torsdag 10 juni 2021

Barntandvård i Spanien

Vi kom på att oj, det var länge sedan sonen hade varit hos tandläkaren! Men hur funkar det i Spanien och det spanska vårdsystemet? Tandläkarkliniker råder det knappast brist på men jag har inte hört något om motsvarande folktandvård så lite ställd blev jag. Så ut en sväng på Google!

För barn som är 6 år och upp till och med 15 år ingår fri tandvård, i alla fall här i Andalusien. Det innebär dock inte att allt ingår utan det är vissa behandlingar som till exempel undersökning, lagning av hål i permanenta tänder, rengöring hos hygienist samt utdragning av mjölktänder eller permanenta tänder när inget annat alternativ finns. Resten får man betala för.

Något som liknar Folktandvården finns inte. Man kan heller inte gå till vilken tandläkare som helst för att kunna nyttja den fria barntandvården utan det måste vara de som är speciellt knutna för detta. Man kan även kontakta sin vårdcentral för information och hjälp, det kan finnas en tandklinik där. På listan för Benalmádena fanns den läkarklinik som mannen min besökte när han skulle byta till spanskt körkort så där bokade vi tid för sonen, mest för att vi hade varit där tidigare, inte för att den var bra. Tandläkaren tittade runt i munnen på sonen och allt såg fint ut men jo, han skulle behöva tandställning samt ett besök hos hygienist. Nu är det så att det där med tandställning, det ingår inte i den fria tandvården i Spanien, kostnaden skulle vi få då när sonen kom tillbaka och besökte hygienisten. När jag sedan vid återbesöket bad om offerten så hänvisade hygienisten mig till receptionen och de sa att jamen då måste det bokas en utredning och det kostar 120 €. Så vi skulle betala det för att få en offert?! Tack och hej! sa jag och gick med ett stadigt tag om sonens handled. Det finns fler tandläkare och om vi ändå måste betala för det så finns det mängder! Dessutom kan det bara bra att få ett omdöme till.

Sedan har tiden gått, det har varit så mycket, sonen är inte längre 15 år heller. Vi har sagt att vi måste ta tag i det där med tandregleringen men det har inte blivit av.

För ett tag sedan började sonen gnälla om att han hade ont i tanden. Eller tänderna. Det var lite diffust.
- De schäns schom de schitter nåt däär, sa sonen med pekfingret petades långt inne på utsidan av tandraden.

Först fläktade vi bort det och sa till honom att borsta tänderna lite bättre. Men han var envis och till slut så stod vi där med en ficklampa i handen och kikade in i sonens mun. Och jo, något satt faktiskt där i tandköttet ovanför den innersta molaren i överkäken.
- Alltså, det ser ut som en kusp, som om en tand håller på att spricka ut där! enades vi om.

Så dagen efter ringde jag den tandläkare som mannen min och jag har gått till och fick tid några dagar senare.

Sonen och jag åkte dit och där fick vi ställa oss på en klistrig matta, desinficera händerna och handväskan stoppades i en plastpåse. Temperaturen avlästes i pannan. Vi fick sätta oss på den inplastade soffan och vänta på vår tur medan vi fyllde i ett formulär med sonens uppgifter.

Sedan fick sonen lägga sig i tandläkarstolen, jag satt kvar på plasten. Efter ett tag kom sköterskan ut och frågade om jag accepterade kostnaden på 30 € för att göra en större röntgen på käken. De hade inte kunnat ta en vanlig röntgenbild, de där man biter ihop på. Jag var inte förvånad, sonen gillar inte att få in saker i munnen och kräkreflexen är svår att styra över.

Så en fin röntgenbild blev det på hela garnityret. Där ser man att det sitter en tand framför den sjunde tanden men bilden är inte solklar. Därför frågade de om lov om att få göra en 3D-röntgen för 40 €. Vad ska man säga, de måste ju se vad som sitter där och ju mindre man skär upp desto bättre.

Strecken är från datorprogrammet tandläkaren använde
och det är ju lite randigt då jag fotade av en skärm.

Alltså kolla! Det ju hur coolt som helst! Nu trädde det fram en klar bild som visar en visdomstand som bestämt sig för att komma ut bredvid molaren längst in. Tänk vilket hjälpmedel det är för tandläkaren som nu tydligt kan se hur rötterna sitter och därmed kan planera sitt arbete bättre för en extraktion eller operation. För bort måste den malplacerade visdomstanden så klart, till en kostnad av 200 €.

När jag ändå var där inne och noga tittade på de olika röntgenbilderna (vilket tandläkaren och tandsköterskan tyckte var roligt) så frågade jag om det där med tandställning.
- Bit ihop! sa tandläkaren och tittade på sonens bett.
- Han har ju några sneda tänder där i underkäken men nej han behöver ingen tandställning.
- Så det är inget som tar skada när han tuggar?
- Nej, det är endast estetiskt.

Så nu kör vi på det! Den här tandläkaren inger mer förtroende än den andra som vi kände mer var ute efter pengarna. Vill sonen ha helt raka tänder, då får han ta tag i det själv när han är vuxen (och kan betala själv). 

Sonen var nervös inför operationen men allt gick bra. Tandläkaren hade sagt att han inte sett en tand sitta så förut och hade tagit många fotografier med sin mobilkamera, berättade sonen när han kom hem. Tandläkaren gav sonen ett papper med restriktioner, bland annat inte äta något som måste tuggas de kommande tre dagarna. Det blev mycket soppor och kräm, mannagrynsgröt blev det också. Lite enahanda men det gick bra. Och tur att han kunde ha skola hemifrån eftersom han skulle vara väldigt lugn i flera dagar.

Allt har gått bra med operationen men lite mysterium har det varit. Där tanden satt är det nu en grop, den kommer väl att växa bort med åren när tandbenet rättar till sig. En kväll kom sonen in i sovrummet och sa att det var vitt där i gropen. Det gjorde mig ju lite rädd, tänk om den andra tandens rötter har exponerats! Men nä, det visade sig att sonen behövde göra lite extra rent där i gropen.

Men ett återbesök blev det faktisk ändå här i förra veckan för sonen sa att han hade ont och kände något hårt. Sonen fick en akuttid dagen efter. Allt såg fortfarande bra ut men han fick några små påsar med en gelé att smeta på för att hjälpa tandköttet att fixa till sig, växa sig lite tjockare.

Generellt är tandvården i Spanien bra. Det finns många tandläkare och konkurrensen gör att priset går ned och kvalitén upp. Ofta är den första undersökningen kostnadsfri och sedan betalar man för behandlingen. Vi har fått priset skriftligt innan något har gjorts varför man kan jämföra med andra kliniker om man vill det. Precis som det finns privata sjukförsäkringar finns det även dentalförsäkringar vilket gör att man betalar ett reducerat pris för behandlingen. Är man i behov av akut tandvård kan man åka till akuten på sjukhuset. Akuttandläkaren bedömer om behovet är akut och då är behandlingen kostnadsfri. Annars skickas du till din tandläkare för vanlig hjälp och kostnad.

Precis som i Sverige kommer frågan upp om varför tandvården är separat, varför det inte ingår i det vanliga hälsosystemet. Jag har aldrig fattat varför just tänderna är separerade från övriga kroppen ... Tror det var så sent som i vintras som frågan kom upp igen här i Spanien, att bastandvården ska ingå. Vi får väl se.

8 kommentarer:

  1. Så skönt att det gick bra med operationen! Har också undrat varför tänderna inte räknas som att höra till kroppen...
    Hoppas "gropen" stänger sig snabbt och att sonen inte får mer problem av den knasigt placerade visdomen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det konstigt att de plockat bort tänderna från resten. Och det är ju så viktigt med tänderna, kan få fasliga konsekvenser.

      Hoppas också att det är över nu med tanden.

      Radera
  2. 270 Euro totalt - ja, det hade det nog kostat här med, minst! Folktandvården har ju ett rätt så dåligt rykte i Sverige, så där har jag aldrig varit. Men som jag har förstått så har de privata aktörerna samma prislista. Det är gratis för barn att gå till tandläkaren. För ungdomar är det gratis till och med den sista december det år du fyller 23 år. Det googlade jag precis, då jag inte har några barn.

    Kul att sonen slapp tandreglering. "Estetiskt" tandvård är kanske viktigare för tjejer än för killar antar jag. Men det tar längre tid med tandreglering när man är vuxen. Har en kompis som höll på i flera år med en skena då hon justerade gaddarna vid 28-års ålder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barntandvården kan Sverige vara stolta över, den är fin.

      Skulle sonen haft tandställning skulle ha ha börjat med den i 12-årsåldern eller så. Men att reglera bara för det estetiska, bara för att några av tänderna i nedre käken sitter lite snett, nä. Helt onödigt. Och det tar flera år oavsett hur gammal man är men det är lättare i nedre tonåren.

      Radera
  3. Skönt att det ordnade sig på ett bra sätt och till en rimlig kosnad. Och visst kan man undra varför tänder inte räknas till sjukvård. Här är dock Sverige bättre på att se till att de upp till 23 år fpr kostnadsfri hjälp- Just som BP skrev.
    Vad gäller tandreglering kan det absolut vara en fördel att få det gjort i yngre år eftersom det då är lättare att få ett bra resultat- Det estetiska kan vara nog så viktigt även under tonåren och när man blir vuxen- Men givetvis beror det ju på hur mycket som skulle behöva regleras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I sonens fall är det jättelite, inget någon ser eller tänker på. Och att ha tandställning är inte smärtfritt direkt och det är en hel del trassel med reglering och justering. Hade det varit för att det varit svårt med rengöring, orsakat bettbesvär eller verkligen varit knasplacering på tänderna. Jamen då är det ett annat läge. Här är det två-tre incisivers i nedre käken som sitter lite snett. Ingen fara.

      Radera
  4. Svar: Tusen tack för gratulationerna gånger 2 till och med:-) Du har verkligen koll, nästan bättre koll än vad jag själv har, då jag inte ens firar mina födelsedagar sedan jag fyllde 50;-) Kram:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart man ska hålla koll på födelsedagar!

      Radera