Självsådd ruccola och persilja är det enda som växer fint där på ena sidan.
Och ett sallatshuvud!
Men vid nästa solskenstillfälle passade jag på att så, fyllde hela landet med fröer och glasspinnar som fick agera såddetiketter. Jorden är full med stenar så dessa använde jag som radmarkerare också. Det är lätt att bli förvirrad när det sedan börjar gro: vad är ogräs och vad är det jag sått. Var är raden ...?
Det är en njutning att de följande dagarna mellan skurarna kolla om det hänt något, har något tittat upp? Jag vet ju att det tar nog en vecka för en del att gro, en månad för annat, men man kan ju inte låta bli! Kanske det är någon med lite extra rejsergrokraft?
Fast vänta lite, vad är det där?!
Film cirka 10 sekunder
En myra! I raden med mina rädisor. Och myrjäkeln bär på ett rädisfrö! Och en till myra!
Film cirka 5 sekunder
Och ytterligare en!
De ganska stora och blankt svarta myrorna verkar inte heller vara så förtjusta i rädisor. Fattar inte varför jag sår dem, det är gott med någon enstaka men jag hinner aldrig med och så blir de träiga och starka.
Undrar var myrorna tänkt plantera de där fröerna. Det lär väl tiden utvisa.
Idén med att lägger stenarna som avgränsning till det ju sådd är ytterligare ett sådant genidrag jag aldrig hade kommit på själv.
SvaraRaderaNu har du ju extremt gröna fingrar så du lär nog få dina kryddor/sallader med mera.
Helt otroligt med myrorna som snor dina rädisfrön - hahaha:-) Bygger inte myror myrstackar med allt "byggmaterial" de hittar? Dina runda frön blir kanske till sittpuffar;-)
Det gäller att utnyttja det som finns på plats naturligt!
RaderaVi får väl se vad som kommer ut, om det kommer upp, En del av fröerna hade passerat bäst före och jag vet att då kan det vara värre att väcka dem till liv. Tiden får utvisa, något lär väl gro. Ogräset om inte annat.
Ja, jädra myror va! Sittpuffar, haha! Nej, alla myror bygger inte stackar, tror faktiskt de flesta bara gräver gångar. Intressanta kryp.
Perfekt med stenarna som avgränsningar. Och visst är det roligt att se vad som kommer upp. Vi har en del stora krukor i Spanien där vi bl.a sätter potatis och annat som kan klara sig utan vatten när vi inte är på plats. Skörden blir inte så stor men kul är det. Och här hemma på balkongen har vi också en del större krukor . Så i år ska vi plantera sallad, tomater, chili och rädisor, förutom dill
SvaraRadera, gräslök och persilja. För några längre resor ser det inte ut att bli. Intressant här med myrorna. De slipper vi i krukorna. Men de kan ju pigga upp också med lite liv bland fröna.
Kul att få se vad som spirar.
.
Skörden behöver inte alltid vara så stor för att det bra bli bra, många får ju långt mer än de behöver. Då kan de få i krukan vara bättre, roligare och mer överskådligt.
RaderaMyror är väldigt intressant, faktiskt. Jag önskar jag visste mer om dem så jag vet hur jag ska bete mig för att få bort dem! Myror bor gärna i krukor, förresten! Särskilt om det är krukor som är torrare för där är det riktigt varmt och härligt. Vi hade myror i våra odlingsbäddar på tredje våningen när vi bodde i terrasserna i Väsby, det var ett h-e där med!
Himla bra att få hjälp att flytta runt fröna så det inte blir så strikt planterat :-D
SvaraRaderaJag sådde nåt år med såna där "såband" där fröerna ligger i fina rader med precis rätt avstånd. Himla enkelt att så dom. Precis lika enkelt för fåglarna att få jackpot när dom tar ett frö och flyger iväg med ett helt band... :-D
Haha, det där är något jag skulle vilja se men inte uppleva! Fågeln måste verkligen ha undrat vad 17 den fått tag i!
RaderaDe där såbanden är ju inte billiga direkt heller. Nej, jag pillrar hellre ut dem för hand, lite terapiarbete när det ska gallras också.
Bra jobbat ... smart att markera såraderna med småstenar! Jag som inte odlat något på flera år ska faktiskt skaffa några pallkragar och sätta tidig potatis, sallad, rädisor ... och hm ... nåt mer som jag inte vet än :)
SvaraRaderaJädrans myror! Hoppas de lämnade några frön att gro i ditt land!
Jamen pallkragar är ju jättebra, glöm inte att fodra dem invändigt så håller de bättre. Och så gäller det att utnyttja utrymmet, man kan odla något litet och snabbt (som rädisor) mellan det långsammare gror. Och så brukar jag tänka uppåt och nedåt: sallat uppåt och morötter nedåt, då kan de stå intill varandra.
RaderaJag tror nog att fröerna är kvar i landet men djupare ned eller på annan plats. Undrar vad de skulle göra med dem, om de ville ha dem eller kasta bort dem.
Bra idé med stenarna.
SvaraRaderaObjudna gäster som stökar till de kan man dock vara utan.