söndag 13 juni 2021

Skyltsöndag nr 138 - Elpriset hela dagen runt

De flesta tycker nog att elräkningen är jobbig att läsa och kanske svår att förstå sig på, det är så många poster och skatter. Den spanska elräkningen är inget undantag. I Spanien betalar man dessutom för hur stark ström man ska ha, potencia. Enkelt uttryckt så gäller det att hitta en lämplig nivå för annars blir det strömavbrott så fort man sätter på vattenkokaren. Jag tror att vi i vårt hus har 6.6 kWh i potencia, vi kanske skulle kunna gå ned lite men å andra sidan har vi sällan strömavbrott (peppar-peppar) och med tre stycken som arbetar hemifrån är det mycket värt.

Gjorde den här skylten och satte upp på kylskåpet.
Hur ska jag annars komma ihåg allt?!

Tillbaka till fakturan. I Spanien har de kommit på att man kan göra den ännu lite svårare att avläsa. Istället för ett pris per kWh dygnet runt så har man delat upp dygnet i grupper och fördelat dem utefter hur förbrukningen är. När det spenderas mest el i landet är priset högst och när det spenderas minst följaktligen lägst. Horas punta, timmarna med det högsta trycket och högsta priset, ligger så klart då när man normalt lagar mat, drar igång disk- och tvättmaskinen. Horas valle, lågtrafiktimmarna, är under natten men även under helger och helgdagar, festivos. Däremellan ligger horas lleno, rusningstid, med priser som ligger mitt emellan.

Det där är för elen man har förbrukat. Den ska ju levereras till huset också och det tar man också betalt för, det är det som kallas för Potencia horas, det jag skrev om i början. Här är det uppdelat i två delar Potencia horas punta, högtryckstimmar, mellan klockan 8 och 24 samt Potencia horas valle, lågtryckstimmar, vilka då infinner sig från klockan 24 till 8 på morgonen samt helger (det som är gulmarkerat på min illustration).

Jag tror inte att vi kommer ändra våra elanvändningsvanor särskilt nämnvärt, vi kan ju inte vända på dygnet med matlagning och jobb mitt i natten. Men jag behöver ju inte sätta på en tvätt- eller diskmaskin när priset är som högst och jag har vridit om timern till pool-pumpen så den går när priserna är lägre. För det är lite skillnad i pris:

De första två är för att få elen levererad, de tre till höger är elen man förbrukar. Dessa priser är inte fasta utan det fluktuerar per timme och dag. Priserna på bilden är därför inte längre giltiga.

Som jag förstår det av vårt elbolags hemsida så är priset ... Nä, jag fattar inte.  Ska det vara så här tro (men de ogiltiga priserna som grund): låt säga att jag förbrukar 5 kWh mellan kl 10 och 11 på dagen så blir priset 5x3,580896 + 5x0,321616 => 17,90 + 1,61 = 19,51 € medan om jag gör av med lika många kWh under natten så blir det 5x0,480908 + 5x0,094606 => 2,40 + 0,47 = 2,87 €. Har jag missuppfattat detta blir jag gärna informerad om hur det fungerar!

Man måste i alla fall inte ha detta fluktuerande priset per timme för elen man förbrukar (elleveransen har dock två priskategorier för så har det bestämts på högsta nivå). Elbolaget vi använder, Energia XXI, kallar det för One Luz 3 Periodos. Elbolaget erbjuder även samma pris dygnet runt, One Luz. Jag tror det är det vi har sedan tidigare så det ligger kvar men kanske borde man se över det hela lite mer.

Jag måste säga att jag fattar inte riktigt hur det är tänkt att fungera, jag kommer inte ställa mig och laga mat mitt i natten eller under helgen för att ta fram under veckan och värma som hastigast. Men grundtanken är tydligen att det ska vara billigare att under natten ladda sin elbil. Ja, jo ... fast nu har vi ju inte en elbil.

Jag gick in på mina sidor där på elbolaget för att se hur vi spenderar elen och för att se om jag fattar bättre. Jag är inte säker på att de på elbolaget fattar de heller för titta här:


Jo, men det stämmer ju, den 29:e maj var en lördag.

Efter lördag kommer ... lördag?

Växlar man om till spanska blir det än mer "spännande" för då ligger plötsligt det låga helgpriset (ljusblå staplar) på fredag-lördag i stället för lördag-söndag.

Det lär bli en trevlig sysselsättning att försöka förstå fakturan och faktiskt ha koll på att den är korrekt.

~ ☺ ~

Vill du se fler skyltningar kan du klicka på etikett Skyltsöndag här i bloggen. Glöm inte bort att kika in på förvaltaren BP's Skyltsöndag! Här är alla medverkare

4 kommentarer:

 1. Så kul att du är med i Skyltsöndag igen:-) Det där med el här i Sverige - vi betalar, och har ingen aning vad vi betalar för, bara att det alltid finns el och att det sällan är strömavbrott.
  Har förstått att elen är väldigt dyr i Spanien och att man nyligen höjt elpriset. Ja, jag vet att du försöker förklara det hela, men min IQ räcker inte till där.
  Du här himla duktig på att göra skyltar - också. Du är ju ett geni på allt möjligt har jag lärt mig:-)

  Tusen tack att du är med igen och skyltar:-) Stort tack för länkarna också:-)

  SvaraRadera
 2. Jag trodde att vi i Sverige också betalar olika mycket för strömmen beroende på när vi använder den - har jag fel???? Tycker mig minnas råd om att vänta med tvätt och disk till sen kväll etc.

  SvaraRadera
 3. Knepigt är det med de nya priserna. Men vi har dag och nattaxa och berörs inte direkt annat än att elen blivit dyrare och så är det
  för alla. Vi har dagtaxa mellan klockan 13 och 23 och nattaxa mellan 23 och 13. Men vad den blir återstår att se. Men för vår del blir det marginell höjning och helt oavsett använder vi ac och el som vanligt s Men tvätta kan vi ju göra före klockan 13 eller på helgerna då det är lägre tariff. Jag har också förstått att detta med tider och annat för elen skiljer mellan bolagen och det kontrakt man har.
  Vamos a ver.

  SvaraRadera
 4. Visst är elräkningar komplicerade! Det vet jag mycket väl, eftersom att jag jobbat med att programmera system som producerar såna. Inte ett dugg lätt att göra dom begripliga då reglerna är så många och komplicerade. Speciellt när det gällde att producera preliminärfakturor (beräkna vad förbrukningen kommer att bli framåt i tiden utifrån tidigare förbrukningar). Sen skulle dom korrigeras när det väl kom in en avläsning... Hujeda mig! Jag är glad att jag har bytt yrke till hemmafru istället :-D

  Med dom nya reglerna här i Spanien har jag beslutat mig för att tvätta på helgerna (då det är lågpris hela tiden) och duscha på nätterna. Att bara duscha på helgerna känns lite ofräscht... ;-)

  SvaraRadera