tisdag 14 april 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 16 - Munk

Tänk så naturligt det är för oss att det alltid ska finnas bröd hemma. Vi äter det till nästan alla måltider, en smörgås kan vara ett mellanmål eller en hel middag! Färskt fluffigt vitt bröd som fylls med en massa godsaker som sallat, tomater, stekt kött, någon god röra, lite örter ...

Men brödet har inte alltid varit vitt och fluffigt, framför allt inte i de länder som ligger norröver. Nej, där var det vanliga brödet en mjuk kompakt bit som bakades av kornmjöl på en varm sten vid elden och åts på en gång, sedan blev den antagligen fort rätt tråkig och torr. Det var nog inte lätt att vara viking alla gånger. Men värre var det nog när det skulle bråkas om vem som var gud eller inte i Norden, när Oden och kompani fick lomma iväg och bryta sitt torra bröd i Valhalla. Ska man se det positivt så var det åtminstone någon munk som hade med sig recept på hur man bakade bröd med jäst och dessutom med vetemjöl. Han måste i fickan haft med sig lite vetekorn för odling också.

Nej, det är inte denna typen av munk jag pratar om!

För på den vägen var det: i och med att munkarna (inte bakverken!) i kristendomens namn bredde ut sig hade de också med sig nyheter för lokalbefolkningen. Plötsligt bakade de före detta vikingarna fluffiga vita bröd för de hade tillgång till vete och jäst, degen stoppades dessutom in i varma ugnar istället för att slängas på en het sten för bakning. De gamla egyptierna, de hade vetat om detta med jäst i brödet redan för 6000 år sedan ... Fattar inte att vikingarna missat det, de hade ju bara kunnat använda mjöd? Fast det hällde de väl i sig själva förstås.

Brödbakandets utveckling framskred ytterligare och i början av 1900-talet kunde man köpa färdig jäst hos handlaren, det snabbade ju på hanteringen med dagar! För innan var man mer eller mindre hänvisad till att starta en surdeg och hålla den vid liv.

I tider som dessa, när mjöl och jäst knappt finns på den spanska butikshyllan är det dags att snegla lite bakåt igen. Har man bara mjöl och vatten kan man baka fluffiga bröd! Med öl kan man få ingång en surdeg ännu lite snabbare.


Den här videon om baguetter fick jag som förslag i går på mitt Youtube-konto, verkar intressant! Mjöl, öl, salt, socker och lite bikarbonat. Han pratar ju spanska men receptet står även på engelska under videon. Det ska jag prova! Brödet ska tydligen vara lite kompaktare än ett vanligt bröd men det kan ju vara gott det med, jag är rätt trött på baguette egentligen. Tror jag har nämnt det några gånger förr ...

Dessutom ska jag leta upp ett bra recept på en surdeg, då behöver jag inte bli sur över att det inte finns jäst i butiken. Finns många recept, ser jag. Någon som kan tipsa om ett bra?

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

22 kommentarer:

 1. Tackar för tipset där, får titta på det..baguetter är lite av en frukostfavorit här på kneget.

  Mjölet tog snabbt slut i hyllorna i början här men nu är de väl tillbaka på vanlig nivå igen tror jag.

  Jäst och mjöl var väl inget jag hade tänkt på för vårat "prepperskåp" här, men det är åtgärdat nu.

  Ha det bäst nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har det fortsatt vara slut med mjölet. Lidl tog hem extra men slut igen. När jag var i lördags och handlade så var det flera som frågade efter både mjöl och jäst.

   Prepperskåp! Haha! Lägg gärna mjöl och liknande i tättslutande påsar så att matvarorna inte drar till sig fukt och kryp. (Vis av erfarenhet ...)

   Radera
 2. Her begynner butikkhyllene å bli ganske tomme for flere ting faktisk. På vår Rema1000 nærbutikk altså. Ikke sikkert det er så galt andre plasser.

  Kul tolkning av ukens tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer ju påfyllning men det gäller att komma till butiken just den dagen eller kanske bara tidigare på dagen. Får ta mig en morgonpromenad och se om det finns mer mjöl och jäst, tur det inte är helt slut ännu här hemma.

   Radera
 3. Kul idé att ge oss baktips för det behövs i dessa tider då mjöl och framför allt jäst tycks vara en bristvara. I åtskilliga veckor har jästen varit "tillfälligt slut". Inte kul för jag bakar ofta matbröd.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, gillar inte heller att det gapar tomt i de hyllorna. Det är värre om mjölet tar slut än jästen för fäst finns det liksom alternativ till. Mjölet är värre även om det väl går.

   Radera
 4. Kul med lite historia här och munkar runt om i världen har ju ofta varit föregångare till mycket. Baktips är kul!
  Här har vi ingen brist alls vara sig på jäst eller mjöl. Men det kan ju ändra sig snabbt- Vi har alltid även torrjäst hemma. Men också en bit surdeg. Maken bakar ofta också surdegsbröd. Så gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, munkarna har duktiga på att ta med sig och sprida saker. Som kirskålen, till exempel! Den munken är det nog många trädgårdsägare som skulle vilja ha ett ordentligt ord med! Nog för att kirskålen är ätbar och nyttig men det finns liksom gränser ...

   Jag tor att bristen i Sverige är olika från butik till butik, hör hört flera säga att det är lite tomt på vissa varor. Bra att han har surdeg hemma, egengjord? Tar gärna recept om han har.

   Radera
 5. Det var ett minst sagt annorlunda bidrag till "munk" Fick lära mig massvis (igen) om såväl om hur man gjorde bröd förr och hur munkarnas sätt att tillverka bröd. Katolska munkar är även (ö-)kända för att tillverka olika likörer, men det visste du såklart;-)

  Grannen berättade att mjöl fanns i affären, men inte jäst. Spelar mig ingen roll, då jag inte tänker börja baka nu, efter att aldrig ha gjort det förut;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får du nog ta denna historielektionen med en nypa salt, den är ju inte helt komplett.

   Ja, det gapar lite tomt här och där, till och från. Men det kommer in leveranser i alla fall. Tror man måste träffa rätt dag och antagligen tidigare än efter middagen när jag handlat.

   Radera
 6. Mitt bästa tips är att gå till affären och inhandla brödet ;-)

  Braig och kreativ tolkning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast
   a, jag är dödstrött på de spanska bröden
   b, får ju inte gå varje dag
   c, har inte plats att fylla frysen med bröd för en vecka
   d, roligare att baka själv
   e, jag får bloggfoder

   Radera
 7. Fint med en liten historielektion! Om surdeg: jag fick en burk i present. Tog glatt emot den. Men slängde den så småningom, helt hopplöst projekt i min värld! För den som lyckas är det perfekt. Kanske för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 80-talet slabbades det ju runt med surdegar i hela trakten! Man fick en skvätt, matade upp den och delade den i fyra: bakade på en, matade upp en till mer samt gav bort två.

   Jag har aldrig bakat med en vildjäst surdeg, bara sådär över natten. Så det här ska bli lite spännande. Nu i min iver att hitta ett bra recept så var det en kille på Irland, han hade haft sin i nio år! Det är inget jag tänker försöka efterleva ...

   Radera
 8. Fastnade på videon med pan sin levadura, pero con cerveza. Verkar ju fungera, det finns ju jäst i ölet och dessutom bikarbonat. Känner för att prova det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag måste också prova det! Gäller att starta i tid bara.

   Radera
 9. Det var ett intressant inlägg och fiffig tolkning av temat. De där munkarna var inte så dumma alla gånger men jag känner att jag vet alldeles för lite om dem. Det låter trist med karantän och jag är glad att hos oss är vi inte påverkade så så stor grad. Vi handlar när vi vill och jag jobbar som vanligt men kan inte träffa min gamla pappa förutom via telefon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev en tolkning av det vildare slaget, har ibland svårt att hålla mig inom ramarna tror jag.

   Karantänen börjar kännas av lite nu, kan jag säga.

   Radera
 10. Heisann, å ... oppdaget at jeg har forbigått deg i all stillhet. Dere viser så mange skjønne bakverk, munkeboller, så tennene løper i vann, og jeg som hadde tenkt til å gå ned de siste kiloene jeg gikk opp i jula! Shortsen kom på i dag, og den var litt vel trang!!!! Ha flott vårdager framover ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så kan det bli! Valet är nya shorts eller det tråkigare: äta annat och röra på sig.

   Radera
 11. Kul baklektion och munken kom med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det gäller att slänga dit en munk så att det fixar sig!

   Radera