tisdag 28 april 2020

Vädret i februari 2020

Februari var en helt fantastisk månad! Solen sken som aldrig förr!


Snittet de andra åren har varit mellan 15 och 17 grader, i år var det 20,1!


Vid en promenad utmed paseon i Benalmádena såg vi några som badade. Det var den dagen 17 grader i luften och det kan inte ha varit mer i vattnet.

Månaden bjöd också på lite spännande väder:


Dimman ligger tjock över havet. Det är visserligen ingen ovanlig syn på morgonen.


Men denna dagen stannade inte dimman ute till havs utan kämpade sig uppåt. Det som syns på himlen är inte moln, det är dimman som klättrar upp emot oss. Hos oss sken solen på förmiddagen och vi njöt av den.


På kvällen hade dimman från havet (vi bor drygt 2,5 km fågelvägen från havet) slagit sig ihop med molnen över bergen bakom oss och det blev nästan lite kusligt.


Denna februarimånad var den varmaste och torraste på 55 år, det regnade bara 17 % av de normala nivåerna. Vi uppmätte 1,78 mm hos oss och det är lite det. 2019 uppmätte vi 28 mm och året innan dess 44 mm (åren innan har vi inte data sparade på regnmängd).

Februari 2020
 1, 22° C, sol, blåsigt
 2, 23° C, sol
 3, 24° C, sol
 4, 17° C, sol, dimma
 5, 17° C, molnigt
 6, 16° C, molnigt
 7, 17° C, molnigt
 8, 19° C, mulet
 9, 21° C, sol
10, 23° C, sol
11, 23° C, sol
12, 23° C, sol
13, 20° C, molnigt, blåsigt på kvällen
14, 20° C, sol
15, 19° C, sol
16, 17° C, sol, disigt
17, 24° C, sol, blåsigt på kvällen
18, 18° C, mulet, skurar
19, 16° C, mulet, regn 1,5 mm
20, 17° C, sol, moln
21, 17° C, sol
22, 18° C, sol
23, 17° C, molnigt
24, 18° C, sol
25, 25° C, sol
26, 23° C, sol, lite blåsigt
27, 23° C, sol, blåsigt
28, 23° C, sol
29, 22° C, sol

Månadens snittemperatur dagtid: 20,1° C

🌞

Statistik från väderstationen (klicka på bilderna så blir det nog lite tydligare):


Average är genomsnittstemp under hela dygnet.

🌞

Till sist, en titt på när solen gick upp och sedan ned den första dagen i månaden:

Amanecer - gryning
Salida del sol - soluppgång
Cenit - zenit
Puesta del sol - solnedgång
Anochecer - skymning

Om solens vandring: information och bild från http://salidaypuestadelsol.com/

🌞

Vad gäller blåsigt: det blåser nästan alltid lite här på Solkusten. Har jag skrivit blåsigt så har det verkligen blåst! Och som tidigare, det här är helt hur jag har uppfattat det och vad vår väderstation här hemma har sagt till oss. Vädret och temperaturen i Málaga eller Marbella kan skilja sig åt en del mot hur vi har det här i Benalmádena.

🌞

Planen är att göra en sammanställning efter varje månads slut och det finns sedan januari 2015. Klicka på etikett Väder för att hitta de andra. Man kan även i sökrutan leta upp en viss månad, de är rubricerade enligt samma princip.

14 kommentarer:

 1. Hej! Halkade in på din blogg när jag googlade på problem med att kommentera andras inlägg och svara på kommentarer på min egen blogg. Hittade något du skrev för drygt ett år sen men det var till stor hjälp för mig. Så tänkte bara kika in och säga tack. Så hamnade jag i Spanien. Lät skönt här föll snö imorse ( på solstolarna jag hade brått att ställa fram i sommarvärmen förra veckan :) Typiskt aprilväder alltså.
  Tack för tips och må så gott!
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du halkade in här och att jag även kunde hjälpa dig!

   Vete sjutton om här är så skönt just nu, regnade lite just nu och vi är ju i karantän. Men jag är lycklig som har trädgård att gå ut i och pyssla lite med!

   Radera
 2. Hej. så kul att finna en ny bloggare bland kommentarerna på min blogg.
  Hos dig ser de skönt ut, vet inte vad din plats ligger i Spanien. Men bara att ha palmer att se på är ju guld de, jag älskar palmer kanske för att de inga finns här. De är vackra.
  Svar din fråga om lilla lammet. Jo de var en granne till mig för massa år sedan som jobbade som avbytare, en dag kom hon hem med ett lamm hon vill rädda för annars skulle de dö, mamman stötte bort de. Tyvärr överlevde det inte så länge trots att hon matade det med flaska o gav den massa kärlek.
  Kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor i Benalmádena, på Costa del Sol, sedan 2014. Och ja, här vajar palmerna eller viker sig dubbla i blåsten. Just nu är det lite regn-sol-regn-sol ...

   Gulligt med lammet men så ledsamt att det inte klarade sig.

   Radera
 3. Då hade du svenskt sommarväder i februari. Inte illa! Global warming är väl det det är. Det engelska uttrycket är betydligt mera "träffande" än klimatförändring... Undrar om Greta skulle hålla med;-)

  Helt underbara bilder förresten. Ser att du verkar ha aprilväder hos dig just nu. Vädret den här månaden kompenserar kanske för den varma februari...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmm ... Vädret är konstigt vissa år och andra är är konstigare än så. Så har det alltid varit, säger mannen min som kan det därmed väder. Sä Greta har inte så hög status här så vida vi inte pratar om min farmor som också hette Greta. :D

   Ja, nu har vi verkligen aprilväder, solen sken och jag skulle gå ut och så började det regna! Vissa gånger kommer det bara stora kalla moln som vägrar flytta på sig igen.

   Radera
 4. Jo, det är nog sant att ni hade fint väder hos er. Jag var är Extremadura ochvupplevde något helt annat väder och sedan har det bara fortsatt. Däremot kommer jag ihåg att pp vägen hem i mitten av mars i Carmona visade temperaturen på 30 grader. Otroligt men sant. Tack för dina fina bilder på sol upp/ nedgångar. Konstigt att solen bara tittar fram på senkvällen i april månad.....
  Trevlig kväll nu ska vi ut och gå vår runda runt trädgården <3

  SvaraRadera
 5. Vi var ju i Spanien nästan hela februari och hade liknande väder i Torrevieja. Njutbart! En månad att minnas och det på olika sätt. Vackra bilder att ha i minnet till nästa år och fint att då jämföra med hur det var i år.

  SvaraRadera
 6. Februari var ju verkligen njutbart! Jag har förstått att vädret inte har varit det allra bästa den senaste tiden i Spanien, men det behöver förstås inte vara på Solkusten. Spanien är ju stort. Tack för intressant info om hur du har det och har haft det under våren. Skönt att du har en trädgård att vara i nu i stränga karantäntider. Hoppas ni snart kan röra på er mera fritt igen.
  hälsar Karin från ett småkallt Åland

  SvaraRadera
 7. Det ser ut som ett väder som t.o.m. skulle passa mig - som en fin sommar här hemma ungefär. Sköna temperaturer, men lite för lite regn :)

  SvaraRadera
 8. Vilket fantastiskt väder, helt perfekt tycker jag. Är ju lite trött på riktig hetta efter åren i Thailand men är inte heller helt nöjd med det svenska vädret under det här första året på hemmaplan.
  Jag är visst lite gnällig för tillfället, inget är riktigt bra ��

  SvaraRadera
 9. Visst blir det lite mystiskt när dimman klättrar upp från havet och intar land. Fascinerande!

  Vi hade nog också en ovanligt varm februari. Vi konstaterade att vi knappt använde gasvärmemanicken den månaden.

  SvaraRadera
 10. Håller med statistiken, februari var en fantastisk månad, så varm, soligt och skönt hos oss i Marbella.
  Nu ser det också lite ljusare ut med karantänen.
  Ha det bra!

  SvaraRadera