onsdag 6 november 2019

Facit till Skyltsöndag nr 128

Först och främst, tack för alla kommentarer på söndagens Skyltsöndag! Det var jätteroligt att läsa vad ni tyckte och tänkte. Nu vill ni så klart veta svaret till de 16 omslagen så här kommer det!

(Har du inte tittat på det inlägget så tycker jag att du börjar med det innan du läser vidare.)

Vad var det för titel på boken vars omslag jag hade kladdat på (rätt ordval då det inte är bra gjort, bara fort gjort) och ersatt med mitt och bloggens namn? Har du läst den? Kanske sett som film?

Här kommer de, mitt till vänster och originalet till höger (i webbversionen i alla fall):

Haha, vad jag har haft kul åt detta! Jag har gått här och fnissat nu under flera dagar! Samma bok men olika utgåvor och i olika länder. (Vid siffran har jag länkat till platsen där jag lånat bilden. Tack för lånen och förlåt för nedkladdandet, som sagt inte så bra gjort heller!)

Vissa av omslagen förstår jag inte alls vad de har med boken att göra. OK, nu har jag ju bara sett filmen och för många år sedan så jag kanske har missat något men särskilt nr 11 till 13 väcker frågor hos mig samt nr 4 och 5.

Det finns så klart långt fler omslag än de jag hade med, de flesta skulle ni direkt se att det var en bok om romartiden, någon hade säkert börjat fundera. Så dem hoppade jag helt enkelt över.

Tro det om ni vill men nummer 4, den fina med blomstren, är faktiskt den först publicerade boken och den utkom 1880. Boken 'Ben-Hur: A Tale of the Christ' av Lewis Wallace blev snabbt en bästsäljare och låg i topp ända till år 1936 då boken 'Borta med vinden' av Margaret Mitchell kom. Fem gånger har Ben-Hur filmatiserats men det är väl den som kom 1959 med Charlton Heston som huvudrollsinnehavare som är den de flesta av oss har sett och minns:


Filmen tillhör med sina 212 minuter och tusentals statister gruppen mastodontfilme. 11 Oscar vann den och var dessutom den första filmen där man började använda sig av reklamprodukter (Ben-Hur-produkter som toalettpapper, mjöl, parfym, cyklar, cigarrer. klockor mm) med marknadsföringsskydd. Intressant!

Som sagt, jag har haft retligt roligt med detta bidraget! Hoppas att ni fnissar lite ni med!

26 kommentarer:

 1. WOW! Vilken kul grej! Du är verkligen påhittig och kreativ - och jodå, jag har set filmen - men inte läst någon av böckerna :)
  Tack för att du härmed gav mig ett gott skratt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Glädjen är nog mest på min sida, för så jag gått här och fnissat när jag tänkt på mitt bidrag! Och tack för komplimangerna!

   Radera
 2. Nej, jag fnissade inte alls - jag gapskrattade! HAHAHA!!! 😂🤣😁
  Vilket LUR med Ben Hur!

  Känner ju igen den där sista - Ben Hur-filmen. Fast jag kan inte komma ihåg om jag har sett den eller inte. Spelar egentligen ingen roll för om jag har sett den så minns jag ändå inte ett smack av den :-)

  Himla roligt gjort av dig, Emma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, vilket lurendrejeri va! Hornen blev lite vassare och spetsigare nu ett tag, vet du. Vingarna ha varit lite för vita.

   Minns att vi såg Ben-Hur i skolan så det är ju evigheter sedan. Egentligen skulle man kanske poppa lite popcorn och tvinga ned sonen i soffan också.

   Radera
 3. Kul! Och tack för facit och ett gott skratt. Tänk så många varianter av omslag det finns. Filmen har jag sett men inte läst boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Ja, och det här var ju bara en bråkdel egentligen. Har inte heller läst boken.

   Radera
 4. Jag började också skratta! Så lurigt att välja olika upplagor av en och samma bok! Jag förstår att du njutit i fula drag. Jag gillar ditt sätt att hitta nya vinklar på saker. - Idag satte jag mig vid datorn för att leta fram nr 8 som jag sett på Internet när jag gjorde sökningar rörande Gabriele d'Annunzio. Då hittade jag ytterligare en bok med samma omslag, men av en annan författare, fick blodad tand och sökte vidare. Det visar sig att ett förlag vid namn HardPress Publishing har specialiserat sig på att nytrycka klassiska "hard-to-find" böcker, inte bara skönlitterära utan även historiska, vetenskapliga mm, och de har alla samma omslag! La città Morta av D'Annunzio, som var den första jag hittade, kom ut 2013. HardPress Publishing hittar man via länken hardpress.net. Förlaget är baserat på Irland. Hälsningar från Stella i Italien (lite nördig, faktiskt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Ja, då förstår du att jag haft kul här hemma. Men visst är det konstigt!

   Tack för all den där informationen! Det var ju riktigt spännande och tänk vad det något kan leda en vidare till. Det där omslaget är nog det som jag har funderat mest på just för att det egentligen är så anonymt. Men då förstår jag och köper konceptet.

   Radera
 5. ...njutit i FULLA drag menar jag ju... Stella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, några kan nog tycka att det var fula drag också!

   Radera
 6. Hahaha! Du är bara för rolig! Nej, jag fnissade inte utan gjorde som Ama och gapskrattade. Snacka om totalt otippat resultat. Sååååå himla fyndigt av dig. Å i framtiden ska jag hålla käft vad gäller bokomslag;-) Eller nej, det ska jag inte alls göra. Tycker nämligen att min och många andras favo nummer 8 inte har ett dugg med Ben Hur att göra. Nu minns jag inte om jag sett filmen, men är säker på att jag inte läst boken.

  Tycker du ska ha fler sådana roliga och kreativa utmaningar:-) Tack för den här gången. Hoppas på många fler "lurendrejerier" från din sida;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nr 8 visade sig ju ha en orsak till varför den såg ut som den gör, se Stella i Italiens kommentar ovan. men visst blir man rätt ställd när man ser de olika omslagen!

   Ojojoj, hur ska jag nu kunna leva upp till detta? Vi får väl se om det dimper ned något men några löften ger jag inte.

   Men jag håller med om att det här var superkul, om du visste vad jag har gått här hemma och fnissat åt detta! Kul att din reaktion var densamma om det var det omvända, jag hade också skrattat högt! Tack för att jag fick skratta med er!

   Radera
 7. Hej. Vi hittade din blogg i samband med att vi sökt info om Alhambra. Vi har själva en reseblog, "Ringsholm på väg" och skriver där om våra upplevelser. Efter vårt besök på Alhambra så blir det ett inlägg och då skulle vi vilja lägga med en länk till din sida med all info om Alhambra. Är detta ok? Vi tänker som så att varför upptäcka hjulet en gång till. Du har ju så mycket info som intresserade säkert vill ha.

  Lo o Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på er,

   Självklart får ni länka till min sida! Bara roligt att det uppskattas. Nu är det ju några år sedan vi var där men jag tror nog inte att så väldigt mycket har ändrats.

   Radera
 8. Haha, hann inte svara sist. Men oj, vilken kul grej! Intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen intressant, särskilt blir man ju lite frågande över hur vissa tänkte när de valde/skapade en del av omslagen. Jag undrar särskilt över det med träden, nr 13.

   Radera
 9. Men OJ! Ja, klart roligt och fnissvnänligt. Hade aldrig kunnat gissa!!! (Något gissade jag väl, men naturligtvis jättefel). Jättekul grej, bra påhittat och uträttat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag fick dig att fnissa lite! Jag valde ju bort det mest Ben-Hur:iga så det är klart att det inte blev så lätt då.Hade blivit förvånad om någon klarat det, det ska vara typ att man råkar ha den boken hemma ...

   Radera
 10. Så otippat, samma bok!!! Jag har läst boken men mindes inget omslag.
  Hur i hela friden kom du på den här idén?
  Du är en finurlig kvinna ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag satt och letade spanska böcker att ladda ned till sonen, han måste läsa i skolan. Det var då jag såg att samma bok kan ha mängder med olika omslag beroende på förlag, år och språk. Minns inte varför det blev just Ben Hur men jag tänkte att det borde vara en bok som i stort sett alla hört talas om och så måste den ju vara tillräckligt gammal för att ha fått fler utgåvor.

   Jag har haft sååååå kul!

   Radera
 11. Ja, där Ben (LUR) ade oss totalt!!!
  Hahaha 😁😁😁
  Tänk vad bokomslaget kan lura ögat. Oftast väljer man bok efter omslag=)
  Vissa omslag är mer givna än andra när man vet svaret. Visst har man sett filmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha,ja det gjorde jag allt! Så himla roligt.

   Omslag är verkligen luriga och vissa fattar jag inte alls vad de har med innehållet att göra hur snygga de än är. Och vissa passar men är bedrövligt fula. Det är en konst, som sagt!

   Radera