torsdag 23 april 2020

Gemsweekly Photochallenge vecka 17 - Sticka

Jag hade egentligen tänkt att skriva om mitt paradis-/penningträd här i trädgården.


Från början var de två men det ena fick för sig att lägga ned sin verksamhet så de fina topparna rasade av. Det var bara att sticka ned dem lite här och där. Överallt ... Det är nästan lite för mycket av dem nu i trädgården, de trivs och växer.


Men så stod jag och gjorde ren min sekatör och täckte på alla gånger jag klippt buskar och träd, hur växten åter fått en fin form, hur det på marken intill ligger en sådan där förbannad hög med klipp att ta hand om, hur mina armar ser ut som att jag varit i kattslagsmål ...

Stammen på den gamla rosenbusken, mängder med taggar. Och oj så jag har stuckit mig!

Att en ros har taggar att sticka sig på vet man ju sedan barnsben, vem har inte hört talas om Törnrosa? Men blommorna är ju så fantastiska! Och doften! Åh!

Sonens kaktusar utanför hans fönster. De växer! Och blommar!

Kaktusen är en suckulent som istället för blad har mängder med djävulska piggar som i  självförsvar kan sticka en riktigt illa! Det vet mannen min som med bara händer tog emot en stor kaktus när den föll från fönsterbrädan. Vi andra skrattade hejdlöst - det gjorde inte mannen min. Vi fick droppa stearin i händerna på honom för att försöka få bort alla stickor som var av miniformat och hullingförsedda. Han gnällde sedan i flera dagar över att det stack lite här och där. (Det är preskriberat, det här var någon gång kring 1990.)


Att palmer har taggar, vad är det för påfund?! Längst in vid stammen är det många palmer som har riktigt hemska taggar att sticka sig på när man ska klippa bort ett blad. Vissa är inte särskilt hälsosamma att sticka sig på heller, kan bli stora infektioner.


Andra saker är mer hälsosamma, som Aloe vera. Som tur är dess taggar inte så mycket att sticka sig på.


Citroner är också hälsosamma. Men citronträdets gigantiska taggar gör att plockandet sker med stor försiktighet.


Det gäller att titta ned också, för vem vill trampa på denna torra kvist och sticka sig?


Även granatäpplets buske har sina taggar, inte så många kanske men de finns där att sticka sig på, lovar! De syns uppe till höger på bilden.


Men jag undrar om jag inte mest ogillar bor... bourg.. trillingblommans taggar! De jäklarna är överallt och växten växer frenetiskt så det är ett ständigt klippande på den och jag blir alltid helt randig om armarna!


Nu är i alla fall sekatören ren, inoljad och vässad. Dags att klippa buskarnas grenar till stickor, de är bra att elda med när de torkat.

📷

Detta är min personliga tolkning av Gemsweekly Photochallenge med homonyma ord.
Klicka gärna på länken, där visas de andra deltagarnas tolkning i text och/eller bild av samma ord.
Jag samlar mina bidrag under etikett Gemsweekly Photochallenge.

32 kommentarer:

 1. Ja, jag sitter i samma sits som du ÷( Nästan alla palmer, kaktusar och växter vi har i vår trädgård är giftiga och sticks. När man har klippt grenar och plockat ogräs ser man ut som en "stucken gris" eller en "klöst katta" Det är tur att man har en AloeVera som är i läkande form och kan även användas till handsprit och sveda. Så fantastiskt att växter och örter har läkande effekt. Det ska både synas och kännas att man har gjort ett bra ttädgårdsarbete. Så blir det ju fint i slutändan =) Ha en bra dag bland molnighet och lätta vindar <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att man tycker att man skyddar sig, har långärmat och är superförsiktig men ändå är armarna helt randiga!

   Jamen det här vädret ... Det är inte så så skönt ute nu.

   Radera
 2. Ja, nog fick du till det riktigt bra det här med temaordet sticka. Många stick i ett och samma inlägg, men du har ju så rätt. De är verkligen stickiga allesammans. Aloe veran är toppen att ha.
  Den bästa av alla!
  Ha det fint på alla sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett rätt taggigt inlägg men inget att sticka sig på i alla fall!

   Jag glömmer bort det där med aloe vera, har visserligen en tub. Tänker inte på att jag har den i trädgården också. Växer som f-n ...

   Radera
 3. Tänk så många växter som försöker skydda sig med taggar av olika slag. Har också haft en del av dem men numer har jag nästan bara de som är stick och taggfria. Gäller både här hemma och i Spanien. Rosor är undantagna. Har å andra sidan ingen trädgård numer utan en balkong här i Stockholm och en uteplats med rabatt i Spanien. Men taggoch sticklöst är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jätteintressant med hur väster försöker skydda sig på olika sätt. En trädgård eller balkong utan törnar är helt klart att föredra. Det finns ju till exempel rosor och björnbär utan eller nästan utan taggar numer. Fast det mesta av det med stickor fanns redan här när vi flyttade in.

   Radera
 4. VA? har citronträdet taggar?! Tänk vad man får lära sig i bloggosfären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ungefär lika förvånad som du första gången jag stack mig!

   Radera
 5. Ja, du bjöd på ett taggigt och stickig inlägg. I vårt förra hus hade vi en hagtornshäck, då var barnen små. Jag verkligen hatade häcken och vi tog bort den strax innan vi flyttade.
  Fy sjutton för stickiga växter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade amerikansk hatorn, antagligen samma som du tänker på. Det är inte ofta jag använder det ordet men den hatade jag! Djupt och innerligt! Fick punka i skottkärran, taggarna gick igenom skosulor och infektioner på det. De nya ägarna av huset har gjort det vi drömde om: tagit bort den.

   Radera
 6. Där fick du till det perfekt! Som jag skrev förut har du en sällsynt förmåga att hitta bilder till olika teman alltid i din närhet. Fantastiskt fint jobbat!
  Att få stickor i handen av en kaktus - ja, det har jag också råkat ut för. Nu visste jag inte att man kunde använda stearin för att avlägsna taggarna, så jag använde pincett och skalpell. Visst uppstod blodvite där...

  PS. Vad gäller dina klösta och randiga armar så kan jag bara säga "vill man vara fin, får man lida pin". Det gäller nog också när man vill ha fint i trädgården;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BP! den där Man tar vad man har-ådran är stark i vår familj.

   Vissa taggar är så små så man knappt kan se dem och ja, då kan man smälta stearin, låta svalna och sedan dra bort. Lite så som folk vaxar benen! Men ibland måste ändå pincett tas fram. Och skalpell. Mannen min har fått hjälpa mig ett antal gånger.

   Den som kom på det där med "fin och pin" har fan aldrig klippt en bougainvillea!

   Radera
 7. Ja, det finns många stickiga saker i vår värld ... inte alla är roliga att tampas med. Min bror sa så här till vår moster: "Du är som en ros - taggig och jävlig!" Då var han högst 10 år och arg på henne för något :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det var vågat! Han måste ha varit riktigt förbannad då!

   Radera
 8. Oj så många stickiga växter det finns ! Viss trädgårdsskötsel kräver tydligen skyddsklädsel för att man ska slippa taggar och repor i huden. Vår son trampade en gång på en eländig taggig växt och det var jättesvårt att få bort taggen som hade krupit in ordentligt i foten. Fin bildserie!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jo, skyddskläder är i vissa fall ett måste. Det finns särskilda arbetshandskar med längre skaft om man vill. När jag klippt bougainvillean ute vid gatan har jag haft skyddsglasögon, där har jag mindre koll, den är så stor och man står och vinglar på en stege.

   Ibland är det bara att sätta på en fet kräm och ett plåster över taggen och så kan man klämma upp den efter någon dag.

   Radera
 9. Här var det stickigt värre! Många attackväxter finns det...

  Haha! Att ta emot kaktusen med bara händer var väl inte den bästa idén... (Ursäkta garvet, men kaktusfångsten var ju preskriberad ;-) )

  Om du behöver tips för att beskära citronträdet kan du kolla här (fast ha papperspåsen i beredskap):

  https://amacasa.wordpress.com/2013/09/01/amas-tradgardtips-for-spanienboende/

  :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, att ta emot kaktusen med händerna var ingen bra idé. Men klockan kanske var två-tre på natten och då är det inte särskilt många idéer som är bra.

   Staaaaackars citronträd! "(Det är 58 personer som har hittat hit till bloggen genom att söka på ”beskära citronträd”. Ama undrar om dom kanske är liiiite besvikna…)" HAHAHA!

   Radera
 10. Tänk så mycket taggar det finns på växter! Visst rivs de!

  SvaraRadera
 11. Fina bilder! Har aldrig tänkt på eller fattat att citronträd har taggar!?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och nä, det visste jag inte heller! Stora är de också!

   Radera
 12. Ett stickit inlägg ��

  SvaraRadera
 13. Många stickiga växter, du får köra hårt med sekatören här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, emellanåt är det hårdkörning! Det växer som sjutton.

   Radera
 14. Det är besvärligt med kaktusarnas taggar så de får inte bo hos oss. ;-) Men de är fina att se på och roligt när de blommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kaktusar är onekligen lustiga. Om man slipper hålla i dem. Men det finns många suckulenter utan taggar, tur är ju det!

   Radera
 15. Heisann, høyst aktuelt i disse vårtider med planter som stikker opp av jorda og pigger som stikker ut på trærne som må klippes.. Mange små "flis" må pirkes ut av fingre og håndflater. Ikke moro med berberies!
  Kaktus, Aloe Vera og agaver holder vi oss langt unna.... granatepletreet mitt sa takk for seg mens den gamle bougenvilla planta mi holder koken fremdeles, begge har jo skarpe pigger som stikker. Ha en fin dag ;:OD)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berberis! FYYYYY! Det var poppis på 70-talet. Väldigt vacker egentligen men fyyyy! Agave kan ha hemska piggar, undrar om det inte är dem som användes som synålar förr i de områden där agave växer vilt.

   Radera