söndag 26 maj 2019

Skyltsöndag nr 116: Valtider

Om det är något som är tråkigt så är det politik! Jag står inte ut med alla som leendes sitter där i sandlådan och ser viktiga ut medan de slänger ur sig floskler och löften som inte betyder något. Bakom ryggen på oss andra håller de egna obskyra agendor, kliar varandras ryggar i stället för på dem som behöver kliandet bättre.

Men nu är det ju som det är, det är valtider, stora valdagen i dag. Och jisses så mycket skyltar det är överallt. Jag har ingen aning om vem som är vem eller vad som är vad. Det är för mig intressantare att stå med huvudet i sanden och se myror och andra insekter som att försöka fatta något av detta.

Så bered er på den tråkigaste Skyltsöndagen jag någonsin har visat er!


Brevlådan brukar tacksamt nog vara tom när man kikar ned men senaste tiden har det kommit en del kuvert i våra namn ...


... samt utan våra namn. Alla är de märkta med Envio postales de propaganda electroral, brevutskick med valpropaganda. Vad bra, då vet man att man bara kan hiva det i pappersåtervinningen!


Precis som alla små lappar och kostsamma foldrar man även hittar i brevlådan. Herre jisses vad pengar det måste gå åt på denna propaganda!

Vore det inte bättre för alla att samordna, varje parti får fyra sidor i ett häfte som delas ut till alla. Förstå så mycket pengar och material som skulle sparas in! Finns mycket man skulle kunna använda de pengarna till.

Sonen assisterade mig med fotograferandet.

Inte nog med att brevlådan slammas igen, även omgivningen har ju belamrats. Var 20:e meter utmed vägarna i kommunen sitter det vajande skyltar. Först några budskap från det ena partiet och sedan ett gäng från nästa och så vidare. Överallt.


Här är stora parkeringen vid Arroyo de la Miel en fredagseftermiddag efter att marknaden har packat ihop. Få bilar, många skyltar. Så vad skyltar de om?

Jag tycker hon ser ut som en skolfröken.
Det roliga är att hon faktiskt är det i grunden.

Vi börjar med Elena Galán. Hon fick en egen skylt långt till höger, syns därför inte i kavalkaden ovan. Hon är frontfiguren för IU, Izquierda Unida Benalmádena, vänstern förenar Benalmádena.

Hon vill bli alcaldesa, borgmästare, i Benalmádena. Eller heter det borgmästarinna? Eller är borgmästarinnan gift med borgmästaren? Om det är hon som innehar posten (inte den i brevlådan), vad kallas i så fall hennes man för? Ja, om hon nu har en. Borgmästare? Fast då blir det ju helfel!

Fast det är klart, det blir det ju lätt när allt ska vara politiskt korrekt.

Bilhandlare?

Bernardo Jiménez tycker att han och hans demokratiske kommunparti CONTIGO, Contigo somos Benalmádena, med dig är vi Benalmádena, ska få sitta vid ratten och styra.

Hon ser ut att vara författare, de brukar se ut så där på bokomslaget.

Somos Benalmádena, Vi är Benalmádena, är ett annat lokalt parti med Credibilidad, trovärdighet, som slagord. Ana Macías vill gärna låna din röst, préstame tu vota. Ska hon lämna tillbaka den sedan eller? Nu orkade jag inte läsa om det partiet (heller), tittade bara på bilderna i länken ovan och det skulle lika gärna kunna vara en religiös sekt. Skillnaden är kanske inte så stor alla gånger, egentligen. Oavsett parti.

Och jag tänker på Leijonborg när jag ser honom ...

Juan Antonio Lara ser gärna att Partido Popular, Folkpartiet, får äran att röra runt i den byråkratiska soppan ...

Han kunde lika gärna vara en tandläkare.

... efter Víctor Navas, den sittande borgmästaren i Benalmádena. Han går i spetsen för PSOE, Partido Socialista Obrero Español, Spaniens socialistarbetarparti (eller arbetarsocialistparti kanske?), för en stabil framtid, Por un futuro estable.

Den onde tvillingbrodern i en såpopera?

Herr José Antonio Serrano gör allt för sin by, Por Mi Pueblo. Tyvärr brukar det inte alltid vara samma sak utan av allt det där brukar en del hamna i den privata fickan i spansk politik. Jag säger inte alls att Herr Serrano ovan skulle karva av lite skinka för egen del, för jag har ingen aning om vem han är, vad han vill eller står för.

Det är bara inte alltför ovanligt i Spanien.

Butikspersonalen

Här har vi ett helt gäng på Solkusten som kan och vill! CSSP, Costa del Sol Sí Puede, Solkusten ja du kan, säger sig vara helt kommuniga, animaliska, solidariska, ekologiska, oberoende, obundna, engagerade ... Jag förstår inte. Har de öppnat en matbutik eller?

Podemos, Vi kan, har jag hört och läst om under alla år men har inte sett några skyltar av dem i år, faktiskt. Men tydligen så stödjer de CSSP så de vill väl hjälpa till med styret på det sättet. Varsin hand på handtaget. Ja, det brukar ju bli bra, särskilt när den ena rycker till lite för hårt.


I sista minuten kom det en hög till i brevlådan. Och se, där kom det från Podemos också och ännu mer från PSOE.

~ ☺ ~

Min målsättning med detta inlägget var egentligen att jag skulle lära mig mer om vad varje parti stod för, kanske kunna bilda mig en uppfattning och våga rösta i kommunvalet här i Benalmádena i år (påbörjade inlägget för ett tag sedan) eller nästa gång. Jag vet ju att det är viktigt att påverka och ta del av samhället. Men jag har fortfarande nollkoll! Kan ju konstatera att jag misslyckades totalt med uppgiften. Det är roligare att (lite respektlöst) spåna ...

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare.

21 kommentarer:

 1. Tycker inte jag sett tillnärmelsevis så mycket valskyltar som du gjort. Och jag har inte saknat dem ... det har räckt så bra med det jag sett ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har det varit fullkomligt nedlusat!

   Radera
 2. Ett av dina bästa bidrag till Skyltsöndag. Inte ett dugg tråkigt utan allt du säger är ju sant! Lika illa som hos dig har det inte varit här. Betydligt färre affischer/utskick än när det hålls riksdagsval. Nu vill pappersindustrin ju också leva, och det går nog bättre för den i Spanien än i Sverige.
  Precis som du har jag nollkoll, japp, även på hemmaplan. Är totalt ointresserad och orkar inte sätta mig in i alla dessa floskler och löften som glöms bort dagen efter valet.

  Så för första gången gör jag inte min plikt och struntar i att rösta. Det känns liksom mera ärligt i mitt fall.

  Som sagt, jag gillade din Skyltsöndag skarpt! Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen pappersindustrin ... Bygg hus av träden i stället, folk är ju hemlösa. Du ser så enkelt jag löste det problemet! Man kanske skulle bli politiker och styra upp lite här i välrden.

   Radera
 3. Du gjorde politiken roligare än någonsin, fick mig flera goa skratt.

  SvaraRadera
 4. Hej Emma!
  Ja jag är ju intresserad och hänger med lokalt...får ju inte rösta men jag blev bestört över att Torrevieja åter blir i högerns händer efter åratal av korruption. Borgisen sitter ju i fängelse men hans kronprins kommer nu tillbaka...Fy. Ser att du skrev Folkets parti om PP :-) Populära partiet men mörkblå. Rötter i Francotiden.
  OK, I dom kändistäta kommunerna på Costa del Sol röstas det ju alltid mörkblått. Ingen gör nåt åt fattigdomen utan bygger monument över sig själva som gjordes i Torrevieja, den fattigaste kommunen sägs det.
  Få se hur länge PDIE kan regera i riket, och hur blir det med Katalonien som fått in separatister i riksdagen med mer makt nu.
  Fanns inte många skyltar i Torre, bara en bautastor av VOX, det högerextrema partiet som vuxit....och dom kom in i kommunen...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. PSOE är det som regerar...slant på tangenterna som vanligt :(

   Radera
  2. Fast Partido Popular betyder ju Folkets Parti, så på svenska blir det Folkpartiet. På engelska översätter de det till People's Party. Haha, folkfest!

   Jag tror att det är lika mycket korruption oavsett färg, det är bara det att det sker på olika sätt.

   Radera
  3. OK, jag har aldrig sett den översättningen då popular betyder populär både på svenska och engelska. Finns ju en politikgrupp i Torre där det alltid står "populära partiet" vid den automatiska översättningen :)Varför kallar engelsmännen det för Folkets parti då? Fast dom är ju lite anners :-)

   Radera
  4. Den ursprungliga betydelsen för popular (spanska och engelska) eller populär på svenska kommer från latinet och betyder folklig så ... Same same but different. :D

   Här kan du läsa vad det står på RAE:
   https://dle.rae.es/?id=Tfbc80Q

   Radera
 5. Haha! Jag gillade dina spåningar (rödkrull)! Fick mig att fundera både över det där med borgmästare/borgmästarinna och dessutom kom jag ihåg en grej som vi funderade över när vi bilade runt nyss. Vi körde genom ett ställe som hette Puebla de "ett mansnamn". Heter det inte Pueblo? Vad betyder puebla? Varken translate eller lilla ordboken i handskfacket kunde hjälpa mig. Nu tog jag till stora ordboken, och inte ens där fanns puebla. Så jag är lika klok som jag var innan, både när det kommer till det ordet som om politiken...
  Men det var ett skojigt inlägg och skyltar fattades det sannerligen inte :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ser du, nu kan jag hjälpa dig!

   Pueblo betyder ju ort eller by som du redan vet.
   Puebla är ett namn, något man kallas för. Städer som heter Puebla de ... är orter som har erövrats (oftast av muslimer) och sedan tagits tillbaka.

   Politik och klok finns det inte mycket samband emellan.

   Radera
  2. Tack så jättemycket, du ständiga källa till information! :-)

   Radera
  3. Asch, det är inte så svårt att få igång mig, det vet du ju! Jag blir ju nyfiken och vill också veta!

   Radera
  4. Haha! Ja, jag vet. Det är nästan enklare att trigga dig än att googla själv :-D

   Radera
  5. Ja och tänk så mycket jag får lära mig!

   Radera
 6. Bra gjort med en resumé av det spanska kommunalvalet hos er. Riktigt roligt bidrag till skyltsöndag. Och många skyltar. Gott om valaffischer har vi också sett här i Torrevieja.
  Vad gäller Spanien har jag inte direkt satt mig in i vare sig Eu valet eller kommunalvalen. Men lite grann har jag snappat upp.
  Politik är jag ganska road av i största allmänhet men är inte politiskt aktiv.
  Har för länge sedan insett att politiker sällan gör något för min skull direkt. Men genom att rösta kan jag i alla fall kan vara med och påverka och sen kan jag ju "gnälla" och fortsätta ha synpunkter. Och då har jag gjort mitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker väl egentligen att det är intressant med samhällsfrågor, särskilt när det drabbar mig! :D

   Sista stycket, det håller jag helt med om!

   Radera
 7. Ja, jösses så mycket info om olika partier och borgmästare. Jag avstod även att rösta detta år. Precis som du säger: Bara en massa lovord=(
  Vi har fd borgmästarinna till granne. Här brukar de oftast skiftas om mellan PP och PSOE i Jerez. Här har även skyltats hej vilt på alla stolpar. Då fattas inga pengar. Man blir inte mycket klokare var de står för. Jag tycker det är lite roligt att det har gått framåt för Ciodanos. Alltid lika roligt att läsa dina inlägg och det gäller att vara nyfiken om man vill lära sig något nytt här i livet=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, konstigt nog så fattas det inte pengar då. Det verkar fattas nu när skyltarna ska ned, bara. En hel del sitter ju fortfarande kvar.

   Ciudadanos har jag inte sett mycket av här, någon enstaka skylt. Har ju hört om de dock. Eller rättare sagt hört namnet, har ingen aning om vad de står för.

   Radera