har gått förbi där flera gånger men aldrig sett att det är en frisör där, faktiskt! Jag Whatsapp:ade och fick svar på en gång, det var bara komma ned, de hade det lugnt just nu. En grundlig hårtvätt, toppklippning och torkning (inte föning) för 13.50 €. Som hittat!

solsomsol.blogspot.com
Prinskorvssubstitut från Lidl

Godisbit nr 4
Lyckas med maten! Nästan all julmat vi hade med på julafton gick åt, det var egentligen bara brunkålen av det som jag hade med mig som var kvar (note to self: den gör vi inte om). En liten ensam köttbulle låg kvar så den slängde jag till Familjen Cubas hundjäkel som glatt skuttade efter den. OK, den där hunden skuttar glatt på allt och alla men han verkade i alla fall gilla den, köttbullen.

Dagarna innan julafton hade vi lite julmat varje middag. En dag var det köttbullarna som avsmakades med mjölkstuvade makaroner, dagen efter skulle de egna bruna bönorna provas och till detta hade jag hittat små korvar på Lidl och de var riktigt bra som prinskorvssubstitut. Riktigt bra, faktiskt. Dagen innan julafton åt vi varm julskinka med senap till det nybakade brödet, julmusten hade öppnats.

Vi har fortfarande en liten skinkbit kvar som vi har på frukostmackan, sillen blev fasligt god och avnjuts som mellanmål på en bit hårt bröd - till sista lilla biten. Snart är det slut. Snyft.

solsomsol.blogspot.com

Godisbit nr 5
Dessertbricka! Jag hade sagt till Fru Cuba att jag fixar något sött till julafton, vi kom fram till att en riktig dessert ville vi inte ha utan mer lite småplock. Så jag tog ett stort fat och fyllde med lussebullar (som jag styckeinplastat för att de inte skulle torka så fort, jag hade ju förberett några timmar innan), strutar med hemmagjort så som kola, russin i choklad, cornflakes i choklad, aprikosgodis samt fikon-, pepparkakor, årets fruktkaka, några polkagrisstänger samt physalis (Vad gör de där? frågade mannen min och sonen oberoendes av varandra).

Det var bara smulor kvar på fatet när vi gick hem ...

Godisbit nr 6
Kalkon! Jisses så gott det är! Kanske för att vi äter det max en gång om året eller för att jag fullkomligt älskar såsen och fyllningen till det recept jag brukar följa. Och så klart den stekta surkålen som är så perfekt till kalkon! Nu har vi ätit kalkon två dagar på rad, resten får nog frysen svälja. Fru Cuba hade planerat att göra kalkon till nyår men hon har som tur är tänkt om och köpt en stor skinka (eller vad det nu heter när det egentligen är ett framben, una paleta) och det blir kubanskt i stället. Spännande!


Godisbit nr 7
Kramar från sonen. I förra årets godispåse så skrev jag om Lillskrutten som blivit Skrutten, att han fortfarande var kortare än mig. Det förhållandet är nu det omvända, nu är det sonen som kramar mig och säger "lilla mamma". De mätte och vägde varandra på idrotten i skolan för någon månad sedan och då var han 183 cm, om jag minns rätt. Nu på tisdag, den 1 januari, så fyller han 14 år! Då ska vi äta oxfilén jag köpte. Jag såg i veckan att den nu kostar ca 25 € per kilo på Carrefour så japp, jag gjorde ett kap och sparade 25 €!

solsomsol.blogspot.com
Han låg på muren och tittade på medan jag ryckte en massa ogräs.

Godisbit nr 8
Tramse. Ja, vad är en Lördagsgodis utan vildkatten Tramse? Och särskilt denna årets sista! Han är verkligen som en huskatt nu men fortfarande no tocar, inte röra. Morgonrutinen är ju att han står och tittar in i köksdörren och väntar på att få frukost. Han brukar få en skinkbit som jag håller med fingrarna och han tar den - oftast - lugnt och fint. Ibland tröttnar han på mitt tramsande och hugger lite extra. Då får han skäll så då går han och lägger sig på sin dyna, där sover han mest hela tiden nu förutom när han ligger och njuter av solens värme.

Jag passar på att redan nu önska er alla Ett Gott Nytt år!

12 kommentarer:

  1. Vilka fynd du gjorde! Ibland prutar jag, ibland inte. Jag tycker det är ganska kul att pruta och se hur långt jag kan gå.
    Tänk vad mycket som är billigare i Spanien jämfört med Sverige. Däremellan ligger UK-priserna.
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade sjalen kostat 2 € hade jag inte prutat men jag tyckte det var rätt fult med skylten och sedan ett helt annat pris. Hade lust att inte köpa men jag ville ha sjalen ... :)

      Gott Nytt År, Lena!

      Radera
  2. Många, härliga och varierade godisbitar, just som det förhoppningsvis ska vara i dessa tider.
    Vad gäller just kalkon och julmat är det inte det bästa jag vet, men lite blev det även hos oss .Men här satsade vi på färska skaldjur och för oss är det riktigt godis.
    Kramen från sonen blev ju en extra fin godisbit. Önskar honom och er en riktigt fin födelsedag och innan dess ett gott slut.
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle nog inte kunna äta kalkon ofta men en gång om året då är det så himla gott!

      Radera
  3. Den godispåsen bara älskar jag! Riktigt kul att läsa också att vi är rätt olika du och jag. Det är väl det som "attraherar" säg det ju. Jag är en jävel på att pruta, och det i Sverige, aldrig i Spanien, då allt är så mycket billigare både på marknader och i affärer. Dessutom är jag en renodlad "silvermänniska".

    Att jag inte är så värst förtjust i att laga mat har du ju redan förstått. Men jag njuter av din dessertbricka! Vilken absolut fantastisk idé som dessutom är en fröjd för ögat.

    Korvar är inte min grej i någon form, men dina gapade åtminstone;-)

    Stort GRATTIS till den 1,83 långa sonen i förskott! Älskar långa killar. Å min man är ju 1,95 så... Antar att sonen kommer bli längre - mums! Så vilken tjej/flickvän/fru han kommer att träffa så lär hon få nackskott vid pussar, precis som jag;-)

    Önskar dig också ett toppen 2019!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jomen visst är det så, att hitta saker man gillar gemensamt men också se skillnaderna! Då blir det liksom lite spännande och man utmanas till att tänka i andra banor.

      Nackskottspussar - visst är det värt det!

      Radera
  4. Snygg sjal och snyggt prutat! Jag var en fena på att pruta förr i tiden, både i Sverige och utomlands. Ibland hamnade vi i diskussioner om typ 50-öringar som fick Anders att skämmas. Nuförtiden ids jag oftast inte... Men jag kom osökt att tänka på den här scenen från Life of Brian:

    https://www.youtube.com/watch?v=3n3LL338aGA
    :-D

    Vilken läcker efterrättstallrik! Så mycket gott :-)

    Såklart att Tramse måste få vara med på ett hörn också :-)

    Säger som ifjol - smart av sonen att vänta med sin entré tills det blev nytt år. Trist att vara född i slutet av året och behöva vänta sååå länge innan man fick göra det "alla" kompisar fick göra i början av året. Stort GRATTIS till honom i förskott och GOTT NYTT ÅR till er alla! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är så himla nöjd med sjalen, den blev superbra till min klänning!

      Sonens entré? Jag hävdar bestämt att han är bortskämd och hade det alldeles för bra i min mage.

      Radera
  5. nr. 1 En bra affär är aldrig fel.
    nr. 2 Tack för det salladsreceptet. Den ska jag be D göra.
    nr. 3 Ett sånt frisörbesök livar upp på mera än ett sätt.
    nr. 4 Visst är det väl så att när julen är över, då har man fått nog av julmaten. Gäller väl även när man börjat smaka redan innan jul.
    nr. 5 Den där dessertbrickan är bara så läcker. Det krävs mycken kreativitet för att komma på den lösningen av sötsuget
    nr. 6 Kalkon äter jag inte ens en gång om året.
    nr. 7 Se där, "lilla mamma" har gjort ännu en bra affär.
    nr. 8 Tramse är verkligen en i familjen, fast på hans villkor förstås. Är man katt så....
    Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig och familjen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker definitivt att ni ska prova på rotsellerin, det är supergott! Min svägerska stod länge och tittade på det, väldigt misstänksam men tyckte det var supergott!

      Som sagt, är man katt så ... Just nu är mer tramsig än vanligt. Det är väl vårhormonerna som börjar spöka.

      Radera
  6. Det var verkligen en stor välfylld skål med lördagsgodis! :)
    God fortsättning på det nya året :) jag ser fram emot ett helt nytt år fyllt med godbitar här hos dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gör jag med! Den första skålen är i skrivande stund framställd.

      (Jisses så sen jag är med att svara på era kommentarer!)

      Radera